Ugrás a tartalomra

„Most ezt a helyzetet kell megoldani, és én most vagyok polgármester”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 04. hétfő 11:23
Az elmúlt két évről, az előválasztásról, a jubileumi prémiumról, a költségvetés negyedéves korrekciójáról és más, aktuális várospolitikai kérdésekről nyilatkozott lapunknak Veres Pál polgármester.

Szeptember utolsó csütörtökére volt kiírva a város testületének következő ülése, végül egy héttel elhalasztották. Mi ennek az oka?

A Demokratikus Koalíció kezdeményezésére halasztották el a testületi ülést. Az előválasztás számos feladatot rótt a jelöltekre – a Velünk a Város-frakcióból is többen megmérettették magukat –, így talán szerencsésebb volt, ha nyugodtabban felkészülhetnek a képviselők az ülésre. Voltak ügyek, amikkel még foglalkozni kellett, de nem volt olyan határidős feladat, ami miatt kötött lett volna a dátum.

Fontos napirend lesz a város költségvetésének aktuális, negyedéves korrekciója. Mit lehet most tudni a városi büdzséről? Hogy állunk, mire jutott és mire juthat még? Kiemelném az MVK-t, hiszen jelenleg ez a legégetőbb probléma a városban.

A negyedéves korrekció egy rutinművelet, abban semmi különös nincsen önmagában. Ami érdekessé teszi ezt az évet, hogy egy teljesen elégtelen összegből próbáljuk meg üzemeltetni a várost. Úgy érdemes elképzelni, hogy van egy család, akiknek 400 ezer forint kiadásuk van egy hónapban, de csak 300 ezer forint jövedelmük. Na, ezt csinálja ma az önkormányzat. Igyekszünk úgy üzemeltetni a várost, hogy a lehető legkevésbé legyen ez érezhető, a lehető legkevésbé érintse az a miskolci hétköznapokat. Természetesen azt is tudom, hogy ez nem sikerül maradéktalanul. Gondoljunk csak az MVK-ra, vagy a Városgazdára, de igyekszünk megoldani.

Kényes téma: döntenie kell majd a testületnek az ön 35. jubileumi jutalmának megállapításáról is. Az összeg, amely 35 év közszolgálati jogviszony után jár, négyhavi illetményének felel meg. Felveszi a jutalmat? Meg lehet tenni azt, hogy ezt a napirendet elnapolja a testület?

Ezt a törvény által előírt jutalmat, négyhavi fizetést, nem azért köteles kifizetni a jelenlegi munkáltatóm, mert polgármester vagyok, hanem bármelyik közszolgálatban lévő munkáltatóm köteles lenne kifizetni adott esetben. Ha tanár lennék, ott fizetnék ki, ha bárhol máshol állnék a köz szolgálatában, akkor pedig ott, mert így írja elő a törvény. Az a törvénysértés, ha ezt az önkormányzat nem teszi meg. Eléggé ízléstelen lenne ezt politikai alapon értelmezgetni, úgy, hogy ráadásul a 35 év közszolgálatban töltött évem 95 százalékát nem politikusként, hanem a katedrán töltöttem, vagyis én ezt úgy tekintem, hogy ez a tanári pályafutásom prémiuma.

Beszéljünk kicsit erről a 35 évről is, hiszen ahogy mondta, ez nem polgármesteri jutalom, hanem a közszolgálati jogviszony után járó összeg, azaz leginkább a Földes Ferenc Gimnáziumban, annak élén eltöltött évekért jár…

Igen, hiszen a 35 év közszolgálatból 33-at tanárként dolgoztam és egy percre sem bántam meg. Néha még hiányzik is, de ezt ne mondja el senkinek.

Milyen volt az elmúlt időszak, az előválasztás, hiszen a Velünk a Város frakciójából több párt, több miskolci politikus is megmérettette magát, voltak, akik egymással szemben.

Sok tekintetben tanulságos időszak volt, és sajnos nem minden tanulság volt kellemes, viszont olyan nehézséget nem tapasztaltam, amely érdemben akadályozta volna a munkát. Szabolcs és Laci is tettre kész, elkötelezett miskolciak, akik, ha megnyerik az országgyűlési választást is, jó képviselői lehetnek Miskolcnak.

Közeleg polgármesterré választásának a kétéves évfordulója, elszaladt ez a két év, vagy hosszú volt?

Csak kettő? Azt hittem, több. Viccelek csak. Nyilván el tudnék képzelni könnyebb anyagi és jogszabályi környezetet és könnyebb működést a városban, de most ezt a helyzetet kell megoldani, és én most vagyok polgármester, rám ez a feladat jutott eddig. De nagyon nagyokat léptünk előre a fejlesztések terén is, ahol a város már most komoly EU-s forrásokhoz juthatott, úgyhogy mindig találok valamit, amiből lelkesedést lehet meríteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke