Ugrás a tartalomra

Miskolc legöregebbje lehet idén az Év Fája

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 28. kedd 15:33
A bulgárföldi feketenyárfa bejutott azon 12 fa közé, amelyek közül az egyik elnyeri majd a 2022-es Év Fája címet. A város valószínűleg legidősebb, mintegy 250 éves fáját most egész Magyarország megismerheti, ehhez pedig szavazatunkkal mi is hozzájárulhatunk.

Az Ökotárs Alapítvány versenyére bárki benevezhetett egy fát vagy facsoportot, aminek van egy jó története. A szervezők azt írták, „a döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet, ami megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára”.

Márpedig a bulgárföldi feketenyárfa igencsak különleges nekünk, miskolciaknak, hiszen a matuzsálem feltételezhetően a megyeszékhely legidősebb példánya.

A bulgárföldi feketenyárfa; Fotók: Horváth Csongor

Czifrusz Natália városi főkertész a jelölés híre kapcsán elmondta, nagyon fontos bemutatni természeti értékeinket, ezért nagyszerű hír, hogy ennek az egyébként nemzetközi versenynek a magyarországi döntőjébe bejutott a fekete nyárfa.

„Örülök, hogy 2008-at követően, a tapolcai Szathmáry Király Pál utcában álló mocsári ciprus után újból miskolci fára szavazhatunk. Nagyon jó, hogy országos hírverést kapnak a város nevezetességei. Arra biztatok és kérek mindenkit, hogy a szavazatával segítse győzelemhez a fekete nyárfát” – mondta.

Idén 12 versenyző jutott be a döntőbe, rájuk július 1. és október 1. között online szavazhatunk majd. A következő példányokkal kel versenyre a mi fánk:

- 250 éves fekete nyárfa - Miskolc

- A Hétágfa Tanösvény galagonyafái Kistótfaluban

- Perkátai Öreg Tölgy - az idős fák nagykövete

- Nagy idők tanúja - Páfrányfenyő a keszthelyi kastély parkjában

- Kincses Makkfa - Nagykőrös

- Platán "híd" a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett

- Gesztenyefa Angyalföldön - Budapest

- Aggastyán (Micsky hársak) - Dánszentmiklós

- Ősi gyógyító Hársfa az évszakok jegyében - Jobbágyi

- A Bakáts tér Hőse - Budapest

- Akiknek már nem lesz több tavaszuk: a Lengyeli-legelő Fái-Pacsa határában

- A gyógyító fa - Budapest, Népliget

Amint élesedik a szavazás július 1-jén, hírt adunk róla!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!