Ugrás a tartalomra

Prima Gála: idén ők a megye legkiválóbbjai

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 08. hétfő 10:25
Mancs bronzszobrán és az erkölcsi elismerésen túl hárman kapták meg az egymillió forinttal járó PRIMA Díjat, egyvalaki pedig a negyedmillió forintos Közönségdíjban részesült szombat este. A díjak megyei várományosait tíz kategóriából választották ki.
Fotó: Horváth Csongor

- A mai est emléket állít Demján Sándornak, a VOSZ Örökös Elnökének, aki 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Alapítványt és a megyei Prima-díjak rendszerét  nyitotta meg a gálát Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezetének elnöke. - Mindezt pedig azért, hogy a vállalkozók lokálpatrióták legyenek, és a díjon keresztül támogassák a környezetükben élő kiemelkedő személyiségeket - tette hozzá. 

Az eseményen köszönetet mondtak a díjazás létrejöttét támogató céges szereplőknek, így a MIKOM Kft. képviseletében Hatvani Olivér ügyvezetőnek is.

A VOSZ B-A-Z. megyei Szervezete elnöksége minden évben meghirdeti a PRIMA Díjat, amellyel a megye kulturális, tudományos, oktatási és sport életének legkiválóbb képviselőit ismerik el. A megyei döntőbe kerülteket egy százharminc jelöltből álló mezőnyből választották ki. (Minden megyében 3-3 PRIMA Díj kerül kiosztásra 1-1 millió forintos jutalommal.)

Az est díszvendége az alapító özvegye, Demján Sándorné volt.

Szabó Gergely, a megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke hangsúlyozta: a Prima-gálán olyan emberek gyűltek össze, akik egyediek, és talentumukkal elsők szeretnének lenni valamiben, így - az élet bármely területén is dolgozzanak - a szívüket és a lelküket adják bele mindennapjaikba. 

Varga Andrea alpolgármester a honi kultúra ékszerdobozának nevezte az esemény helyszínéül szolgáló Miskolci Nemzeti Színházat. Emlékeztetett: a fennállásának rövidesen kétszázadik évfordulóját ünneplő intézmény 1843-as leégését követően nem csupán tehetősebb hazai polgárok és mecénások, hanem miskolci kereskedők, pékek, kalapkötők és fűszeresek vettek részt az újjáépítésre meghirdetett gyűjtésben.

"Meggyőződésem, hogy a tőke, a vállalkozás és a környezet sajátos szimbiózisban él egymással. A befektetések számára vonzerőt jelentenek a település kulturális szolgáltatásai, az erős társadalmi tőke jelenléte." - húzta alá Varga Andrea. 

Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában győzött az ÉFOÉSZ egyesület.

ÉFOÉSZ Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Megyei Érdekvédelmi Egyesülete. Súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekekkel és felnőttekkel foglalkoznak, elsősorban Down-szindrómás és autista gyerekekkel. Az értelmi fogyatékos tagjaikból verbuválódott zenekaruk, a Paramuzsikusok. 

Dr. Szabó Zsolt sebész, docens, a DVTK Medical Center orvosigazgatója a Magyar Tudomány kategóriájában kapott díjat.

A sebész harmincegy évvel ezelőtt olyan városok után érkezett családjával Borsodba, mint Strasbourg, Nizza és Tokió.

Dr. Szabó Zsolt Phd. tanszékvezető egyetemi docens, sebész. A világ egyik legtapasztaltabb kézsebésze, aki öt nyelven beszél és praktizál. A szakember a Pécsi Orvostudományi Egyetem, valamint a Szegedi Orvostudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, jelenleg a Világ Kézsebészeti Társaságok Szervezete (IFSSH) elnöke. 

Béres Attila rendező, színházigazgató a Magyar Színház és Filmművészet kategóriájában győzött.

Béres Attila a magyar színházi élet meghatározó, középgenerációs színházi rendezője. A Budapesti Operettszínház-, a Szombathelyi Színház főrendezőjeként, jelenleg pedig a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójaként egyaránt fontos küldetést vállal a magyar színházi életben.

"Azt gondolom, hogy ez a díj elsősorban a társulatnak szól. Azoknak az embereknek, akik ebben a hat évben az általunk megálmodottakat valóra váltották. Ez egy nagyon jó csapat! Bármerre is járok, azt érzem, hogy a Miskolci Nemzeti Színházra ma felnéznek."  - mondta el kérdésünkre Béres Attila. 

Közönségdíjat Bíró Ignác szakmai igazgató, egyúttal a Magyar Sport kategóriájának jelöltje vehetett át.

Bíró Ignác szakmai igazgató, edző. 34 éve dolgozik a Miskolci DVTK Jegesmedvék kötelékében, játékosként kezdett, majd a felnőttcsapat vezetőedzője is volt, az utóbbi években az utánpótlásban dolgozott. Számos válogatott játékos nevelt ki a jégkorong számára, de tanítványai országos bajnoki címeket nyertek gyorskorcsolyában és floorballban is. A közönségdíjas elmesélte: mikor általános iskolában egy neki feltett kérdésre úgy felelt, hogy a jégkorongpályát szeretné választani, az osztály hangosan felnevetett. - Úgy gondolom, közel negyven év távlatában, bejött ez a pálya - összegezte. 

 

Az érdeklődők a gálaműsort a Miskolc Televízióban és a Minap Facebook-oldalán is élőben követhették.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!