Ugrás a tartalomra

Okos múzeum lesz a Herman Ottó Múzeum

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 02. hétfő 13:55
„Érints meg! Mozgass meg! Nyiss ki! Szagolj meg! Játssz!” – ezekre eddig is törekedtek a múzeumok, most azonban újabb lendületet vesz fejlődésük egy projektnek köszönhetően, mely a miskolci mellett füzéri, kassai és munkácsi kiállítóhelyeket is érint.
Fotó: Parai Roland

Az ukrán-szlovák-magyar összefogásról sajtótájékoztatón számoltak be a Pannon-tenger Múzeumban. Szolyák Péter, az intézmény általános igazgatóhelyettesként megbízott igazgatója, a projekt koordinátora elmondta, új eszközök beszerzésén túl nagy gondot fordítanak majd a szakemberek képzésére, virtuális tárlat és négynyelvű adatbázis kialakítására, valamint marketing tevékenységekre. – A klasszikus értelemben vett múzeumok nem tudnak megélni ma már. A közönség ugyan még mindig arra számít, hogy egy kiállításon a vitrinek mögötti tárgyakat nézegetheti meg, mellettük pedig hosszan olvasgathat információkat róla, azonban ez ma már nem tartja életben a tárlatokat. Mi viszont hosszú távra tervezünk, hogy felkeltsük az érdeklődést és tudássá építsük a kapott információt a látogató fejében – mondta a megbízott igazgató, majd hozzátette, ehhez kapcsolódóan az újonnan kialakításra kerülő virtuális tárlatok, valamint a négynyelvű gyűjteményi adatbázis és honlap, ahol kezdetnek majd több mint kétszáz műtárgy 3D digitalizált képe is elérhetővé válik, egészen biztosan eddig ismeretlen távlatokat nyit meg az érdeklődő nagyközönség előtt.

A három szomszédos országban több múzeum és vár is érintett az egyedi, helyi fejlesztésekkel, melyekhez a résztvevők közösen koordinált marketing tevékenységet rendelnek. A projekttől mindnyájan a régió kulturális értékeket őrző turisztikai látnivalóinak fellendülését, dinamikus fejlődését remélik.

A partnerséget vállaló intézmények a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Füzéri Várgondnokság, a Kassai Regionális Önkormányzat, a Kassai Regionális Ügynökség, a Munkácsi Történeti Múzeum és vezető partnerként a Kis és Közép Vállalkozás Fejlesztési és Innovációs Egyesület „Uzhgorod – XXI század”. A sajtótájékoztatón az intézmények képviselői vettek részt.

A projekt teljes költsége 800 ezer Euro, amelyből az Európai uniós támogatás 720 ezer Euro. Magyar részről a miskolci Herman Ottó Múzeum 100 ezer, a Füzéri Várgondnokság pedig 110 ezer euró uniós támogatást nyert el.

További hírek

Olvasnivaló