Ugrás a tartalomra

Optimisták a létesítménygazdálkodók

MTI
Utoljára módosítva
2023. május 06. szombat 08:07
A gazdasági és az energiaválság enyhülésének, valamint a nemzetgazdaságok alkalmazkodó képességének köszönhetően optimisták és növekedést jósolnak ágazatukban a létesítménygazdálkodók - közölte a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) legfrissebb kutatása alapján.

A szövetség közleménye szerint a LEO negyedéves Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexének megalkotásához, a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőit kérdezik meg negyedévente, a válaszokból képzett index 50 pont feletti értéke mutatja, hogy az ágazati várakozások összességében pozitívak.
   
Az idei második negyedéves hangulatindex 51,55 pont, javulást mutat, enyhültek a háborús helyzet, a gazdasági helyzet romlása és az energiaválság miatti aggodalmak - írták.
   
A válaszadók szerint a háború szinte már "megszokott" tényezővé válik, az ellátási láncok lassan helyreállnak, a kiugró energiaárak az európai gazdaságok gyors alkalmazkodásának köszönhetően gyorsan korrigáltak. A bizalom visszatérése a létesítménygazdálkodási (FM) szektor megrendelésállományára is jótékonyan hathat.

Illusztráció: neopropertyservices.hu

   
A felmérésben a válaszadók, az általuk irányított vállalkozások 4 százalékos árbevétel-növekedésével és a következő negyedévben a kintlévőségek 1,71 százalékos csökkenésével számolnak. Válaszaik alapján a menedzserek az üzleti terveik teljesülésére, a foglalkoztatottak számának 4,8 százalékos bővülésére számítanak.
   
A közleményben megjegyzik, hogy bár az orosz-ukrán konfliktus hatása az energiaárakra enyhült, a szakértők a következő tél előtt álló kockázatokat hangsúlyozzák.
   
Arra is kitértek, hogy az orosz-ukrán konfliktus és a magas energiaárak drasztikusan megemelték az építőanyagok és alkatrészek árát, ami a megrendelésállomány szűkülését vonja maga után. Az alapanyagárak jelentős növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek és anyagok árát is felfelé hajtja. E mellett a munkaerőhiány és a megélhetési költségek emelkedésének együttes hatásaként az ágazatban erős bérnyomás mutatkozik a munkavállalók részéről - áll a közleményben.

További hírek

Olvasnivaló