Ugrás a tartalomra

Mutatjuk, hogy néz ki majd a felújított Avas szálló

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 06. szombat 08:25
Megjelentek az ikonikus belvárosi épület látványtervei.
Jelenleg ezt az arcát ismerjük az épületnek. Fotó: Horváth Csongor

Idén március 13-án azonban az építésügyi hatóság rendszerében megjelent a Tehetséggondozó központ kialakítására vonatkozó engedélyezési kérelem, amelyhez a látványterveket és egy helyszínrajzot is csatoltak. Ezek alapján a szálló felújítása mellett a Patak utca felőli oldalon egy új épülettömböt is felhúznának - írja az Építész Fórum.

A régóta romos állapotú 19. századi épületet 2021 elején vásárolta meg a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, hogy oktatási, tehetséggondozási célokra újítsa fel, de kollégiumi férőhelyeket és közösségi terek kialakítását is ígérték benne. Az építésügyi hatóság adatbázisában nemrég jelentek meg az engedélyre váró látványtervek, melyek szerint a műemlék felújítása mellett egy új épülettömböt is felhúznának.

Így nézhet ki a sétáló felőli utcafront

Az egykori Korona, majd Kossuth, később Avas szálló 1894-ben nyitott meg, sokáig töltött be jelentős szerepet a város idegenforgalmában és vendéglátásában. 1987-ben bezárták, és bár több tulajdonosváltás történt, nem újították fel. Megmentése, hasznosítása évek, sőt évtizedek óta napirenden van.

A Patak utca felől pedig ez a kilátás fogadhatja a járókelőket

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 2021 elején vásárolta meg az épületet, hogy felújítása után oktatási és tehetséggondozási célokra használja, de kollégiumi férőhelyek és olyan közösségi terek kialakítása is az elképzelések között szerepelt, amelyek a helyiek és az ide látogatók számára is hozzáférhetők lennének - emlékeztet az oldal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!