Ugrás a tartalomra

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat

Kujan István|Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 23. péntek 10:03
Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A Szinva teraszon színes programokkal vártak mindenkit a Pont Ott Partyn
Pont Ott Party a Szinva teraszon | Juhász Ákos képgalériája

A diákok 20 órától, a bevált gyakorlat szerint, SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról.

A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyás után tartottak országszerte hivatalos ponthatárváró eseményt. Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szimbolikus gombnyomással hirdette ki a ponthatárokat.

A legtöbb jelentkezőt, 1824-et mérnökinformatikus alapszakra vették fel, ezt követi 1817 fővel az ápolás és betegellátás alapszak, majd 1784 fővel a gazdálkodási és menedzsment alapszak. Osztatlan tanári képzésre 1534-en jutottak be, míg programtervező informatikusnak 1448-an tanulhatnak alapképzésen. Általános orvos osztatlan képzésen 1125-en, míg gazdaságinformatikus alapszakon 1022-en kezdhetik meg a tanulmányaikat. A nemzetközi gazdálkodás alapképzésre 989-en, a gépészmérnöki alapszakra 971-en, a pszichológia alapszakra 955-en jutottak be.

A helyszínen ismertetett adatok szerint a legmagasabb pontszámot, 472-őt a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésére és az Eötvös Loránd Tudományegyetem osztatlan jogászképzésére kellett elérni. Ezt követi a Budapesti Corvinus Egyetem angol és magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok képzése (468 és 467). A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment képzése áll 466 ponttal, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász képzése követ (463).

Az ITM tájékoztatása szerint a felvételizők a ponthatárok kihirdetését több vidéki városban is figyelemmel kísérhették. Miskolcon már kora délutántól Pont Ott Party várta a felvételizőket, családtagjaikat és mindazokat, akik együtt izgultak a főiskolára, egyetemre készülő fiatalokkal.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.


15:40 Veres Pál polgármester visszaemlékezett, hogy már igazgatóként, tanárként is izgult a tanítványokért.

– Az idei év a felvételinél is kivételes, nem tudhatjuk ugyanis, hogy az érettségivel kapcsolatos módosítások, a ponthatárok megállapítása milyen eredményeket hoz majd – mutatott rá a városvezető, többször kiemelve azonban, hogy bízik a felvételizők sikerében, és mindenki arra az egyetemre, főiskolára kerül be, ahová szeretett volna.

Reményét fejezte ki egyúttal Miskolc polgármestere, hogy sokan választották a Miskolci Egyetemet – de kérte, hogy aki máshová menne, az is vigye a borsodi megyeszékhely jóhírét, ahogy azt is kifejezte, hogy Miskolc mindenkit visszavár.

– Hiszen tudjuk: pont itt a legjobb, Miskolcon – zárta köszöntőjét.

Korábban írtuk:

Csütörtökön teszik közzé a felsőoktatási ponthatárokat – ahogyan arról korábban beszámoltunk, Miskolcon már kora délutántól Pont Ott Party várja a felvételizőket, családtagjaikat és mindazokat, akik együtt szeretnének izgulni a főiskolára, egyetemre készülő fiatalokkal.

A pontváró rendezvény délután 2 órakor kezdődik a Szinva teraszon.

– A Before The Last fogja megnyitni a színpadi programok sorát. Ezt követően a nap fővédnöke, Veres Pál polgármester szól a fiatalokhoz – mondta el korábban a minap.hu-nak Hankó Vanda, a Helynekem rendezvényszervezője. – A koncertek sora aztán a Sky Fanatic és a Z.enemi fellépésével folytatódik, de érkezik hozzánk a Kelet Brass Band is, akik utcazenéléssel töltik majd meg a Szinva teraszt és a Helynekem teraszt is. Végül a ponthatárok kihirdetését követően a szintén miskolci származású Dzsúdló és zenekara adja nekünk a flow-élményt.

A Pont Ott Party egyébként országos rendezvénysorozat, a helyi programok szervezője városonként más és más. A korábbi években a Helynekem és a RádióM szervezte a pontváró partyt, idén azonban Miskolc önkormányzata és a Bosch is csatlakozott hozzájuk. A miskolci eseményre kitelepül a Miskolci Egyetem, a Mathias Corvinus Collegium, a Miskolc American Football Team, a Miskolci Kulturális Központ, a Helynekem, a RádióM, és Ifjúsági Pont sátorral várja a fiatalokat a helyhatóság.

A polgármesteri hivatal közlése szerint az Ifjúsági Ponton elhelyezett ötletládába bárki bedobhatja a város ifjúságpolitikájával kapcsolatos észrevételeit, meglátásait, ötleteit, és a sátorban lehet kitölteni írásban és elektronikus formában – QR-kódon keresztül – a Miskolc város ifjúsági koncepciójához kapcsolódó kérdőívet is.

– Ugyancsak az Ifjúsági Ponton lehet jelentkezni a Városi Diákönkormányzati Táborba is, amelyet most első alkalommal hirdet meg Miskolc önkormányzata általános iskolák hetedik és nyolcadik évfolyamos, illetve a középiskolák diákönkormányzatainak tagjai számára augusztus 23-tól 25-ig. A tábor résztvevői önismereti, kommunikációs, problémafeltáró, konfliktuskezelő, alapvető diákjogi, illetve médiaismereti elméleti és gyakorlati képzéseken vehetnek részt, és elsajátíthatnak szervezési, vezetési alapismereteket is – írják.

Programok:
14:40-15:40 Before The Last 
15:40 Veres Pál Polgármester köszöntő beszéd 
16:10-16:20 MCC köszöntő beszéd, Amerikai focicsapat bemutatkozás
16:20-17:20 Z.enemi!
17:20-17:25 Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektorának beszéde 
17:50-18:50 Sky Fanatic
19:00-20:00 Kelet Brass Band utcazene
20:00 PONTHATÁROK KIHIRDETÉSE
20:15-21:15 Dzsúdló
Műsorvezetők: Vályi Zsolt és Lehoczki Éva.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!