Ugrás a tartalomra

Rekordokat döntöget Majka és Molnár Tamás rendszerkritikus dala

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 19. szombat 21:06
A felvétel pénteken debütált és a Youtubeon szombat délutánig egymilliónál is többen látták. A hozzászólások alapján pedig nem igazán van olyan, aki ne kedvelné és ne értene egyet a két zenész mondanivalójával.

Majka és Molnár Tamás

Szűk egy nap alatt 1.3 millióan látták és több mint 49 ezren kedvelték Majka és Molnár Tamás közös dalát, azt „Azt beszélik a városban”. A zene és a szöveg is a két zenész közös munkája, mindketten producerei is a dalnak, klipnek.

Nem csak a rendkívüli nézettség az egyetlen, amiért felkaphatják fejüket a dal hallgatói, Majka és Molnár Tamás ugyanis meglehetősen kormány-, de méginkább rendszerkritikus szöveggel állt elő. Megkapja itt a magáét jobb és baloldali politikus éppúgy, mint a végrehajtó, akiket (és egyébként nem csak őket) nemes egyszerűséggel parazitának, élősködőnek neveznek.

Az ereszen való csúszkálást, a parizert, és a vadászkiállítást (ezek ugyanis mind elhangzanak a dalban) nehezen lehetne félreérteni, de mégis azt, hogy a két zenésznek úgy általában a rendszerből lehet elege, az alábbi sorok mutatják legjobban:

Vajon melyik az az oldal, amelyik neked jót akarna,
Melyik segít igazán, melyik nem lép a nyakadra,
A kiöregedett komcsi, akinek nem jutott a húsból,
Vagy a kamu keresztény, akivel az ereszen lecsúszol.
Csak pofázik mindegyik, mert abból van lé,
És csak potyázik a pénzünkön a sok csőcselék,
Mindegy, hogy jobbra vagy balra húzod be az X-et,
Mert semmik nem vagyunk, csak a színházukban díszlet.

A közös munkáról az Instagramon megjelent rövid videóban számoltak be. 

"Arra gondoltam, hogy 19 év zeneiparban való munkálkodás után végre el kéne kezdenem hangszeren is játszani, úgyhogy tanulgattam és elkezdtem összerakni zenei alapokat. Ez egy olyan dal volt, amit már mikor összeraktam legelőször, tudtam, hogy ez egy nagyon jó kis dal lesz. Felhívtam a Molnár Tomit, hogy a meglévő refrénre én már nem tudok másik refrént írni – ez nagyon nehéz olyankor, és ebben azért ő mester"– mondta Majoros a felvételen

"Engem azért párszor felkértek már dalszövegírónak, de olyan még nem volt, hogy egyszer csak dalszövegíróból valahogy előadóvá léptem elő" – jegyezte meg Molnár Tamás, mire Majka kiemelte: miután Tamás megírta a B refrént, azt olyan jónak találta ő maga is, hogy azt mondta nincs csere, mind a kettő refrén marad. 

Az ózdi származású rappert, Majkát talán senkinek sem kell bemutatni. Akinek mégis, neki szól ez a néhány sor: Majka, vagyis Majoros Péter az RTL klub Való Világ című valóságshow-ban tűnt fel 2002-ben, majd műsorvezetőként, színészként és Dopeman segítségével rapperként folytatta pályafutását. 2012-ben jelent meg a 4. stúdióalbuma, Belehalok címmel, a címadó dalhoz készült klip hasonlóan népszerű, mint az új, közös dal: ezt 10 év alatt napig 79 millióan látták.

Molnár Tamás magyar dalszerző, dalszövegíró, énekes, gitáros, az Anti Fitness Club, majd a JETLAG alapítója. A Fonogram- és többszörös VIVA Comet díjas előadót, 2016-ban Artisjus-díjra is jelölték. Ő lett A Dal 2020 legjobb dalszövegírója és ugyan ebben az évben a Petőfi Zenei Díj - Év dalszövegírója elismerést is megkapta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!