Ugrás a tartalomra

Nagycsaládban a karácsony

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. december 14. szombat 14:30
Sokan vallják: a karácsony az egész lakást betöltő gyermekkacajtól lesz igazán meghitt. Öröm az adventi készülődésben, amikor a fiatalok segítenek bejglit sütni, fát díszíteni, és bizony könnyezünk a büszkeségtől, amikor a templomban betlehemes játékot adnak elő. Nagycsaládosokat kérdeztünk arról, hogyan készülnek az ünnepre.

A velük való beszélgetésre jó alkalmat adott a Magyarock Dalszínház előadása a Művészetek Házában, amire mások mellett a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületétől is többen érkeztek. A programot a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye szervezte. Az Isten pénze Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt magyar zenés mű, aminek Müller Péter írta a szövegkönyvét, Tolcsvay László szerezte a zenéjét, a dalszövegeket pedig Müller Péter Sziámi költötte.

Épül a család közössége

A miskolci Kaló Borbála és párja, György Attila három gyermeket nevel. Hunor, Lenke és Júlia örömmel segít a karácsonyi díszek és az adventi koszorú elkészítésében. Ünnepi pompába is együtt öltöztetik a lakást – és közösen gyújtják meg a gyertyákat is. – A készülődés és az ünnep is a családról szól nálunk – mondják a büszke szülők.

Fotó: Juhász Ákos

Attila kiemeli, egymás szeretetére, tiszteletére, az összetartozás és az együttlétek megélésére nevelik gyermekeiket. – Arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb minőségi időt töltsük el együtt – teszi hozzá Borbála. – Kulturális és sportprogramokon veszünk részt, várakat, múzeumokat látogatunk, járjuk az országot, így a legtöbb kortársuknál többet tapasztalnak meg, látnak a gyermekeink. Erre már az oviban és az iskolában is felfigyeltek. De ezzel a mi családi kapcsolatunk is még szorosabbá válik. Ez nagyon fontos mindannyiunknak.

Paszternákék számára – gyakorló keresztényként – a karácsony Krisztus születésének ünnepe, minden más csak ez után jöhet. – Krisztus maga a szeretet számunkra, nélküle üresnek éreznénk az ünnepet – hangsúlyozza Júlia. Ők is gyermekeikkel – Borbálával, Emmával és Benedekkel – együtt készítik el az adventi koszorút, a gyertyákat minden étkezésnél meggyújtják. Közben adventi gondolatokat olvasnak fel. Ezekben a napokban jut idő arra is, hogy a kicsik felkészüljenek a templomi pásztorjátékra.

István kiemeli: szülőként példamutatóan, mintát adva kell élniük, „a kikényszerített keresztényies viselkedésnek nincs jövője”, fogalmaz. – Este közösen imádkozunk, de a hit törékeny lesz, ha nem adunk nekik közösséget is. Ennek szellemében indítottunk gyermekklubot és házas közösséget is – mondják. Szomorúan konstatálják aztán, hogy manapság nehéz megtalálni még karácsony környékén is a nyugalmat, néha elvész a lényeg, de kellő odafigyeléssel meghitté tehető az ünnep.

Meggyőződésből

– Amint láthatjuk, tagcsaládjaink meggyőződésből vállaltak több gyermeket – mutat rá érdeklődésünkre a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének idén júliusban megválasztott új elnöke. Bak László egyke volt egyébként. Feleségével négy gyermeket nevelnek. – Mi magunk is fontosnak tartottuk, hogy testvérekkel, nagyobb családi közösségben nőjenek fel – mondja.

Jelenleg hatvan család tagja az egyesületnek, ami adományokból és vállalkozók felajánlásaiból szervez programokat; a minimális tagdíj a működéshez elég, mondja az elnök. A tavalyihoz hasonlóan az idei év is rendkívül eseménydús volt. – Most tartottuk a karácsonyváró ünnepségünket is, amihez jól kapcsolódott a Miskolci Egyházmegye meghívása, ennek köszönhetően veszünk részt a musicalelőadáson. Ráadásul a darab egy kicsit a nagycsaládos eszményt is közvetíti – teszi hozzá.

Továbbadni a reményt

– Családjaink legfontosabb feladata a reménység, a jövőbe vetett hit továbbadása kell, hogy legyen, ebben szeretnénk őket megerősíteni, hiszen ők a jövő, a görögkatolikus egyházunk jövőjének alapjai – mondja Varga-Juhász Bernadett, a Miskolci Egyházmegye kommunikációs referense.

Kiemeli: a most bemutatott musical mondanivalója ma is aktuális, hiszen az ünnep azon értékeire mutat rá, amit a nagy karácsonyi rohanásban mi is oly’ sokszor elfeledünk.

A musical főhőse ugyanis egy lelkileg sivár, idősödő milliomos, aki emlékeiben kalandozva eszmél rá arra, mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz volt az egyetlen érték, és kibukkan belőle a lelke mélyén őrzött szeretet.

További hírek

Olvasnivaló