Ugrás a tartalomra

Óriásfákat nevel miskolci kertjében

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 04. szombat 14:52
Egy neobarokk stílusú családi ház portáján a Népkerttel szemben trópusi fák állnak, köztük óriás mamutfenyő is.
Sinyei Marianna óriás mamutfenyőjével, a törzse vastagabb mint egy ember / Fotók: Juhász Ákos

Miskolc Rózsadombján, közel a városközponthoz, a Népkerttel szemben az egyik, kastélyokat idéző épület kertje különleges fákkal - óriás mamutfenyő, kék atlasz cédrus, andalúziai jegenyefenyő – van beültetve. A trópusi fák egy magánkertben állnak a Mikes Kelemen utcán, a tulajdonos egzotikus növények iránti szenvedélyének köszönhetően, amiről a közösségi médiában az egyik miskolci csoportban adott hírt. 

Jól nő az avasi talajon

- Már gyerekkoromban is nagyon érdekesnek találtam a növényeket, főleg a ritka példányokat. Külföldön járva a legnagyobb élményt mindig az egzotikus növényzet látványa adta. Később a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemre felvételiztem, és  kertészmérnök végzettséget szereztem. Aztán az élet másképp hozta, talán két évet dolgoztam a szakmámban. Viszont a fű, fa, virág szeretete máig megmaradt bennem – osztotta meg Sinyei Marianna, a trópusi fák gazdája. 

Az óriás mamutfenyő lombkoronája hangyanézetből

- Szabadidőmben feltérképeztem a hazánkban fellelhető botanikus kerteket és ráakadtam a híres botanikusra, Barabits Elemérre. A szüleimmel 1977-ben elmentem Sopronba, és fantasztikus faiskolát találtunk nála. Abból vásároltunk több növényt, többek között a kertembe elültetett óriás mamutfenyőt is, amely akkor másfél méteres volt.  A trópusi fákról korábbi tapasztalatom nem volt, de a mamutfenyő nem is nagyon igényelt különleges bánásmódot. A fa tette dolgát, nőtt, és vastagodott villámgyorsan. Most 30-35 méter magas és körülbelül 50 éves. Nem adtunk neki semmilyen tápoldatot, úgy tűnik, jól érzi magát az avasi talajon – mesélte. 

Az óriás mamutfenyő 30-35 méterével túlnő a házakon

Elmondta, hogy az óriás mamutfenyő, vagy másik nevén hegyi mamutfenyő a világ egyik legértékesebb, kihalással fenyegetett fafaja, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Az óriás mamutfenyők a Föld legnagyobb tömegű növényei, és egyben a leghosszabb életűek is. Több ezer éves példányokat is felfedeztek már, a legöregebb ismert egyed 3200 éves, törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege 1000 tonna. Magyarországon fellelhető híres példányok többek között: Balatonfűzfőn a művelődési ház előtt, Gödöllőn a kastélykertben, Sopronban az Erzsébet-kertben, Szegeden az egyetem füvészkertjében, Zirc közelében pedig Páliháláspusztán állnak. Miskolctapolcán kínai mamutfenyők találhatóak a parkban – sorolta. 

Cédrus és jegenye is nő

- A kertemben, közvetlenül a ház előtt található még egy kék atlasz cédrus is, amelyet a mamutfenyővel egy időben ültettem csemeteként. Ennek magassága is mára meghaladja a 20 métert. Az andalúziai jegenyefenyőmet pedig 1982-ben hoztam Miskolcra. Egy egri kirándulásunk alkalmával az ottani faiskolában láttam meg. Akkora volt, mit egy kis kövér, fél méteres törpefenyő. Mivel ritkaságnak ítéltem, nem volt mese, el kellett hoznom. Ez a kapu mögött, az autófelhajtó szélén kapott helyett és szintén hatalmasra nőtt – számolt be Sinyei Marianna.  

A kék atlasz cédrus is impozáns látvány

- Régóta gondolkodom rajta, hogy védelem alá kellene helyezni az óriás mamutfenyőt, de eddig nem foglalkoztam vele komolyan. Jelen pillanatban pedig a szüleim halála miatt valószínűleg új tulajdonosa lesz a háznak, mivel én Tiszaújvárosban élek. Remélem, hogy majd gondoskodik a fákról és lépéseket tesz a védelembe vétel ügyében is – fűzte hozzá a jelenlegi tulajdonos. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!