Ugrás a tartalomra

Védelem és segítség időseknek és az első vonalban lévőknek

nor
Utoljára módosítva
2020. április 01. szerda 18:15
Az ingyenes hívószámon, a 06 80 46 00 46-on eddig több mint négyszázan kértek segítséget a város szakembereitől. Nemcsak az időseknek, hanem minden hozzájuk forduló, nehéz helyzetben lévő miskolcinak igyekeztek gyors és hatékony segítséget nyújtani. Az idősellátásban lévő 1600 miskolciról is gondoskodik a város, csakúgy, mint azokról, akiknek az elmúlt hetekben nem volt kitől segítséget kérniük. Emellett fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket is biztosított az önkormányzat az első vonalban lévőknek, többek között a szociális területen dolgozóknak. Eddig csak ez utóbbiakra 16 millió forintot fordított Miskolc.
Végh Csaba fotója

Akiknek a rendészek segítenek

Eddig 460-an kértek segítséget csak a Miskolci Önkormányzati Rendészettől az ingyenes telefonszámon. Ez az adat naponta változik, hiszen újabb betelefonálók is hívják őket, az egyedül lévő, rászoruló emberek többségénél pedig nem egyszeri segítségről van szó.  Önkormányzati feladatként több mint 390 hetven év feletti időssel tartják a kapcsolatot. Legtöbbször bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, csekkfeladásban kérik a segítségüket a nyugdíjasok, átvételi elismervénnyel, blokkal elszámolnak. Hetven év alattiak is kértek segítséget – ez ugyan nem önkormányzati feladat -, de ilyenkor is igyekeznek minden rászorulónak megoldást találni a bajára, kérésére.

Többször is volt szükség azonnali segítségre, például inzulinra. Itt nem mérlegelték, hogy ez kinek a hatásköre, a rendészek segítségére siettek a telefonálóknak. Majd hatvanan kértek ételkiszállítást, ezért fizetnek is.

A MIÖR segít a járványügyi karanténban lévőknek is, jelenleg 50 körüli a számuk, akik igénylik, azoknak intézik a bevásárlásukat, illetve azt, amire nagy szükségük van. A M.A.M.I. önkénteseknek szóló program kezdeti koordinálást is ők végzik, a játszóterek lezártságát is az önkormányzati rendészek felügyelik a városban, emellett a fiatalabb és idősebb korosztály bevásárlási időszakaiban is segítenek a rend fenntartásában. „Maradj otthon!” – ezt a programot is képviselik a városban. 

Mások is segítségre szorulnak

A MESZEGYI eddig is sok embernek segített, azonban a veszélyhelyzetben még több emberhez kell eljuttatniuk a meleg ételt, a mindennapi figyelmet és törődést. Házi segítségnyújtásban 584, bentlakásban 638, idősek átmeneti gondozóházában 44 gondozottjuk van. Őket most is ellátják, ápolják. Emellett az idősek nappali ellátáséban korábban is 400-an vettek részt, ők étkezést is kaptak, amit most már – a veszélyhelyzetre való tekintettel - mindenkinek házhoz visznek. Az étel kiszállításában – ami nem csak logisztikai feladat - mostantól a bölcsődék és a családsegítő szakemberei is segítik őket, hiszen a Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézményben idősellátással megközelítőleg 500-an foglalkoznak, ők vettek részt eddig is 1600 ember ellátásában, köztük olyanokéban is, akiket naponta háromszor kell felkeresni a reggeli teendőktől az esti lefektetésig. Ez ebben a helyzetben sem változik. Emellett mostantól azoknak a 70 év alatti miskolciaknak az ellátásában is tevékenykednek, akik segítséget kértek, például bevásárlásban vagy gyógyszerkiváltásban.  

A hajléktalanok is védelem alatt állnak

Időközben a Magyar Vöröskereszt Központja a helyzetre és a megyei kórház jelzéseire reagálva férőhelyen felüli, intézményen kívüli ellátást indított el az önkormányzat által rendelkezésére bocsátott épületben. Így biztosítva, hogy a még ma is utcán élő vagy a kórházi ellátásból kikerülő, egyébként hajléktalan emberek biztonságos környezetben legyenek a koronavírus-járvány idején. Miskolc polgármesterének, Veres Pálnak a megbízásából Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője koordinálja mostantól a megyeszékhely feladatait, és dolgozik együtt a városban működő többi, a hajléktalanok ellátására szakosodott intézménnyel. A meghatalmazás a koronavírus világjárvány következtében kialakult veszélyhelyzet idejére szól.

Szájmaszk és fertőtlenítő a szociális területen dolgozóknak

A miskolci önkormányzat mindent megtesz a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, a város eddig 16 millió forintot fordított védőfelszerelések és fertőtlenítők beszerzésére. A szociális intézmények mellett az ügyeletes óvodák és bölcsődék, valamint a házi- és gyermekorvosi rendelők részére is  biztosított a meglévő készleteik kiegészítéseként maszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítő szereket az önkormányzat, bár ez nem szigorúan vett önkormányzati feladat.

A város prioritásként kezeli az idősellátásban, a bentlakásos otthonokban, valamint a hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek védelmét. A leszakadó városrészek higiénés helyzetének javítására 1000 csomag tisztító és fertőtlenítő szert osztottak ki eddig. Egészségügyi szájmaszkból eddig 5000 darabot vásárolt a város, és további 20 ezer darabot várnak, amit már korábban megrendeltek. Emellett kétezer arcmaszkot oszt ki Miskolc önkormányzata a városban tevékenykedő önkormányzati képviselők segítségével. A maszkokat a körzetükben dolgozó háziorvosoknak és gyermekorvosoknak juttatják el.

Végh Csaba fotója

A holding tagvállalatainak a dolgozói számára eddig összesen 3500 darab maszkot biztosítottak, ebből 2500-at az MVK dolgozói részére. Textil, többször használható maszkot gyárt az egyik városi cég, a Miprodukt is, ezekből elsőként a városi cégek dolgozóit látják el. Ennek teljesítése után is folytatják a gyártást, hogy a helyzetre való tekintettel további igényeknek is eleget tudjanak tenni.

Közös fellépés, korai tervezés

Miskolc már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt egy hónappal elkezdte a védőfelszerelések beszerzését. Minden cégnél elkészült a pandémiás terv, emellett pedig minden cégtől és intézménytől heti szinten jelentést kap a városvezetés. A helyi operatív törzs ülésén a város vezetői és szakemberei mellett a pártok képviselői részt vesznek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!