Ugrás a tartalomra

Nyitott kapukat döngettek a kicsik az állatkórházban

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. október 04. péntek 18:09
Az állatok világnapján betekintést nyerhettek az idén 30 éves Miskolci Állatkórház munkájába a gyerekek.
Rupi cica állatorvosi vizsgálata / Fotók: Osztie Tibor

A Miskolci Állatkórházban már hagyomány az október 4-ei állatok világnapja. Ilyenkor a rendelő a gyerekek előtt is megnyitja a kapuit. Idén az Avalon Nemzetközi Iskola másodikosai vehettek részt Rupi cica és Rumli kutya állatorvosi vizsgálatán, valamint a kutyus kennelköhögés elleni beoltásán. Mivel mindkét állat az állatorvosok tulajdona, ezért nyugodtan tűrték a gyöntölést. A látogatás végére természetesen a kicsik közül majdnem mind állatorvos szeretett volna lenni. 

Állatbarát felnőtté válnak

- Ma egy nagyon nagy kalamajkán vagyunk túl. Ugyanis október 4-ét írunk, ami az állatok világnapja. Hagyomány nálunk az állatkórházban, hogy ilyenkor meghívunk óvodás és iskolás csoportokat és különböző ismeretterjesztő foglalkozásokat szervezünk számukra. A mai napon az Avalon Nemzetközi Iskola tanulói voltak a vendégeink. Két csoportra bontva betekintést nyerhettek az állatorvos kollégáinknak a munkájába – nyilatkozta stábunknak Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház praxisvezető állatorvosa. 

Elmondta, hogy a betegvizsgálatok mellett röntgenfelvételeket, csontokat is elemezhettek a gyerekek a sebész állatorvossal. Idei újdonságként pedig egy endoszkópos vizsgálatot is végrehajthattak, ugyanis egy orvosi táska beltartalmát kutathatták fel az iskolások. 

Rumli kutya állatorvosi vizsgálata

- Ebben az évben 30. születésnapját ünnepli a Miskolci Állatkórház, ezért idén különösen kedves a szívünknek, hogy eljöttek hozzánk a gyerekek. Az ismeretterjesztés pedig azért fontos, mert ha már elég korán kezdjük a nevelő célzatú foglalkozásokat, akkor sokkal állatbarátabb és ezáltal sokkal szocializáltabb gyerkőcök lesznek belőlük. Így közelebbről megismerik az állatokat, az állatorvost. Megértik, hogy nem kell félni tőle és ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek. Természetesen vannak már olyan kis lurkók, akik állatorvosi álmokat dédelgetnek már ilyenkor is. Persze ez azért idővel realistább hozzáállást fog majd igényelni – fejtette ki.  

Kiegészíti a tanmenetet

- Az idén is megkaptuk a meghívást az állatkórháztól az állatok világnapjára, amire mindig nagy örömmel, igennel válaszolunk. Öröm a gyermekeinket elhozni ide, hogy ebből a testközelségből láthassák, hogy az állatorvosoknak mi a feladatuk. Továbbá, hogy tudatosítsák magukban, hogy az állatokról, hogyan kell gondoskodni, és ha baj van, akkor hová kell hozni őket. Bízunk benne, hogy a gyerekek lelkesedése az állatorvos szakma iránt később is megmarad és néhányan ezt a hivatást választják – fogalmazott Oláh Tünde, az Avalon Nemzetközi Iskola intézményvezetője. 

Egy tacskó csigojáit is megfigyelhették a gyerekek

Megosztotta, hogy minden évben érzik a program pozitív hatását. Emellett, hogy az iskolában is megünnepelik az állatok világnapját, ahová segítő kutyák szoktak jönni. Mivel a cambridge-i tanmenetet követik, ezért már az első évfolyamtól kezdődően természetismeret óráik vannak, ahol a biológia, a fizika, a kémia és az űrkutatás is része a tantárgynak. Kisdiákjaik viszonylag hamar megismerik a röntgenképeket és a csontvázakat, amit jól kiegészít az állatkórházban szerzett ismeret.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!