Ugrás a tartalomra

Orbán: Utasítottam a pénzügyminisztert, hogy 2023 végére feleakkora legyen az infláció, mint most

atv.hu
Utoljára módosítva
2022. október 14. péntek 10:25
A miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt: megkérte a jegybankelnököt, és utasította a pénzügyminisztert, hogy a következő év végére a jelenlegi inflációt mindenképpen "felezzék meg", és vigyék le úgy, hogy legalább egyszámjegyű legyen. A kormányfő azt is elmondta, hogy elkezdik postázni a nemzeti konzultációs íveket.
Fotó: atv.hu

Orbán Viktor azt mondta: az embernek vagy az egyik, vagy a másik lábára kell állni ilyen helyzetben. Vannak, akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, és vannak, akik arról, hogy a tűzszünet és egy béketárgyalás lenne szükséges - így gondolja Magyarország is. A miniszterelnök azt mondta, Berlinben is arról beszélt: hazánknak nem kell elmagyarázni, milyen a szovjet hadsereghez köthető brutalitás, mert ha az ember kimegy a 301-es parcellába, tudhatja, milyen. 

Mi tudjuk, milyen a brutalitás és a háború - fogalmazott, hozzátéve: 1956-ban azért vállaltunk egy szabadságharcot, hogy el tudjunk érni egy tűzszünetet és egy béketárgyalást, nem azért, hogy legyőzzük a Szovjetuniót.

Mint mondta, a végső aktust akkor is egy béketárgyalásban reméltük, valahogy rá kell kényszeríteni a nagyot, az erőset arra, hogy feladja terveit, ezt a legyőzés által aligha lehet elérni. Szerinte van egy béketábor Európában, akik ezt a logikát követik. A Szentatya, Kissinger, Habermas is ezt követik - Orbán Viktor szerint az a hang, hogy tűzszünet kell, egyre erősebb. Amíg a nyugat szankciókkal válaszol, addig sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak csökkenni. 

"Brüsszelben ezt elszúrták"

Láttunk már jó szankciókat is a világtörténelemben, de 10-ből kettő-három szokott csak beválni- mondta Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére, hogy akár a szankciókkal ki lehet-e kényszeríteni a békét.

A miniszterelnök azt mondta, Brüsszelben ezt elszúrták, mint mondta, nem akar erősebb, a futballszurkolók által használt kifejezéssel élni.

Energiaügyben kétséges, hogy fölényünk van-e. Az, hogy az “energiatörpe vessen ki ki az energiaóriásra” szankciókat, szokatlan - mondta, hozzátéve, nekünk fájnak a szankciók nagyon.

A rossz szankciók miatt mentek fel az energiaárak - jelentette ki, kiemelve: szankciós infláció van, és szankciós felárat kell fizetni.

"Az a hang, amit eddig csak hazánk ütött meg, általánossá válik"

Orbán Viktor szerint Magyarország betűről betűre követi az asztalra kerülő szankciós csomagokat, a legjobb emberek foglalkoznak ezzel a külügyminisztériumban. Ha megtaláljuk, ami számunkra negatív, akkor megindítjuk a magunk küzdelmét, hogy a szankciók ne terjedjenek ki olyan területre, ami nekünk fáj, vagy ha igen, tegyenek mellé kompenzációt. Ez eddig egyszer sem történt meg - tette hozzá. Mint mondta, eddig minden szankciócsomag esetében a Magyarországot negatívan érintő részekre mentességet tudtunk kapni. Bár hazánk mentesítheti magát bizonyos negatív részek alól - például hogy hazánk nem tud cseppfolyós gázt vásárolni - de ha Európában felmennek az árak, akkor magukkal rántják Magyarországot is. Szerinte a legjobb az lenne, ha az unió elállna ettől a szankciós politikától. A szankciókat fél évente meg kell újítani, ezért van lehetősége az Európai Bizottságnak arra, hogy jobb belátásra térjen.

Az a hang, amit eddig csak hazánk ütött meg, általánossá válik, több ország vezetője is azt mondja, az unió azt ígérte, a szankciók jobban fognak fájni az oroszoknak, mint nekünk. Azt nem tudjuk, az oroszoknak mennyire fájnak ezek, de nekünk nagyon - jegyezte meg.

A kormányfő szerint miközben elvágjuk magunkat az orosz energiától, amerikai energiát akarunk behozni, holott Amerikában 5-ször, 10-szer olcsóbb az energia, mint amilyen áron mi azt vesszük tőlük. Ez az egész úgy van összerakva, hogy ezen mi, európaiak csak veszíteni tudunk - szögezte le.

Erős tónusban kell beszélni az Északi Áramlat vezetékeinek a megrongálásáról, ez szabotázs, “súlyos dolog”, “terrorcselekmény” a gázvezeték felrobbantása és aszerint is lépnek fel ellene, “és ha ebben benne volt valamelyik államnak a keze, akkor az terrorista állam” - jelentette ki a miniszterelnök.

