Ugrás a tartalomra

Papírkivágásos művészet Miskolcon

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 22. vasárnap 15:15
Magyarországon elsőként nálunk látható a Yantai Művészeti Múzeum összeállítása, ami a hagyományos kínai papírkivágás-technika egyik legkomolyabb kollekciója.

A kínai intézmény két évvel ezelőtt mutatta be először ezt a műfajt európai múzeumban (London, Berrcroft Gallery), majd pedig Magyarországra is elhozta az anyagot. A gazdag és sokrétű művészeti gyűjteménnyel rendelkező Yantai Művészeti Múzeum ugyanis korábban szándéknyilatkozatot kötött a Herman Ottó Múzeummal, melynek keretében a kínai kultúrában mélyen gyökerező, hagyományos papírkivágás technikát testvérvárosukban, Miskolcon is bemutatják.

– Ez egy reprezentatív bemutató, ahol mintegy negyven papírkivágásos jelenetet láthatunk a korábbi korszakokból, ismeretlen művészektől – ismertette lapunkkal korábban a Miskolci Galéria intézményvezetője. Kónya Ábel hozzátette: van azonban egy olyan része is az anyagnak, ami nem a tradicionális témákat, hanem a Yantai városhoz, illetve a régióhoz köthető nevezetességeket mutatja be.

Péntek délután Wang Wen, a tárlat kurátora tartott egy rendhagyó tárlatvezetést, Liang Qiaoyan, a kínai papírkivágás mestere pedig bemutatót és workshopot. Az eseményt Nagy Réka polgármesteri biztos nyitotta meg. Úgy fogalmazott, két, földrajzilag egymástól távoli ország és nép közötti barátság kiépítésére és ápolására, hite szerint, az egyik legjobb eszköz a kultúra, amire kapcsolataink jövőjét építhetjük. Konfuciusz szavait idézve rámutatott, Miskolc nagy dolgokat akar elérni, „tudatosan, lépésről lépésre haladunk előre”, tette hozzá.

– Ahogy egy híd épül, pilléről pillérre lesz egyre hosszabb, úgy építünk mi is egy szimbolikus hidat testvérvárosunkkal, úgy lesz egyre szorosabb a kapcsolat Yantai-jal – emelte ki a polgármesteri biztos, rámutatva egyúttal arra is, hogy az Észak-Magyarországon megvalósult kínai befektetések több ezer embernek adnak munkát, Miskolcon is. De kiveszik a részüket a helyi közélet, kultúra támogatásából is. Miskolc pedig továbbra is nyitott az együttműködésre.

Az alkotók tradicionális irodalmi jeleneteket idéznek fel, filozófiai könyvekhez nyúlnak vissza a papírkivágások elkészítése során. De az alkotások emellett sokszor olyan üzeneteket is hordoznak, amik egyebek mellett a boldogságot, a szerencsét, az előrehaladást ábrázolják szimbolikusan.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!