Ugrás a tartalomra

Nemes anyaggá vált a szürke betonkerítés

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 28. vasárnap 08:41
Azzal, hogy a Columna-csoport oszlopfestő művészei dolgoztak rajta, nemes anyaggá vált a Csengey utcai intézmény betonkerítése.

Új miskolci művészeti fesztivál mutatkozott be augusztus utolsó hétvégéjén, két nap alatt a belváros több helyszínén is egybefolynak a zenei és vizuális élmények. A Hangszínhely Fesztivál megnyitóját péntek délután tartották, majd rögtön ezután átvonultak a Columna-csoport oszlopfestő művészei a megfestésre váró oszlopokhoz a Csengey-Uitz sarkára.

És munkájuk szombat délutánra máris gyümölcsöt termett, hiszen pompázatos színek harsognak most már az alig két hónapja átadott intézmény korábbi szürke betonlap-kerítésén.

Mint ismert, június végén adták át a felújított épületet, ami az oktatás és a kultúra fellegvára lesz. A Csengey utcai Művészeti Központ - a Szentpáli iskola hajdani épületének - első és második emeletén a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium elméleti óráinak helyet adó tantermek, míg a harmadikon és a tetőtérben a Miskolci Kulturális Központ (MKK) irodái kapnak majd helyet. A több mint nyolcszázmillió forintos forrásnak köszönhetően megújult épület használatbavételi engedélyezési eljárását már elindították, így a remények szerint semmi akadálya nem lesz annak, hogy az épületet szeptembertől birtokba vegye a Bartók és az MKK.

És most már a kerítés is megújult, szinte vonzza az arra járók pillantását. Az átadó összejövetelen Nagy T. Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténész, egyetemi tanár kiemelte, a festés a fesztivál egyik különleges projektjévé vált. Több tucatnyian dolgoztak rajta, ifjak és középkorúak, soraikban Munkácsy-díjas és feltörekvő művészekkel. A feladat kihívásokkal teli volt, hiszen a beton se nem vászon, se nem papír, előtte meg kellett "dolgozni" az anyagot, lealapozták, hogy a kiválasztott festék megmaradjon rajta (egy-egy szürke elem maradt, mert a művészek sorszámot választottak, és azt a számú betonelemet festették le - a szerző). 

Juhász Ákos képgalériája a fesztivál szombati programjairól

Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője örömét fejezte ki, hogy a szürkét színek váltották fel a kerítésen. Már most sokan dicsérték az ötletet, ami "egész Miskolcnak egy nagy ajándék".

Szunyogh László főépítész is méltatta a munkát. A város nevében úgy fogalmazott, hogy jó volt látni az örömöt a művészek arcán munka festés közben, és bízik abban, hogy a miskolciaknak is tetszik majd a kerítés megújulása.

- Amikor az iskola épületének felújításán gondolkodtunk, felmerült, hogy ezt a kerítést bontsuk el. Én a nyitottság híve vagyok, minden szabadon áramoljon. De ezt a betonkerítést nem véletlenül húzták ide fel: ez ugyanis csillapítja az itt futó főút zaját. Maga az ötlet nagyon tetszik, talán a miskolciakat is vonzza majd - fogalmazott a főépítész.

További hírek

Olvasnivaló