Ugrás a tartalomra

Pluszforrást követelnek Miskolcnak is

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 11. szombat 13:40
A kormányzati elvonások miatt országszerte kerülnek bajba a nagyvárosok. Veres Pál polgármester határozottan kiáll a nagyvárosokért, köztük Miskolcért.

Ahogyan Miskolc első embere korábbi Facebook-bejegyzésében fogalmaz: „Egyik kezdeményezője voltam annak a kompenzációs igénynek, amelyet a Megyei Jogú Városok Szövetségével közösen fogalmaztunk meg a kormány felé (...). A jövő évi költségvetés tervezését ugyanis számos körülmény nehezíti és lehetetleníti el. (...) Ezek miatt kérünk közösen segítséget a kormánytól, és azt, hogy ezen források pótlásáról, biztosításáról még az idén szülessen döntés. A jövő évi büdzsé összeállításához ugyanis tudnunk kell, milyen kiegészítő állami támogatásokkal számolhatunk, milyen kompenzációt tud számunkra biztosítani a kormány. A miskolciak pénze maradjon Miskolcon!”

Mint arról már lapunk is beszámolt, az infláció emelkedése, az iparűzési adó lecsökkentése, az energiaárak és a bérfejlesztés okozta többletforrásigény kompenzációját kérik a nagyvárosok a kormánytól. A megyei jogú városok vezetői pártpolitikán felül emelkedve, pártállásuktól függetlenül fogalmazták meg közös követeléseiket a kormány felé annak érdekében, hogy Miskolcnak is legyen elegendő pénze a közszolgáltatásokra – jó minőségű víz- és távhőszolgáltatásra, tömegközlekedésre.

Fotó: Horváth Csongor

A kormányzati elvonások miatt országszerte kerülnek bajba a nagyvárosok. Veres Pál polgármester határozottan kiáll a nagyvárosokért, köztük Miskolcért.

A városháza legfrissebb tájékoztatása szerint a kormányzati elvonások és a pandémia számos területen nehezítik meg a miskolciak életét: a kormány elvonta Miskolctól a gépjárműadó négyszázötven millió forintos bevételét, csökkent Miskolc idegenforgalmi adóbevétele ötvenmillió millió forinttal, 1,7 milliárdot vett el a kormány az iparűzési adó megfelezésével, és elvonta a tömegközlekedés közel félmilliárdos állami támogatását is.

Noha a kieső bevételek miatt minden területre kevesebb forrás jut, és az önkormányzat főként a kötelező feladatellátás biztonságos működtetésére törekszik, még ez sem lesz könnyű, sőt szinte lehetetlen, ugyanis 2022-ben a kötelező béremelésekre fordítandó források és az energiaárak emelkedése miatt is jelentős kiesésekre kell majd számítani. A béremelések 1,3 milliárd forinttal, az energiaárak elszállása pedig további 1,4 milliárd forinttal rövidítik meg a miskolciakat. A költségek emelkednek, a források csökkennek, így kell biztosítani a város működését.

A kormányzati elvonások, az infláció emelkedése, a növekvő energiárak és az emelkedő adók együttesen olyan helyzetbe hozzák a várost, amelyben szinte lehetetlen fenntartható költségvetést készíteni. A fentiek által keletkezett költségvetési hiány veszélybe sodorhatja a város által biztosított szolgáltatásokat, így az elvonásoknak Miskolc, a miskolciak isszák majd meg a levét – tájékoztatta lapunkat a városháza.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!