Ugrás a tartalomra

Öt kamion és harminchét személygépkocsi ütközött össze az M1-es autópályán, egy halott, 39 sérült

police.hu
Utoljára módosítva
2023. március 12. vasárnap 10:32
A balesetben 41 gépjármű volt érintett. Az elhunyt férfin kívül 39-en sérültek meg, a rendelkezésre álló adatok szerint ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben.
Fotók: police.hu

A tömeges ütközés a rendelkezésre álló adatok szerint 2023. március 11-én 14 óra 25 perc körül az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon, ahol öt kamion és harminchét személygépkocsi ütközött össze. 

​A rendőrök az M1-es autópályát mindkét irányban lezárták, a mentés és a helyszínelés tart. 

A katasztrófavédelem közleménye szerint több gépkocsi kigyulladt az M1-es autópálya 30-as kilométerszelvényénél, Mány térségében, a Győr felé vezető irányban. A tatabányai, a bajnai, a törökbálinti hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai érkeztek az esethez, és további tűzoltóegységek tartanak a helyszínre. 

A katasztrófavédelem azt írta, harminckét személyautó, öt kisteherautó és hat kamion érintett. A járművek közül 19 személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki. Összesen 36 ember sérült meg, melyből 1 személy életveszélyes, 13 fő pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

A másik irányban, a Budapest felé vezető oldalon két gépkocsi ütközött össze, ezek a járművek nem égtek ki. Információk szerint tűz már nincs a helyszínen, az egységek visszahűtötték és áramtalanították a járműveket. A társhatóságok is az esetnél dolgoznak, többek között négy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. A forgalom mindkét irányban áll az érintett útszakaszon, a közlekedést az 1-es főútra terelik.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a következőket nyilatkozta az M1 Híradónak:

Tömeges baleseti protokollnak megfelelően riasztottunk több mentőhelikoptert és számos mentőautót, akik már a helyszínre értek, folyik a sérültek ellátása. Az első visszajelzés alapján 25-30 sérült ellátása folyik ezekben a percekben, de ezek még nem végleges adatok, több jármű is kigyulladt, a felderítés és az ellátás folyik.

Mint fogalmazott, az egységes mentőszolgálat és a mentésszervezés egyik fontos értéke, hogy ezt pillanatok alatt meg tudják oldani, hiszen a kommunikációs láncuk segítségével végrehajtották a szükséges riasztást. Több mentőállomás, sőt több vármegye mentőse is a helyszínre ért, és együtt dolgoznak a sérültek érdekében. Hozzátette: jelen pillanatban is még folyik a sérültek vizsgálata, egyelőre az első visszajelzés arról szólt, hogy körülbelül a sérültek fele súlyosan, másik fele könnyebben sérült.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A nagy sérültszámra való tekintettel több kórházba is fogjuk szállítani a sérülteket, ugye a mentőhelikopterek segítségével nagyon gyorsan tudjuk távolabbi kórházakban is elhelyezni a súlyos sérülteket, ennek a tervezése a helyszíni ellátással párhuzamosan a mentésirányításunkban folyik - tájékoztatott a szóvivő. 

Jelentős a torlódás

A Pest vármegye területén történt baleset miatt jelentős torlódás alakult ki az M1-es autópályán. A rendőrök a sztráda főváros felé vezető oldalán a forgalmat Tatabánya-Óvárosnál leterelik. A rendőrség kéri, hogy lehetőség szerint mindenki kerülje el az M1-es autópályát, és válasszon másik útvonalat, továbbá fokozott óvatosságra figyelmeztetnek. (police.hu)

Frissítések:

- Egy 44 éves férfi vesztette életét az M1-es autópályán, Herceghalom térségében szombaton történt tömegbalesetben, holttestét egy kiégett személyautó roncsa alatt találták meg; a rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap reggel a rendőrségi honlapon.

A közlemény szerint a balesetben 41 gépjármű volt érintett. Az elhunyt férfin kívül 39-en sérültek meg; a rendelkezésre álló adatok szerint ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben.
A mentők a sérülteket győri, budapesti, tatabányai és székesfehérvári kórházakba szállították - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-vel.
Tájékoztatása szerint a helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők; a tömegbalesetben tíz gyermek és  huszonkilenc felnőtt sérült meg. A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szombaton a közösségi oldalán azt közölte, hogy a balesetet lokális porátfúvás okozhatta, ami miatt hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok.

 

- Útinform: újra zavartalan a forgalom az M1-esen a szombati tömegbaleset helyszínén.

Ismét zavartalan a forgalom az M1-esen, ahol szombaton kora délután tömegbaleset történt - közölte az Útinform honlapján vasárnap kora reggel. A sztrádán a Hegyeshalom felé vezető oldalon a 31-es kilométernél 5 kamion és 37 személyautó ütközött össze, egy ember meghalt, 39-en megsérültek, több jármű kigyulladt. A balesetet a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szombati közlése szerint lokális porátfúvás okozhatta, ami miatt hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok.

Éjjel megtisztították az útpályát. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Útinform tájékoztatása szerint vasárnap reggelre a hatóságok befejezték a műszaki mentést és a helyszínelést, az autópályát a Hegyeshalom felé vezető oldalon is megnyitották, így a forgalom  már mindkét irányban zavartalanul halad. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!