Ugrás a tartalomra

Négydé színház és jóslástan a MÜHA kávézóban

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. március 21. kedd 19:34
Egészen különleges élményt nyújtott a vendégeknek Harsányi Attila Jászai-díjas színművész hétfőn este a Truváj és Trécs második eseményén. Ráadásul a művésztől sokan megtudhatták azt is, mi vár rájuk a jövőben.
Forrás: MÜHA Fotók: Barna Laczy

A februárban indult Turváj és Trécs estek egyik célja, hogy színházon kívüli színházélményt nyújtson, emellett kicsit elmossa a színpad és a nézőtér közötti teret. Kevés olyan esemény van ugyanis a városban, ahol a Miskolci Nemzeti Színház művészei és a teátrum közönsége más körülmények között, az idén 200 éves intézmény falain kívül találkozhatnak, beszélgethetnek akár. Erre tesz kísérletet a havi rendszerességgel jelentkező színházi klub.
A truváj a szlengben annyit tesz: valami plusz. Ennek szellemében a Művészetek Háza (MÜHA) kávézójában tartott estek ingyenesen látogatható műsorait mindig fűszerezi egy csavar. Míg az első alkalommal Fandl Ferenc adott elő egy humorral fűszerezett monodrámát, miközben a pódiumon gulyást főztek a nézőknek, addig a második est másfajta érzékekre hatott. Harsányi Attila Jászai-díjas színművész félhomályban, a homlokára szerelt fejlámpa csóvájával pótolta a színpadi fényeket, miközben két nagy lélegzetvételű művet szavalt a huszadik század magyar poétikájának csúcsterméséből.

Harsányi Attila és Zemlényi Attila, a truvájfelelős és a moderátor

Kassák Lajos A ló meghal, a madarak kirepülnek verse 1922-ben jelent meg, és a magyar irodalmi avantgárd egyik legfontosabb költeményévé vált. Szilágyi Domokos Öregek könyve című munkája, az egyre betegesebb költő szembenézése az elmúlással 

A szervezők egy nikkel szamovárt is szereztek, amiből ajándék teát szolgáltak fel a közönségnek. Az igazi 4D színházi élményt a teremben elhelyezett füstölők illata tette teljessé.
A truváj jegyében Harsányi Attila teafűből is jósolt: akik vállalták, hogy szembenézzenek a sorsukkal, azoknak a fülükbe súgta a jövendőt.


A trécs a laza, kötetlen beszélgetést jelöli az esemény nevében. A színházélmény után ugyanis maradhattak a résztvevők, hogy megvitassák a látottakat.
Az este sodrásirányát Zemlényi Attila, miskolci költő határozta meg, aki az este aktuális házigazdájaként kötötte össze az egyes részeket.

Bár az esemény névleg ingyenes volt, a MÜHA személyzete bőszen dugta a résztvevők orra alá a gyűjtőurnákat, mivel az estek másik fő komponense a jótékonykodás: egy színházjegy árának bedobása már hatalmas segítség a truvájozóktól, a befolyt összeget ugyanis az energiaárak elszabadulása miatt a nyitva tartásáért küzdő Miskolci Nemzeti Színház kapja. A hétfői estén mintegy 152 ezer forint gyűlt össze ily módon a teátrum részére. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!