Ugrás a tartalomra

Modern futópálya a belváros közepén, zöld övezetben

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 13. péntek 14:12
Több miskolci már birtokba vette a május elejére elkészült pályát, amit pénteken hivatalosan is átadtak. Néhány alapvető szabály mellett így a belváros központjától gyakorlatilag öt percre egy modern, 1 km hosszú, kifejezetten futásra kialakított rekortán borítású pálya várja a sportolni vágyókat.

Hogy mennyien kezdték el „nem hivatalosan” használni, jól mutatja, mennyire vágytak a miskolciak egy, a népkertihez hasonló adottságokkal rendelkező futópályára.

Képgalériánk a futókör átadójáról; Fotók: Juhász Ákos

Pénteken megtörtént a szalagvágás, és immár „hivatalossá” vált a pálya felavatása. Veres Pál polgármester azzal kezdte, hogy régi álma volt a városnak a futókör megépítése. Megköszönte a kormány támogatását, ami fele arányban finanszírozta a beruházást – Miskolc a másik részt, 42,2 millió forintot tett hozzá a projekthez.

A városvezető ezt követően felidézte, hogy a „Népkert a város tüdeje, szíve”, fejlesztése érdekében pedig évek óta egyeztetnek az érdekelt és érintett civilekkel, valamint lokálpatriótákkal. Az önkormányzat gyűjti az ötleteket, koncepciót dolgoz ki. Legutóbb például Puskás Péter Ybl-díjas építész készített átfogó terveket.

„Úgy tekintsünk a futókörre, mint ennek a komplex megújításnak az első lépésére” – mondta Veres Pál, majd a jövő héten esedékes Futókörök Napjára utalt zárásként, ami a debütáló „tömegrendezvénye” lesz a pályának.

A szót Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos vette át. „Magyarországon szeretünk panaszkodni, hogy nehéz az élet. És valóban: kinek 10, kinek 20 kilóval!” – kezdte tréfálva, majd komolyabbra fordítva a szót arról beszélt, hogy az Aktív Magyarországért program hogyan igyekszik tenni az egészségesebb népességért.

A megyeszékhely is többszöri kedvezményezettje ezeknek a pályázati lehetőségeknek, azért pedig, hogy „ezeket észrevették, gratulálok a miskolci önkormányzatnak” – mondta a kormánymegbízott. Veres Pál ezen a ponton közbeszúrta, hogy az előző hétvégén, az I. Miskolci Ötletmaratonon a győztes projekttervet extrémsportoló fiatalok dolgozták ki, céljuk pedig pálya kialakítása az Y-híd alatt – ennek megvalósításához is tervez majd támogatásra pályázni az önkormányzat.

Révész Péter, a terület önkormányzati képviselője ugyancsak köszönetet mondott a futókör megvalósulásért, majd a körzet további fejlesztéseit emelte ki, hozzátéve: fitnesz park kínálhat majd újabb lehetőségeket a testmozgásra. „Bíztatom a miskolci lakosokat, hogy vegyék igénybe, használják szeretettel és egészségükre a futókört” – zárta gondolatait.

Végezetül Szélpál Tamás, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének – az Aktív Magyarországért program szakmai közreműködőjének – főtitkára kívánt jó futást és sok kilométert a futókör használóinak.

A népkerti pálya május 21-én, a Futókörök Napján várja a miskolciakat, hogy az ország több településével mérje össze „futókapacitását” a város, és remélhetőleg minél előkelőbb helyen végezzen.

További hírek

Olvasnivaló