Ugrás a tartalomra

MVK: február 1-jétől jön a tanszüneti menetrend

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. január 29. péntek 10:14
A járványhelyzet miatt jövő hétfőtől a kevesebb utashoz igazítja menetrendjét az MVK, viszont a korábbi hírekkel ellentétben egyetlen járat sem szűnik meg.
Busz érkezik a Szeles utcai megállóba. Fotó: Végh Csaba

Tanszüneti menetrend szerint közlekednek február 1-jétől a miskolci autóbuszok és villamosok, a korábban március 1-jére tervezett vonalhálózati módosításokat pedig határozatlan időre elhalasztják – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK). Demeter Péter kiemelte, ez mintegy tízszázalékos kapacitáscsökkentést jelent, a döntés hátterében pedig az áll, hogy a járványügyi intézkedések miatt drasztikusan csökkent az MVK utasszáma, ezzel párhuzamosan pedig a jegyekből, bérletekből származó bevétel is.

A cégvezető a tájékoztató elején visszautasította azokat a támadásokat, melyek az országos sajtóban az elmúlt napokban az MVK ellen irányultak. „Ahhoz, hogy tisztán lásson mindenki, néhány szakmai információt szeretnék ismertetni arról, hogy hogyan is végezzük mi a feladatainkat” – tette hozzá. Ezt követően röviden ismertette az utat, ami a mostani döntésekhez vezetett.  

Az MVK 2019-ben – ahogy Demeter Péter fogalmazott, még „békeidőben” – végzett teljes körű keresztmetszeti utasszámlálást, 2020-ban pedig a járvány tavaszi hulláma idején célforgalmi számlálást is. Ezek ismeretében láttak hozzá az utazási igényekhez jobban igazodó új menetrend és vonalhálózat tervezésének. Ismert az is – folytatta – hogy ezt a munkát Veres Pál polgármester kezdeményezésére egy menetrendi munkacsoport végezte el, melyben a hivatal és a cég munkatársai mellett külsős szakemberek is dolgoztak.

Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Mocsári László

Ahogyan arról korábban a minap.hu is beszámolt, már a szeptemberi, számos újdonságot tartalmazó menetrend módosítás is ennek a munkacsoportnak a javaslatai alapján jött létre, a munkacsoport pedig tovább dolgozott, ennek lett eredménye az a javaslatcsomag, mellyel kapcsolatban január közepéig várták az utazóközönség véleményét.

Kevesebb utas, kevesebb bevétel

Demeter Péter elmondta, az MVK járatain 2019-ben még naponta átlagosan kétszázezren utaztak, a járványhelyzet miatt viszont ez a szám tavaly összességében 27 százalékkal csökkent, amit arányosan követett a bevétel is. A menetrendet már az első hullám idején is folyamatosan próbálták az utasszámokhoz igazítani.

- A jelenleg is érvényben lévő korlátozó intézkedések további csökkenést eredményeztek, jelenleg harminc százalékkal kevesebben veszik igénybe járatainkat, és ugyanilyen arányban csökkentek a jegyekből és bérletekből származó bevételek is. Tavaly szeptemberre ugyan visszatért az utazóközönség 90 százaléka, a járványhelyzet erősödésével azonban ismét elkezdtek elmaradozni az utasok, ami köszönhető a középiskolák és egyetemek digitális tanrendere való átállásának, a home officenak. 

Ezeket tetézte az ingyenessé tett parkolás, ami miatt még többen választották az egyéni közlekedést, ráadásul a közösségi közlekedés egész Európában nagyfokú bizalomvesztést szenvedett el, dacára annak, hogy egyébként folyamatosan tisztítjuk a járműveket. Mindezek ellenére a novemberi korlátozó intézkedések bevezetésekor a reggeli és délutáni csúcsidőszakra járatsűrítési tervet kellett készítenünk, melyek a megyei kormányhivatal elfogadott, jelenleg is eszerint közlekednek a járműveink – sorolta a vezérigazgató az okokat, amik a februári menetrendváltáshoz vezettek.  

Az MVK első embere sajtótájékoztatón számolt be a szükségessé vált menetrendi módosításokról. Fotó: Mocsári László

Marad az 1-es busz

Demeter Péter hangsúlyozta,

a február 1-jével bevezetendő tanszünetes menetrend a kormányközeli hírportálokon megjelent hírekkel ellentétben nem eredményez járatmegszüntetéseket, ahogyan korábban beharangozott vonalhálózati módosítások sem lépnek életbe, legalábbis egyelőre. Ez többek között azt is jelenti, hogy a politikai viharok középpontjába került 1-es busz a város és az MVK döntésének értelmében tovább közlekedik.

A vezérigazgató hozzátette, a menetrendi és hálózati munkacsoport tovább folytatja a munkáját, mint ahogyan az MVK és az önkormányzat között is folytatódnak a tárgyalások a közösségi közlekedés jövőjével kapcsolatban, döntés később várható.

Hecckampány

Az egyik kormányközeli hírportál állítását – mely szerint széteshet a miskolci tömegközlekedés márciusra – Demeter Péter mellett a miskolci önkormányzat is cáfolta. A hivatal sajtóosztálya szerda délutáni közleményében politikai hecckampánynak nevezte azt, ami a miskolci közösségi közlekedés körül zajlik.

Marad az 1-es busz. Fotó: Mocsári László

Kiemelték: a menetrendmódosításokra azért van szükség, mert az előző városvezetés 2015 és 2019 között nem fizette ki a közlekedési vállalatnak járó veszteség ellentételezést, összesen csaknem 4 milliárd forintot. A kormány pedig a 2020-as évtől az évente tervezett 490 millió forintos támogatást vette el a miskolci közösségi közlekedéstől.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!