Ugrás a tartalomra

Nem díjazza a túl sok sminket, nincs plasztikázva és szeret sütni-főzni

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. február 05. hétfő 18:57
A magas, karcsú 21 éves miskolci lány, Vascsák Kitti már több nemzetközi szépségversenyen szerepelt kiváló eredménnyel. Egyet meg is nyert. Néhány hónapja szünetelteti a modellkedést és a megmérettetést, mert most a tanulmányaira szeretne koncentrálni.
Fotók: magánarchívum

Egy amerikai, interneten megjelenő magazin Magyarország legszebb hölgyeit szemlézte nemrégiben, és a listán szerepel a szépségkirálynő címmel is rendelkező miskolci Vascsák Kitti fotója, ráadásul a címoldalon. A fiatal lány meglepődött azon, hogy még írnak róla, hiszen jó pár hónapja nem vesz részt sem a magyar, sem a nemzetközi szervezésű szépségversenyeken. Olyan hölgyek mellett említették a nevét, mint a világhírű modell, Palvin Barbara vagy a szintén szépségkirálynő Gelencsér Tímea.

Egyszerre végzi a Miskolci Egyetemet és a Károli Gáspár Egyetemet, előbbin anglisztikát tanul, amely bölcsész diplomával végződik, az utóbbin pedig jogi asszisztens képzésre jár.

– A szépség múlandó, a tudás pedig megmarad – vallja Vascsák Kitti, aki lapunknak hozzáteszi: otthon is azt látta, hogy a tanulás fontos, előre viszi az embert az életben. Az angol nyelvvel sok helyen el lehet helyezkedni, a jog pedig nagyon érdekli.

Már gyerekként feltűnt a szépsége

Már 12-13 éves korában megpróbálkozott a modellkedéssel, akkor még édesanyja kísérte minden lépését. Nagy fantáziát láttak benne és karriert is jósoltak neki, de a családja nem tudta vállalni az állandó utazást és azt az életmódot, amely ezzel járt volna. Ezért pár évre jegelték a témát, de ahogy betöltötte a 17. életévet, újra megpróbálta.

Kitti a Magyarok Világszépe versenyen 17 évesen indult el, első udvarhölgy lett, azaz második helyezett. Fásy Ádám kiküldte Egyiptomba világversenyre, a Topmodell of the World-re, ami egy modellverseny volt.

– Ez sokkal keményebb, mint egy szépségverseny – mondja Kitti, aki fél évig készült rá; rengeteget edzett, sportolt, odafigyelt az étkezésre. A feltételeket nem a külföldi szervezők, sokkal inkább a magyarországi licenctulajdonosok szabták meg, de Kitti maximálisan teljesítette a külsejével kapcsolatos elvárásokat.

– Roppant ijesztő volt, amikor életemben először egyedül kellett repülőre szállnom és elutaznom egy másik távoli országba, de sikerült helyt állnom – mesélte.

Az angol nyelvtudása azért sokat segített a boldogulásban. A nyelvi akadályok leküzdése így nem volt nehéz, ezért egy kicsit barátkozni is tudott más nemzetek szépségeivel, de a miskolci lány azt is hozzátette, hogy egy ilyen versenyen nem születnek életre szóló barátságok, mert a lányok eléggé féltékenyek egymásra. Némelyik versenyző csak csipkelődik, de néha még a tettlegességtől sem riadnak vissza. Ez egyébként a magyarországi rendezvényeken is előfordul.

Egymást követték a nemzetközi versenyek

Egy évvel később, 18 évesen a Miss Hungary-n indult el, amit meg is nyert, majd ugyanebben az évben az Albániában megrendezett Miss Summer World-ön is részt vett, ahol szintén első helyezést ért el. Ezt követően az újabb versenye Libanonban a Miss Europe volt, ahol a top ötbe jutott be. Illetve Olaszországban a Miss Intercontinental megmérettetésén a top tízbe választották. Majd Dubai-ban egy újabb modellversenyen mérette meg magát, ahol sem a ruha, sem a smink nem számított olyan mértékben, sokkal inkább a természetesség, illetve a testsúly, valamint a helyes mozgás.

– A szépségversenyeken a kedvesség és egy szép mosoly is sokat jelenthet a pontozáskor, ami a modellversenyeken viszont egyáltalán nem követelmény – tudtuk meg. – Amikor külföldön került fel a korona a fejemre, az hatalmas dicsőség volt, mert kislány korom óta ezt akartam elérni – hangsúlyozta Kitti.

Miközben kapott magyar versenyen olyan negatív kritikákat a zsűri egy tagjától, amely elszomorította, de tanult belőle és későbbi jó szerepléseit ennek az értékelésnek is köszönheti. 

A természetesség híve

A lány a hétköznapokban egyáltalán nem híve a sok és feltűnő sminknek, jobban szereti a természetes megjelenést. Persze a versenyekre és fotózásokra erős, kontúros, úgynevezett színpadi smink készül, amivel a lányok szépségét akarják még jobban hangsúlyozni.

Habár most a tanulásra koncentrál, azért tervezi, hogy elindul még szépségversenyeken, hiszen folyamatosan keresik a szervezők (national director-ok) külföldről. Egyébként a versenyekre való kiutazást, a ruhákat, a felkészülést sokszor a versenyzőnek kell állnia, néha előfordul, hogy megtérítik az útiköltséget, de nem jellemző. Ezért is meggondolandó, mibe invesztál be, főleg eleinte – hangsúlyozta a szépségkirálynő. Később, ha már befutott valaki, akkor hívják olyan versenyekre, ahol már minden költséget a szervezők állnak.

Csodabogárnak tartják, mert szeret főzni

A miskolci lány hobbija a főzés, van szakács és cukrász végzettsége, szeret is enni finomakat, de azért számon tartja a kalóriákat és edz, hogy tudja tartani a formáját.

– Persze a hétköznapokban nem kell olyan szigorú étrendet tartanom, mint egy felkészülési időszakban, de odafigyelek arra, mit eszek és mennyit – mondta Vascsák Kitti.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!