Ugrás a tartalomra

Miskolcon az országos tilalmon felül is szigorítottak az idősellátásban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 14. kedd 20:04
Miskolc mind a hat idősellátással foglalkozó intézményében újabb, szigorúbb előírásokat vezettek be. Az igazi megoldás azonban a vírustesztek elvégzése lenne minden idősotthonban, az ellenzéki városok vezetői ezt közösen szorgalmazzák a kormánynál.

A miskolci önkormányzat már a múlt héten bejelentette, hogy az eddigieknél is szigorúbb terv készül az idősek védelmében. 

Az intézkedési tervvel az a legfontosabb cél, hogy a vírus ne kerüljön be a bentlakásos otthonokba. Az országban már több ilyen intézményben – legutóbb megyénkben, Borsodnádasdon jelent meg a koronavírus. Annak ellenére is – emeli ki Gúr Péter, a MESZEGYI igazgatója, hogy látogatási, kijárási és felvételi tilalom van az otthonokban.

Újabb intézkedések az idősek védelmében

- Korábban összehívtunk egy olyan értekezletet, ahol az idősügyben és a szociális területen érintett intézményvezetők mellett, Dr. Kovács László, kdnp-s önkormányzati képviselő, mint az egyik gondozóház orvosa, valamint Ignácz Dávid jegyző is jelen voltak – mondja Varga Andrea alpolgármesterItt egy olyan intézkedési terv született, amely már figyelembe veszi azokat a feltételeket is, amelyek az adott házakban, idősotthonokban adottságként rendelkezésre állnak. Ezzel azt az átmeneti időszakot szeretnék biztonságosabbá tenni, amíg nem biztosított a dolgozók és az idősek tesztelése az intézményekben – hangsúlyozza Varga Andrea.  - A megyei kórház főigazgatójához, dr. Révész Jánoshoz fordultunk abban a kérdésben, hogy hogyan tudjuk a legbiztonságosabban visszafogadni az kórházból elbocsátott időseket. A főigazgatótól segítséget kaptunk, hogy jövő héttől a 4 napon túli kórházi kezelés után csak a negatív teszteket követően jöhetnek vissza az intézménybe az időskorúak.  Az intézmények orvosai is folyamatosan kapcsolatban vannak a kórház vezetőjével.

Még szigorúbb intézkedések

Mind a hat miskolci intézményben munkába álláskor már az öltözőben elkülönítik a dolgozó utcai és benti ruháját – utóbbit a műszak végén azonnal fertőtlenítő mosásra viszik. Ha az ellátott idős ember textil törülközőt használ, azt naponta négyszer kicserélik. Még szigorúbb kézmosási, fertőtlenítési szabályokat vezettek be, és tovább szigorították az intézményen belüli csoportosulási lehetőségeket.

 A dolgozóknak minden műszak elején nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy nincs tudomásuk fertőzöttről a környezetükben, illetve, hogy felső légúti megbetegedésben sem ők, sem a közelükben élők nem szenvednek.

Zsilipelési rendszert alakítottak ki, hogy a lehető legkevesebb fertőzőforrás jusson be az épületbe, akár a dolgozók, akár a szállítók által

Az ellátottak kaphatnak hozzátartozóiktól csomagot, de azt csak fertőtlenítés után adják át nekik. Minden ajtóra kihelyeztek egy tájékoztat a megfelelő fertőtlenítésről és a távolságtartásról. Naponta kétszer mérik a munkatársak testhőmérsékletét is.

 Ha valakit kórházba kell szállítani, majd visszatér az otthonba, számára elkülönítő helyiséget alakítanak ki az intézményekben, akiket pedig halaszthatatlanul szakrendelésre kell vinni, őket kísérik, és maszkot, kesztyűt kapnak, a fertőtlenítésre pedig nagy gondot fordítanak.

 Dr. Kázár Ágnes, az Őszi Napsugár Otthon intézményi orvosa úgy fogalmazott, a megfelelő óvintézkedéseket tudják megtenni, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, és igyekeznek a leginkább veszélyeztetetteket – az idős, krónikus betegségben szenvedőket – védeni. – Március 8-ától látogatási tilalmat rendelt el az országos operatív törzs a kórházakban, szociális ellátó intézményekben. Én akkor azt mondtam, hogy ez kevés, és javasoltam a lakóknak és a vezetőknek is az önkéntes karantént. Ez azt jelenti, hogy csak nagyon indokolt esetben, egyeztetve velem hagyják el az intézményt az ellátottak. Mindenben segítjük őket, legyen szó bevásárlásról, gyógyszerkiváltásról. Ezt muszáj meglépni, mondtam korábban is – tette hozzá az intézményi orvos.

