Ugrás a tartalomra

Népek, zenék és táncok egy házban 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 20. péntek 19:56
Táncház címmel tartott hagyományőrző zenés-táncos rendezvényt a tavaly megnyitott Nemzetiségek Háza péntek késő délután. 
Fotók: Horváth Csongor

Mint arról lapunk tavaly év végén beszámolt: az eredetileg a miskolci cigány közösség kezdeményezésére indult projektet olyannyira kibővítették, hogy az épület ma már otthont kínál a város mind a kilenc nemzetiségi önkormányzatának.

A házat működtető Roma Polgárok Demokratikus Mozgalmának vezetője, Dancs Mihály akkor megkeresésünkre kifejtette: céljuk, hogy közösséget építsenek, és a nemzetiségi hagyományokat hitelesen bemutassák.

A Budapest Roma Folk autentikus cigánymuzsikát adott elő

Az állami és önkormányzati támogatással alapított, a József Attila utca 53. szám alatti közösségi hely és kiállítótér november közepén nyílt meg. A létesítmény - az azt életre hívók szándéka szerint - a táncházakon, az író-olvasó találkozókon, a filmvetítéseken, a színházi előadásokon, illetve a kulturális-művészeti programokon túl a közösségépítés, a hagyományőrzés és a tehetséggondozás otthonául is szolgál majd. 

Később szászcsávási, szatmári és nagyecsedi cigánytáncokat is láthatott a közönség

Néhány hónapot kellett csupán várni, hogy a kulturális élet igazán beinduljon a létesítményben. A cigány magyar táncházként meghirdetett ünnepélyen a fentiek mellett fellépett bandájával Halmos Attila is, akire a táncház-mozgalomból ismert Muzsikás, Téka és Ökrös zenekarok gyakorolták a legnagyobb hatást.

Halmos Attila prímás-énekes 1984 óta játszik népzenét

Számtalan alkalommal járt Erdély falvaiban, ahol jó párszor elhívták muzsikálni egy-egy falusi lakodalomba vagy bálba. 1986-ban Árendás Péterrel megalapították a Tükrös zenekart.

További hírek

Olvasnivaló