Ugrás a tartalomra

A páva királyi, a vadmacska vad - állatkertbe látogattak a nehézsorsú péktanoncok

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. július 20. szerda 13:28
A Sütni jó! Alapítvány 20 olyan hátrányos helyzetű gyermeket vitt el kedden a Miskolci Állatkertbe, akik még nem voltak soha ilyen helyen.
Találkozás a kaméleonnal

A program hosszabb távú célja, hogy a gyerekek felfedezzék Miskolci szépségeit. Ezek közé tartozik a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is. Galamb Alex, a borsodi pék már két éve foglalkozik a Hernádnémetiben lévő otthonában kialakított sütőműhelyben hátrányos helyzetű gyerekekkel. Először csak célt szeretett volna adni nekik, megismertetni a kicsikkel a szakmáját és a munka szeretetét.

Ő maga a Gyermekvárosból indult, és mesterségének köszönhetően emelkedett ki a nyomorból – erre az útra szeretné vezetni a térség nehéz sorsú gyerekeit is. A program azóta alapítvány lett, és számos elemmel kibővült, amilyen például a Mozogni jó! kezdeményezés – ez az egészséges étkezésre és a testmozgás fontosságára neveli a srácokat. Alex pedig a legszorgalmasabb, legkitartóbb péksegédjeit rendre meglepi egy-egy jutalomprogrammal. Voltak már együtt moziban, elvitte őket a munkahelyére, a Kisgergely cukrászdába, ahol együtt készítettek süteményeket, most pedig a természet csodáira szerette volna felhívni a gyerekek figyelmét.

A simogatót sem hagyták ki

- A gyerekek sokfelé állatot ismernek, de sajnos még nem volt lehetőségük őket élőben is látni. Úgy gondoltam, ezzel a programmal színesíthetjük a világnézetüket – mondta az esemény kapcsán Galamb Alex, az alapítvány megálmodója. – Hazatérve mesélhetnek a látottakról, milyen állatokkal találkoztak, hol van ezeknek a lakóhelyük, és hasonló dolgokról. Emellett fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogy az állatoknak is vannak érzéseik, családjuk, ezekre pedig nekünk figyelnünk kell. Ez a kirándulás szerintem segíthet abban, hogy a résztvevő gyerekek a jövőben más szemmel tekintsenek az állatvilágra – zárta gondolatait Galamb Alex.

Nagyon remek volt ez a mai, még nem voltam még az állatkertben, és Alex bácsi elvitt minket, ahogy ígérte – mondta Napsugár, az egyik kislány, aki részt vett a Sütni Jó! alapítvány kirándulásán. – A kedvenc állatom a páva volt, mert nagyon szép a tolla – királyhoz illő. Láttunk még sok mindent, például leopárdot, tigrist, kaméleont, pókokat, kígyót. Remélem, máskor is visszamehetünk majd.

Napsugár, Melitta és a kiskecske

Márknak a vadmacska volt a kedvence.

- Benne van a nevében, hogy vad, ez tetszett. De megnéztük az oroszlánt is, a tigrist, meg a kígyókat. Nagyon jó volt – emlékezett vissza a kisfiú.

Egy másik állatkertjáró, Mellitta arról beszélt, ilyen jó napja még sohasem volt.

- Rengeteg állat volt: majmok, tigris, leopárd, kaméleon, és még sok más. Nekem leginkább az oroszlán tetszett – mesélt Melitta.

Alex azzal biztatta a gyerekeket, ha továbbra is jól viselkednek, és szorgalmasan járnak hozzá, akkor legközelebb is sort kerítenek egy hasonló, izgalmas kirándulásra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!