Ugrás a tartalomra

Nyolcmilliárdos fejlesztéssel bővül a fecskendőgyár Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 08. péntek 14:40
A francia központú Sanofi Csanyik-völgyi üzeme a közel nyolcmilliárd forintos beruházással vezető lesz a vérhígító injekciók gyártásában. A több mint 400 főt foglalkoztató üzem az anyacég egyik legmodernebb vérhígítót gyártó üzeme, valamint a fecskendőgyártás kiválósági központja is országos és nemzetközi szinten egyaránt.
Fotók: Juhász Ákos

A Csanyik-völgyi üzemben az elmúlt tíz évben több, mint 22 milliárd forint értékben valósítottak meg fejlesztéseket. A legújabbat a magyar állam most 1.2 milliárd forinttal támogatta. Ezzel másfélszeresére nőtt az eddigi kapacitás, amely által többen férhetnek majd hozzá az életmentő véralvadásgátló készítményekhez - derült ki a megnyitóünnepségen. 

2020 őszén a Sanofi magyarországi leányvállalatának vezetői Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen jelentették be a fejlesztést. Az új gyártósor immár teljes gőzzel működik és napi szinten javítja a magyar betegek hozzáférését is ehhez a fontos készítményhez. 

„A tradicionálisan erős és nemzetközileg versenyképes magyar gyógyszeripar fontos szerepet tölt be a gazdaság fejlesztésében, hiszen ez az ágazat költ bevételarányosan legtöbbet innovációs célra. Az iparág nemzetközi versenyképességét világosan mutatja az erős export tevékenység, melynek éllovasa a Sanofi.” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az átadóünnepségen. 
A miniszter beszédében mindenekelőtt a jelenlegi nehézségeket, az utóbbi évek sorozatos válságait idézte fel, így a mai kor legnagyobb egészségügyi krízisének számító koronavírus-járványt is, amikor szavai szerint mindenkire rátört az a felismerés, hogy egy-egy ilyen kihívás rendkívül sérülékennyé tudja tenni még a legfejlettebb országokat is.

"Amikor egy-egy ilyen válsághelyzet van, akkor vesszük csak igazán észre, mennyire kitettek vagyunk olyan eszközöknek, olyan termékeknek, amelyekről békeidőben vagy normális időszakban talán soha nem gondolnánk, hogy egyszer hiány is előállhat belőlük" - mutatott rá. Figyelmeztetett, hogy a járványok jelentette fenyegetés a következő években sem fog megszűnni, ezért hosszú távú védekezésre kell berendezkedni, s ennek része a veszélyhelyzetekben szükségessé váló stratégiai kapacitások kiépítése.

"Azok az országok lehetnek biztonságban az ilyen veszélyes időszakokban, amelyek maguk rendelkeznek azokkal a képességekkel, gyártási kapacitásokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat és polgáraikat. Tehát, aki kevésbé van másokra utalva, az van igazán biztonságban" - szögezte le a tárcavezető. 

Mester Viktória a Sanofi Csanyik-völgyi gyáregységének igazgatója beszédében kiemelte, a Sanofi Magyarországon közel kétezer fővel van jelen, a Miskolc melletti gyáregysége több mint négyszáz magyar munkavállalónak biztosít megélhetést, ezzel az észak-magyarországi régió egyik jelentős munkáltatója. A Csanyik-völgyben végsterilizált ampullákat, injekciókat és aszeptikusan előállított, előretöltött fecskendőket gyártanak steril környezetben, magas szintű gyártási biztonsággal és világszínvonalú technológia alkalmazásával. A kiemelkedő szakértelmet igénylő munkafolyamatok minden esetben magas hozzáadott értékű, kiemelt technológiai színvonalú termékeket eredményeznek. 

„Az elmúlt tíz évben több mint 22 milliárd forint értékben valósítottunk meg fejlesztéseket, ebből az elmúlt hét évben két lépcsőben két nagyteljesítményű high-tech előretöltött fecskendő gyártósor telepítése történt meg, 2,5 szeresére emelve ezáltal a fecskendőgyártó kapacitásunkat. Tizenhárom regisztrált termékünkből évente több mint 200 millió injekció egységgel járulunk hozzá betegek millióinak gyógyulásához Magyarországon és a világ mintegy 60 országában, melyekbe termékeinket exportáljuk.”  -  tudtuk meg a gyáregység igazgatójától. Hozzátette, ez a teljesítmény is hozzájárul ahhoz, hogy a Sanofi Magyarország második legnagyobb gyógyszergyártója és a 22. legnagyobb hazai exportőr vállalata.  

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, a francia központú cég a térség egyik legnagyobb munkáltatója. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben más francia vállalkozások is követik a Sanofi példáját és kedvező befektetési környezetnek ítélik meg Miskolcot és a régiót.

További fotók az átadóünnepségről a galériában: 
 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!