Ugrás a tartalomra

Pusztító vihar Görögországban: „Félelmetes volt"

hirado.hu/Blikk
Utoljára módosítva
2019. július 12. péntek 11:40
Több halálos áldozatot követelt szerda este a Görögország északi részén, a Halkidiki-félszigeten tomboló vihar. A magyarok által is kedvelt üdülőhelyen igazi katasztrófafilmhez hasonló állapotok uralkodnak jelenleg is. A 40 Celsius-fokos hőség után jégesővel kísért szélviharral érkezett meg az ítéletidő: letarolta a parton található bárokat, tetőket bontott, tövestül csavarta ki a fákat, néhányat autókra borított.

Heves jégeső és szélvihar pusztított Halkidiki-félszigetén, Görögországban. Szerda este egy rendkívül erős vihar csapott le a térségre. A szélvihar mindent vitt, ami az útjába került, tetőket, fákat, lakóautókat, sátrakat és hajókat. Több tízezer – főként közép- és kelet-európai – turista nyaral ilyenkor Halkidikin, köztük rengeteg magyar is – írja a hirado.hu

Tajti Tímea, aki szintén a félszigeten nyaral, az M1-nek azt mondta, nagyon félelmetes volt a vihar, még az apartmanból sem tudtak kimenni az erős szél miatt.

Másnap, a pusztító vihar után sok turista találta kocsiját kidőlt fa vagy fal alatt, a tengerpartot pedig szinte beterítette a szél által összehordott szemét és törmelék.

Halics Attila már több mint 20 éve él Szártin, egy hajókirándulásokat szervező céget vezet. Ilyen félelmetes viharral azonban még nem találkozott. Az M1-nek telefonon azt mondta, már a kora esti órákban látni lehetett a sötét felhőket a hegyek fölött, amelyekből a vihar nagyon hirtelen és gyorsan csapott le a szigetre.

Mint mondta, a vihar jelentős károkat okozott az autókban, fák és falak dőltek rájuk, vagy a jégeső tett bennük kárt, így a tulajdonosoknak várniuk kell a hazaindulással, ugyanis több autóhoz új alkatrészeket kell beszerezni.

Arról is beszámolt, hogy a vihar után megszűnt az áramszolgáltatás, amelyet csak csütörtök kora este tudtak visszaállítani. Ezenkívül az internet- és a telefonhálózat sem működött megfelelően. Hozzátette, csütörtökön délután már rendbe tették a tengerparti strandokat is, sokan fürödtek a tengerben és napoztak a parton.

Volt olyan magyar turista, aki épp kempingezett a pusztító vihar idején, a sátra szerencsére valahogy kibírta az ítéletidőt. 

A tragédiának az anyagi károkon túl sajnos áldozatai is vannak, többen életüket vesztették az ítéletidőben. Egy román kisgyerek édesanyjával együtt lelte halálát a turistaparadicsomban, amikor rájuk szakadt egy kültéri étterem tetőszerkezete. Két orosz nyaralónak fa borult autójukra, egy cseh párt pedig lakókocsijukban ért a halál, amikor azt felborította a szél. Rajtuk kívül több mint 60-an megsérültek, 35 embert kórházban kezelnek. Az érintett területen szükségállapotot hirdettek. Magyar áldozatról vagy sérültről nem érkezett jelentés. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!