Ugrás a tartalomra

Miskolc levegőminőségéről 6. - Süt a nap! Lélegezzünk mélyeket?

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 13. kedd 09:13
Február utolsó hetében a napsütés ellenére rendkívül szennyezett volt a levegő Miskolcon, amit csak a szombati hidegfronttal érkező szél tudott kisöpörni. (Támogatott tartalom)

Az utóbbi napokban beköszöntött jó idő már szinte elfeledtette a téli szürkeséget és mindenki a szabadba vágyik. Főleg, ha ragyog a nap és úgy hisszük, ezzel a szennyezett levegőnek is búcsút mondhatunk. Sajnos azonban ez nem mindig van így: február utolsó hetében a napsütés ellenére rendkívül szennyezett volt a levegő Miskolcon, amit csak a szombati hidegfronttal érkező szél tudott kisöpörni. A légköri és meteorológiai viszonyok miatt azonban még nem élvezhetjük önfeledten a tavaszi friss levegőt. A nagy lendülettel elkezdett kerttakarítások során érdemes megfontolni, hogyan kezeljük a kerti hulladékot, száraz gyepavart.

Az eddig talán legkézenfekvőbb megoldással, az égetéssel ugyan gyorsan el lehet tüntetni a növényi maradványokat, de „az anyag nem vész el, csak átalakul” törvényszerűség alapján az elégetett növényi részek szén-dioxid, szén-monoxid, vízpára és számos egyéb szerves és szervetlen szennyezőanyag (pl. különböző szénhidrogének, nitrogén-oxidok) formájában továbbra is körülvesznek bennünket, ezzel rontva közvetlen és tágabb környezetünk életminőségét.

Miskolcon a levegő minőségének, egyben a városlakók egészségének védelme érdekében 2020 szeptemberétől tilos a kerti hulladék és az avar égetése. A kerti tűzgyújtás során keletkező füstben lévő szennyező anyagok a szervezetbe kerülve megnövelik a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegségek kialakulásának kockázatát, vagy akár májkárosodást, rákot, reproduktív rendellenességeket is előidézhetnek. 
A kerti tüzek sokszor a kerítésen túli ingatlanokat is veszélyeztethetik – jelentős gazdasági, sőt természeti károkat is okozva. 

Melyek az égetés alternatívái? A leghatékonyabb hasznosítási lehetőség a komposztálás. A hungairy@miskolc.hu e-mail címen ökomenedzser kollégáink tanácsadással segítik ezt a tevékenységet. Miskolciak ingyenes komposztkeretért is regisztrálhatnak itt. A kerti hulladék „eltüntetésének” másik, bár kevésbé környezetbarát módja, ha a zöldhulladék elszállítást veszik igénybe. A gyűjtés 2021. április 1. és 2021. november 30. között történik, a szállítási napokról a http://bmhnonprofit.hu/wp-content/uploads/2021HULLNAP/Miskolc_szelektiv_zold_csaladihaz.pdf oldalon tájékozódhatnak.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!