Velem azt nem etetik meg, hogy ilyen mozgásokat nem tudnak detektálni a XXI. században - mondta a kivizsgálás kapcsán.

Szankciós infláció

Hangsúlyozta: egy szankciós infláció van, és amikor magasabb árat fizetünk a boltokban, akkor szankciós felárat fizetünk. Ha Brüsszel ezt megszüntetné, akkor akár néhány napon belül bizonyos termékek árai legalább a felükre visszaesnének - tette hozzá. Ezt az inflációt kívülről hozták be, ez nem a gazdaságpolitika eredménye, ha a brüsszeli bürokraták okosabbak lettek volna, akkor most nem ez lenne a helyzet - mondta Orbán Viktor.

Mint mondta, a legfontosabb, hogy az ember ne tűrje az ilyesmit ölbe tett kézzel. Felidézte, mikor először volt miniszterelnök, akkor is egy 10 százalékos sávban volt az infláció, de azt másfél év kemény munkájával megfelezte a kormány. Van tapasztalatunk arról, hogyan kell harcolni az infláció ellen, ebbe nem szabad beletörődni, a kormány rendszeresen foglalkozik ezzel a kérdéssel. 

"A legfontosabb, hogy az ember ne tűrje ölbe tett kézzel… A magas árak ellen harcolni kell. Az infláció ellen cselekedni kell. Tisztelettel megkértem a jegybankelnököt, és utasítottam a pénzügyminisztert, hogy a következő év végére ezt az inflációt mindenképpen, legalább felezzék meg", és vigyék le úgy, hogy legalább egyszámjegyű legyen. Akkor is, ha a nemzetközi környezet az ellenkező irányba húz bennünket - tette hozzá. 

Ha magas inflációs környezetben van Magyarország, akkor lejjebb lehet szorítani az árakat, ezért harcolni kell, mert ez meggyötri a családokat, munkanélküliséget hoz - hangsúlyozta. Az infláció mögött mindig vannak spekulánsok, ellenük fel kell lépni - tette hozzá.

Nemzeti konzultáció

A nemzeti konzultáció kapcsán azt mondta: Brüsszel, a Bizottság a szankciókat nem demokratikus módon vezette be, mert nem kérdezték meg az embereket, brüsszeli bürokraták és az európai elit döntött róla. De „számít, hogy mit gondolnak az emberek”, ezért indít a kormány nemzeti konzultációt a magyar kormány a szankciókról. “Mától postázzák az íveket” - közölte.

48,5 százaléka gázból az éves fogyasztási mennyiségnek a magyar tározókban van már , “ez fantasztikus teljesítmény, a külügyminiszter urat dicséri” - méltatta Szijjártó Pétert a miniszterelnök. Ezzel benne vagyunk az EU-t tekintve az első háromban - mondta Orbán Viktor. 

Az emberek véleménye döntő érv szokott lenne, hogy a szankciókat nem demokratikus módon vezették be - szögezte le a kormányfő. Mint mondta, az embereket egyetlen európai országban se kérdezték erről, holott Európában demokrácia van. Magyarország ebben élen jár, a döntésekbe be szokták vonni az embereket, ez történt a migráció és a covid esetében is. A kormány egy nemzeti egyetértéssel sokkal jobban tud gazdálkodni a brüsszeli csatában, így egy eszköz van a kezünkben, amivel világossá lehet tenni, mi a jó a magyaroknak - mondta.

Határvédelem

Az európai uniós határvédelem, a közös EU-s fellépés kapcsán Orbán Viktor azt mondta: "én elismerem a munkájukat, de a Frontex nem egy határvédelmi szerv, hanem egy utazási ügynökség". Nekünk arra van szükségünk, hogy megakadályozzuk az illegális határátlépéseket. Ha valaki szabadon járkálhat ki a határainkon valaki, az rendkívül súlyos biztonsági kockázatot jelent az ország számára - jelentette ki a miniszterelnök.

Ne a magyar-szerb határon torlódjanak fel akik be akarnak lépni, a macedón-szerb határon kellene megállítani őket szerinte.  

“Itt menekülttábor nem lesz, ide illegális migránsok nem jönnek” - jelentette ki a miniszterelnök a migránsok uniós szétosztását célzóuniós szolidaritási mechanizmus javaslatról. Őt akár “Belzebubhoz” hasonlónak is minősíthetik, akkor is megakadályozza ezt - derült ki a szavaiból. 

Arra a kérdésre, hogy számíthatunk-e valamilyen uniós segítségre, Orbán Viktor azt mondta: a szolidaritási mechanizmus "lányosan puhán" hangzik, de ez valójában azt jelenti, hogy szétosztjuk egymás között az illegális határátlépőket. Ez elfogadhatatlan, ezt a szétosztási mechanizmusokat mindenképpen meg kell akadályozni, eddig ez mindig sikerült - hangsúlyozta. Hogy kikkel fogunk együtt élni, az kizárólag a magyar emberek és az általuk megválasztott parlament döntése - szögezte le. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!