Ugrás a tartalomra

Miskolc felzárkózik és 2023 az összefogás éve lesz

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. január 16. hétfő 21:09
Az év vége nem lezárása a megkezdett munkának, ahogy az év eleje sem egy új kezdet, hanem csupán folytatása annak – hangzott el a hétfői újévköszöntő rendezvényen a Miskolci Egyetemen.
Fotók: Mocsári László

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal és a Miskolci Egyetem közösen újévköszöntő rendezvényt szervezett a Miskolci Egyetem Díszaulájába. Az ünnepséget megnyitó beszédében Bihall Tamás a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: „Immár huszonegy éve szervezi a kamara ezt az évnyitó, évköszöntő rendezvényt, 2016-óta a kormányhivatallal együtt, és most nagy öröm számomra, hogy már a Miskolci Egyetemmel hármasban, amely ezt a helyszínt is biztosította számunkra. Ez nem egy évnyitó, hanem sokkal inkább egy közösségépítő rendezvény. Ahogyan egy bölcs mondta: Az év vége az nem a vége, az év eleje az nem az év eleje, hanem a folytatás. Mi is folytatjuk” – mondta az elnök. 

Hozzátette, hogy az előző években a vírus, aztán a háború következményei jelentősen átírták az üzleti terveket. A vármegye vállalkozásai mégis talpon maradtak, sőt, több területen növekedni is tudtak. A 2022-es évet a vármegye pozitív számokkal zárta. A foglalkoztatás az előző évhez képest 16 százalékkal, az ipari teljesítmény közel 10 százalékkal bővült. Az egy főre jutó ipari termelés másfélszer akkora, mint az országos átlag. A beruházási teljesítményben volt némi visszaesés, de minden más mutató pozitív a vármegyénkben. 

„Azt tudom mondani, a számok tükrében is, hogy a kamara nem észlel pánikhangulatot, sokkal inkább egy egészséges készülődést a kihívásokra. Lesznek feszültségek nyilvánvalóan, de ezeket meg fogják a vállalatok oldani. A vármegye gazdasága egészen biztosan túl fogja élni azt a kihívást, amelyet az elmúlt időszak jelentett, és amelyet 2023 támasztani fog” – prognosztizálta Bihall Tamás, aki megemlítette, hogy egyes újságok szerint éppen ma van az év legdepresszívebb, leglehangolóbb napja, amiből ő semmit nem érez, sőt, kimondottan tetterővel, jókedvvel néz az új év elé. „Nincs depressziónk, nincs elkeseredettségünk, a várható nehézségekkel együtt is nagy lelkierővel tudjuk megkezdeni az évet” – mondta. 

Az évnyitó ünnepség másik rendezőjének, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalnak a képviseletében Alakszai Zoltán főispán ismertette gondolatait: „Amikor Bihall Tamás elnök úr a tavalyi év folyamán felvetette, hogy élesszük újra ezt a hagyományt, akkor elgondolkodtam azon, hogy most, 2023 januárjában vajon illendő-e pezsgős koccintással indítani az évet? Illendő-e egy olyan időszakban, amikor a szomszédban háború dúl, amikor emberek halnak meg, amikor energiaválság sújtja mindennapjainkat? Arra jutottam, hogy mindenképpen szükséges, hogy megtartsuk ezt a mai alkalmat. Szükséges azért, mert itt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében szeretjük megtartani az ünnepeinket, és minden évkezdet egy ünnep számunkra. Szükségünk van a közösségre, amely a legfőbb erőforrásunk itt a vármegyében” – szögezte le a főispán. 

Alakszai Zoltán szerint mindenképpen célszerű előre tekinteni és erre legalkalmasabb időpont az év eleje. Veszélyek, válságok, járványok jellemzik lassan két éve a mindennapjainkat, ezért különösen fontos, hogy cselekvő elszántsággal éljünk, tervezzünk, védekezzünk, cselekedjünk. Szemünk előtt tartva Churchill mondatát, mely szerint: „Nem elég megtennünk azt, ami tőlünk telik, hanem pontosan azt kell megtennünk, ami szükséges.” Mi az, amit nekünk itt a vármegyében szükséges megtennünk – tette fel a kérdést a főispán és három pontban meg is válaszolta.

„Mindenekelőtt össze kell fognunk. Együtt kell működnünk és szélesíteni az együttműködést. Ki kell nyitnunk a kapuinkat, a kormányhivatalét is, a gazdasági szereplők, a kamarák és szakmai szervezetek előtt, hogy közösen találhassunk válaszokat a jelen kihívásaira. És ki kell nyitnunk a vármegyei fiatalok előtt is, akik a vármegye jövőjét jelentik. Ők azok, akikre építhetünk, és akikért dolgozunk. A harmadik tényező pedig egy általános elvárás: minden pillanatban arra kell törekedni, hogy jobbak, hatékonyabbak legyünk, hogy jobban működjünk. Azért kell ezt tennünk, hogy ne magunkkal, hanem az emberekkel tudjunk foglalkozni” – osztotta meg a főispán. 

Az újévi köszöntőnek helyszínt adó Miskolci Egyetem rektora Horváth Zita kiemelte, számukra hagyományteremtő ez a rendezvény, mert először vettek részt a szervezésben. „Mindenki, aki elfogadta a meghívásunkat és eljött, egyaránt fontos számunkra. Fontosak a gazdasági szereplők, a politikai élet szereplői, a civil-, az egyházi szféra képviselői, a vármegyénk más felsőoktatási intézményeinek képviselői és mindazok, akik megtiszteltek minket a jelenlétükkel. És, ha igaz, hogy ez az év legdepresszívebb napja, akkor azt is örömmel látnám itt ma vendégül, aki ezt kitalálta, hogy nézzen itt körül az aulában. Ez a mai rendezvény is mutatja, hogy lehet, hogy a depressziós embernek minden megoldásra van legalább három jó problémája, de az optimista embernek meg minden problémára van legalább egy jó megoldása. Én ez utóbbiban hiszek” – mondta Horváth Zita. 

Megítélése szerint nehéz év áll mögöttünk, de a külső körülmények arra kell, hogy ösztönözzenek, hogy a saját területén mindenki próbáljon meg mindent megtenni annak érdekében, hogy a helyzet elviselhető legyen és megtaláljuk közösen a kiutat a nehézségekből. A Miskolci Egyetemen így gondolkodnak és így is cselekszenek. Egy innovatív jövőért.

 

Kattintásra galéria nyílik!

További hírek

Olvasnivaló