Ugrás a tartalomra

Miskolci Szakma Sztárok: beérett a sok munka

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 29. péntek 14:18
Városunkat három szakképzésben tanuló fiatal képviselte a 2022-es Szakma Sztár Fesztivál döntőjében. Ketten közülük aranyéremmel, míg egyikük ezüsttel tért haza. A felkészülésről, élményeikről és jövőterveikről beszélgettünk velük – abban mindannyian egyetértettek, hogy rengeteg tanulás és felkészülés előzte meg a kimagasló eredményeket.

A Szakma Sztár Fesztivál a szakképzés legrangosabb országos megmérettetése. A tanulók professzionális körülmények között versenyeznek és a bírák is az adott szakmák legelismertebb képviselői.

Ennél fogva már bejutni a budapesti országos döntőbe is elismerés, helyezést elérni pedig nagyívű karrierek beindulását jelentheti. Mindezek miatt nagy dicsőség Miskolci és a városi szakképzés számára, hogy a három döntőbe jutott diák közül mind a hárman dobogós helyezést értek el.

A döntőbe három miskolci fiatal jutott be. Zakhar Balázs, a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum tanulója a kereskedő- és webáruházitechnikus-szakmát képviselte. Bökös József a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból a fodrász (KKK) ágon indult el, míg Molnár Krisztián a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikumból a műszaki informatikusok között versenyzett.

Zakhar Balázs a versenyen; Fotók: Juhász Ákos

Városunk diákjai végül kiválóan teljesítettek: két arany, illetve egy ezüstéremmel tértek haza. Zakhar Balázs első helyezett lett a kereskedők között. Elmondta, hogy több családtagja is ezt a mesterséget választotta, ezért döntött a szakma mellett a most ötödéves tanuló.

A versenykiírás pillanatától kezdve a Szakma Sztárra készült tanárával, Varju Teréziával, a kemény munka pedig most beérett. „Nagy élmény volt: hatalmas pezsgés és támogatás a tanárok, a diáktársak és a gyakorlati helyem részéről is” – összegezte élményeit az ifjú szakma sztár.

Arra is kitért, hogy a versenyeredmény máris meglátszik karrierjén, hiszen több ajánlatot kapott az eltelt pár napban.

Bökös József a versenyen

A fodrász (KKK) kategóriában aranyérmet szerzett Bökös József. Az ő esetében is elmondható, hogy az eredmény nem csak úgy az ölébe hullott. „Szinte reggeltől estig, majdnem minden nap gyakoroltunk a versenyre Pataki Zsuzsa tanárnővel” – mesélte.

„Az eredmény tükrözi, hogy a szakképzési rendszer, amiben tanultam és amit a tanáraim is képviselnek, az nem mindennapi. Ez egy nagyon jó visszajelzés volt számukra is arról, hogy jó, amit csinálnak” – folytatta, majd jövőbeli terveire tért át.

„Nagyon jó helyen vagyok, ahol sokat tudok tanulni és fejlődni. Szeretném folytatni a szakmai versenyzést, esetleg nemzetközi szinten is” – mondta, majd hozzátette, a győzelem nem jelenti, hogy ő lenne a legjobb. „Mindig van hová fejlődni”.

Molnár Krisztián a versenyen

A műszaki informatikus Molnár Krisztián második helyezést ért el szakmájában Németh Bence felkészítő tanár segítségével. Kérdésünkre elmondta, hogy gyerekkorából ered a foglalkozása iránti szenvedélye: „Édesapám számítógépekkel foglalkozott és innen ered a vágyam, hogy informatikus legyek”.

A most ötödéves Krisztián a kihívás miatt indult el a Szakma Sztáron, meg akarta mérettetni magát. „Kicsit fárasztó, de izgalmas verseny volt. Erős mezőnyben küzdöttünk és szerintem pattogott a labda az első helyezett és köztem. A végén apróságok döntöttek az ő javára” – jellemezte élményeit.

A fiatal műszaki informatikus tanulmányai mellett már rendszergazdaként dolgozik, és ezt a feladatot tervezi folytatni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!