Ugrás a tartalomra

Nem csak nyáron népszerű a diákmunka

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. július 14. vasárnap 11:12
A tapasztalatok szerint a diákok saját maguk fenntartására fordítják a keresetüket, vagy félreteszik valamilyen cél érdekében.
Szirmai Szimonetta tavaly november óta dolgozik a plázában található mozi büféjében. Fotó: Juhász Ákos

A 2022. január elsejétől a 25 év alattiaknak járó szja-mentesség miatt a diákok bruttó bére megegyezik a nettó fizetésükkel. A diákmunka órabére nem lehet alacsonyabb a mindenkori minimálbérnél, ami jelenleg 1534 forint óránként, ez jellemzően a betanított munkások órabére, de ennél lehet magasabb is.

A garantált bérminimum 1874 forint óránként. Ha gyakornoki vagy képzettséget igénylő feladatokat kell végezni, akkor a diák ennél az összegnél többet kaphat, akár 2200 forint is lehet Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Az ország nyugati régióiban ennél magasabbak az órabérek a diákok esetében is.

A Meló-Diák miskolci irodájában jártunk, ahol Leskó Annamária irodavezetővel arról beszélgettünk, hogy milyen feltételekkel és körülmények között vállalhatnak egy iskolaszövetkezeten keresztül munkát a fiatalok. A Meló-Diák az egész országot behálózó iskolaszövetkezet több mint negyvenéves múlttal. Hatalmas tapasztalat gyűlt össze a diákok foglalkoztatásával kapcsolatban. A munkaerőpiac közben átalakult, egyre több lett a multinacionális nagyvállalat hazánkban, a cégek igényeihez szabva jelentek meg új lehetőségek a diákok számára.

- A nappali tagozatos diákok tudnak nálunk munkát szerezni, nagyrészt 18 éven felülieknek szóló lehetőségekkel. Hiszen a felnőttkorban lévő fiatalok már vállalhatnak napi 12 órás műszakot és heti hat napot is, vagy akár éjszakai munkavégzést – mondta Leskó Annamária.

- A 15 éven felülieket csak a nyári szünetben tudjuk foglalkoztatni, a 16 évesnél idősebbeket pedig egész évben, de amíg el nem érik a 18 évet, ők csak heti öt napot dolgozhatnak, napi nyolc órában és kizárólag nappal. Mindezt a tanulmányaik mellett természetesen. A diákok tagsági megállapodást kötnek az iskolaszövetkezettel, amelyet a 18 éven felüliek már digitálisan is megtehetnek. Az annál fiatalabb tanulóknak azonban szülői belegyezés szükséges, melyet csak személyesen lehet intézni.

A fiatalok nyáron sokkal több munkalehetőséget találnak, mert vannak olyan cégek, melyek kifejezetten nyárra keresnek diákmunkásokat. A diákszövetkezet alapvetően egy piaci igényekre reagáló üzleti vállalkozás, a partnerekkel szerződéses viszonyban állnak, így az adott feladatokra keresnek munkavállalót.

- A paletta meglehetősen széles: mezőgazdaságban, gyárakban, gyorséttermekben, a vendéglátásban, strandokon, telefonos ügyfélszolgálatosként is dolgozhatnak akár home office-ban a tanulók – ismertette az irodavezető.

Az egyetemisták gyakornoki munkát is vállalhatnak a tanulmányaikkal kapcsolatosan, a feltételek ugyanazok, mint egyéb esetekben, tehát a diákszövetkezettel szerződéses jogviszonyban állnak.
- Azonban minden diák csak a ledolgozott munkaórái után kap fizetést, itt nincs olyan, hogy szabadság vagy táppénz, esetleg betegszabadság. A foglalkoztatás rugalmas, mindenki számára előnyös. A NAV-bejelentés, az üzemorvosi vizsgálat, továbbá a bérszámfejtés, illetve mindennemű adminisztráció a diákszövetkezet feladata. Tehát sem a foglalkoztatónak, sem a foglalkoztatott fiatalnak nem kell ezzel törődnie.

A tapasztalatok szerint a legtöbb 18 éven felüli diák nem csupán nyáron akar dolgozni, egész évben szeretne pénzt keresni. A fizetésüket ugyanis saját maguk fenntartására, albérletre, tanulmányaikra fordítják, vagy ha megtehetik, akkor gyűjtik, félreteszik bizonyos célok megvalósítására – hangsúlyozta Leskó Annamária.

A Miskolc egyik nagy bevásárlóközpontjában megtalálható franchise mozi nagyon kedvelt a diákok körében, szívesen dolgoznak ott, mert fiatalos, baráti a légkör, hasonló érdeklődésűek a kollégák, a munkaszervezést rugalmasság, tolerancia jellemzi.

Mindezt Szirmai Szimonetta árulta el nekünk, aki tavaly november óta dolgozik a mozi büféjében. Szimonetta elmondta, hogy korábban dolgozott animátorként is, tehát már van munkatapasztalata, a betanulás mostani munkakörébe gyors, zökkenőmentes volt, és azóta is minden a legnagyobb rendben van. Eddig szakképzésben vett részt, de szeptembertől már egyetemista lesz itt Miskolcon, és szeretne továbbra is a moziban dolgozni a tanulás mellett, ameddig erre lehetősége van – tudatta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!