 Még a vészhelyzet előtt

Mint arról már korábban beszámoltunk, Miskolc a veszélyhelyzet kihirdetése előtt egy hónappal elkezdte a védőfelszerelések beszerzését. Minden önkormányzati és holdingos cégnél elkészült a pandémiás terv, emellett pedig minden cégtől és intézménytől napi szinten jelentést kap a városvezetés. A helyi operatív törzs ülésén a város vezetői és szakemberei mellett minden párt képviselői is részt vesznek. 

- Már március első napjaiban elkészült az önkormányzat és a városi cégek pandémiás terve – mondja Varga Andrea alpolgármester. - Az idősellátás különösen nagy figyelmet kapott, hiszen a veszélyeztetett korosztály nagy létszámban, együtt a legkiszolgáltatottabb helyzetben van.

 

- Az önkormányzat elsők között rendelte meg a védőfelszereléseket, amelyeket – azon túl, hogy ezt az intézmények vezetői is idejében megtették, a fellelhető forrásokból az önkormányzat is plusz védőfelszereléseket juttatott el hozzájuk.

Az első vonalban és az idősügyi ellátásban lévők védelméről korábban itt írtunk


A miskolci önkormányzat eddig közel 20 millió  forintot fordított védőfelszerelések és fertőtlenítők beszerzésére. A szociális intézmények mellett az ügyeletes óvodák és bölcsődék, valamint a házi- és gyermekorvosi rendelők meglévő készleteit kiegészítve biztosított maszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítőszereket, bár ez nem szigorúan vett önkormányzati feladat. A város prioritásként kezeli az idősellátásban, a bentlakásos otthonokban, valamint a hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek védelmét.

Egészségügyi szájmaszkból ezidáig 5000 darabot vásárolt Miskolc, és további 10 ezer +20 ezer darab  érkezett csütörtökön, amit már korábban megrendeltek. Kínából érkezett adományként 2000 sebészeti maszk és 3000 KN95 típusú maszk, így összesen 5625 sebészeti arcmaszkot és 1250 KN95 típusú maszkot osztott ki Miskolc önkormányzata a városban tevékenykedő önkormányzati képviselők segítségével. A képviselők a maszkokat a körzetükben dolgozó háziorvosoknak és gyermekorvosoknak juttatták el. Ezen felül a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatainak dolgozói 5000 darab maszkot kaptak.

 A rendelkezésre álló maszkok kiosztása folytatódik. A nem önkormányzati fenntartású, de fontos feladatot ellátó fogászati alapellátást nyújtó orvosok, az otthonápolási szolgálatot végző ápolók és a fogyatékosok bentlakásos intézményeiben dolgozók számára.

Állami segítség és segítségkérés

Április 10-én, pénteken délelőtt kapta meg a város az első központi védőeszköz szállítmányt, a hat idősellátó intézményre 6850 darab sebészeti maszkot, 3200 darab gumikesztyűt küldött a központi operatív törzs.

- Bizonyos védőeszközöket továbbra sem lehet kapni, így Gúr Péter már korábban levelet írt a megyei védelmi bizottságnak, kérte a segítségüket. Erről Varga Andrea alpolgármester nyilatkozott.  - A megyei védelmi bizottságtól és a Tisztifőorvosi Hivataltól sem kaptunk még választ, sem tájékoztatást, de nagyon számítanánk a segítségükre. Ahogy azt sem tudjuk egyelőre, hogy mikor kezdődik meg az ellátottak és a dolgozók szűrése.

- Hihetetlen nyomás alatt vannak most azok a dolgozók, akik bent vannak az idősotthonokban, az ellátottak között. Ők erőn felül próbálnak küzdeni egy láthatatlan kórral szemben, amihez a feltételek vagy nem adottak, vagy csak részben adottak. Ugyanakkor ők maguk is féltik az egészségüket. Ebben a helyzetben nagyon fontos lenne, hogy mindenki a legnagyobb elismeréssel és köszönettel forduljon feléjük, mert ők azok, akik a csatamezőn a legkeményebb helyzeteket megoldják, az ő segítségük nélkül nem lehet ez ellen a kór ellen védekezni – hangsúlyozta az alpolgármester. 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!