Ugrás a tartalomra

Miskolc levegőminőségéről 7. - Avarégetés. Nem így készül a füstölt sonka!

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 13. kedd 09:13
Az egyre kellemesebb tavaszi időjárás és az ünnepi hosszú hétvége ideális a kerti munkákra és sokakat kicsábít a telekre is. Régi rossz beidegződés a kerti nagytakarítás eredményének eltűntetésére az égetés, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy Miskolcon az avar és a kerti hulladék eltüzelése TILOS! (Támogatott tartalom)

Korábban az önkormányzatok a környezetvédelmi törvényben felhatalmazást kaptak arra, hogy helyileg szabályozzák az avar- és kerti hulladék égetését, amellyel sok településen, köztük Miskolcon is éltek. A helyi rendeletek általános jellemzője volt, hogy többségük kihangsúlyozta, hogy a kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell, és csak bizonyos napokra, időszakokra, időjárási körülményeket figyelembe véve engedélyezte a kerti hulladék égetését. Ezen engedmények hatására viszont gyakran megtörtént, hogy az „égetési napokon” a településeken jelentősen romlott a levegő minősége, sőt jellemzően figyelmen kívül hagyták a korlátozásokat.

Miskolcon a Közgyűlés döntése értelmében 2020 szeptembere óta tilos a város közigazgatási határain belül a zöldhulladékok égetése.
A környezetvédelmi törvény módosításával 2021. január 1. után országosan is bevezették az avar-, és kerti hulladék égetés tilalmát, viszont az egészségügyi veszélyhelyzet fennállásának idejéig a jogszabály hatályba lépését elhalasztották. Azok az önkormányzatok, akik élni kívántak a lehetőséggel, a vészhelyzet ideje alatt továbbra is érvényesíthetik a helyi szabályozást. Miskolc városa viszont nem változtatott korábbi döntésén!

Égetés helyett mi lehet a megoldás?

A szerves tápanyagok talajba történő visszajuttatásának legkörnyezetbarátabb módja a komposztálás, válasszuk tudatosan a zöld javak kezelésére ezt a lehetőséget! Ha erre nincs mód vagy megfelelő hely, akkor gyűjtsük szelektíven a zöldhulladékot. Miskolcon e héttől kezdve kéthetente biztosított a zöldhulladék elszállítása.  A lakhelyét érintő szállítási napokról ezen a linken tájékozódhat. 

Gyűjtsük össze a kerti javakat, és kezeljük nevüknek megfelelően hasznos anyagként, ne pedig hulladékként! Ebben nyújt segítséget a miskolci Ökomenedzser Iroda komposztálási programja, amelynek keretében a hungairy@miskolc.hu e-mail címen és a ZöMi – Zöld Miskolc Facebook-oldalon keresztül 2021-ben is van lehetőség ingyenes komposztládára és tanácsadásra történő regisztrációra.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!