Ugrás a tartalomra

Mindenki győzött Brüsszelben

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 11. péntek 09:01
Megállapodás született az unió hosszútávú költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó helyreállítási csomagról az Európai Tanács csúcsértekezletén. A megegyezést minden fél sikerként könyveli el.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatója az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsértekezletét követően Brüsszelben - fotó: MTI

Hosszú huzavona végére került pont csütörtök este Brüsszelben. Mint ismert a magyar és lengyel kormány vétóval fenyegetőzött az uniós költségvetés kapcsán, mert a kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötötték volna.  

A kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón azonban megállapodás született. A huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás eredményeként végül a rendelethez olyan záradékot csatoltak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik.

Orbánék mindezt győzelemként értékelik, mert szerintük ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.

-ma három dolgot mindenképpen elértünk: megvédtük az európai alkotmányt, tehát nem engedtük, hogy azt megkerüljék, elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel rákényszerítsenek a magyarokra olyan döntéseket, amiket mi nem akarunk meghozni, és nem akarunk elfogadni, és végül megvédtük a magyarok pénzét, amely a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jön majd. - jelentette be a magyar miniszterelnök Facebook oldalán.

A tagországok is örülnek, mert így időben el tud indulni a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap létrehozása sem csúszik, megkezdődhet az EU nagy, közös hitelfelvétele.

„Most megkezdhetjük a megvalósítást és újjáépíthetjük gazdaságainkat. A helyreállítási csomagunk egy igazi mérföldkő, amely elősegíti a zöld és digitális átállást is.” - írta Tweeter üzenetében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!