Ugrás a tartalomra

Miskolc Zöld Kincsei: a görömbölyi homokfal színpompás énekesei

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. július 16. szombat 13:51
A városrész egyik külterületén különös, egyben szerencsés együttállása alakult ki több természeti tényezőnek: van itt egy elhagyott homokbánya, egy akácosodó egykori tölgyes, illetve egy bányató mocsaras élővilággal. Mindezek tökéletes életteret biztosítanak a védett gyurgyalagoknak, hogy évről-évre itt fészkeljenek és daloljanak.

Költési időszakban az alapvetően csendes környéken madárének-koncertet adnak a gyurgyalagok, ami igazán különleges élményt nyújt az arra járóknak. Akik ha felnéznek az égre, könnyen észrevehetik a csicsergés egy-két elrepülő forrását, hiszen élénk színű tollazatuk feltűnővé teszi őket.

görömböly gyurgyalag
Fészkek a falban; Fotók: Mocsári László

A gyurgyalagok fület és szemet gyönyörködtető tulajdonságaikkal együtt veszélyeztetettnek számítanak, ezért fokozott védettséget élveznek. Somoskői Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnöke szerint Miskolcon egyedül Görömbölyön található fészkelő helyük.

A faj földbe, partfalakba szeret fészkelni. Amíg számos homokbánya működött az országban, a hasonló preferenciájú madarak áttették költőhelyüket a bányaterületekre – tudtuk meg a szakembertől, miért található mintegy 50 fészkelőhely – ami egy nagyon jó szám – Görömböly elhagyatott homokbányájának falában.

Arra is emlékeztetett Somoskői Péter, hogy a fal kezdett elöregedni, azonban pár éve megtisztították, így újra ideális költőhelyet biztosít a gyurgyalagok számára. Az egyik legszínesebb itthon is megtalálható madárfajként tartjuk számon. A „méhészmadár” elsősorban rovarokkal táplálkozik, a teleket pedig Afrikában tölti.

görömböly gyurgyalag

De mitől annyira különleges a görömbölyi ökoszisztéma, hogy ezt a kis területet választották otthonuknak a gyurgyalagok? Nagy Dezső, az önkormányzat környezetvédelmi referense elmondta, hogy a korábbi bányaudvart a kétezres évek elején rekultiválták, védettségét pedig 2002-ben nyerte el.

A jelenlegi állapotok pont ideálissá teszik a magánterületen elhelyezkedő környezetet a gyurgyalagok – és partifecskék – számára. Nagy Dezsőtől megtudtuk, hogy több részre lehet felosztani az életteret.

A legfontosabb a magas, csaknem függőleges homokfal, amely fészkelőhelyet biztosít a madaraknak. A terület zavartalansága biztosítja a madarak megtelepedését.

görömböly gyurgyalag

Az előtte elterülő egykori bányaudvar ma egy nagy legelő, hiszen a szomszédos lovarda állatait ide szokták kihajtani. A legelt gyephez és az állatokhoz kapcsolódó rovarok bőséges táplálékot biztosítanak a gyurgyalagoknak és fiókáiknak.

A közelben található egy bányató, ami vizes-mocsaras környezetével és élővilágával ideális környezetet nyújt a madaraknak – emlékeztetett Nagy Dezső.

görömböly gyurgyalag

Egy korábbi tölgyes sem esik messze, ahol ma akácok és egyéb cserjék telepedtek meg. Ez az erdős terület ugyancsak a gyurgyalagok életterét bővíti. Mindent egybevetve, így van nekik költő-, táplálkozó- és életterük.

Ezeknek a tényezőknek az együttállása, illetve a terület zavartalansága lehetővé teszik, hogy a szép hangú, színes madarak nyugodtan szaporodhassanak Görömbölyön. „Ha ez a terület beépül, akkor a gyurgyalagok valószínűleg elmennek” – summázott a környezetvédelmi referens.

görömböly gyurgyalag

Mindezt azzal egészítette ki Czifrusz Natália főkertész, hogy egy olyan madárról beszélünk, amelyből kevés él a világon. „Mindenek előtt való, hogy a szaporodásukat és az életfeltételeiket biztosítani tudjuk! Ha már itt egy természetes, beavatkozás nélküli terület, akkor ezt kötelességünk megvédeni”.

Még 2009-ben, a Zöld Akció Egyesület munkájának köszönhetően megjelent a Miskolc város helyi jelentőségű védett és védendő természeti értékei című kiadvány, ami a megyeszékhely néhány természeti csodáját listázza. Igyekszünk ezek közül minél többet bemutatni, hogy aki kedvet érez rá, megismerhesse, esetleg meglátogathassa őket, mielőtt még késő lenne.

(Címlapkép: Gyurgyalagok; Fotó: Wikipedia)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!