Ugrás a tartalomra

Robotok segítenek a szánkózó vidráknak

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 08. kedd 15:20
Programozó és robotépítő készségeiket is bizonyították azok az általános iskolások, akik elindultak a SPIKEE REScute megmérettetésen, kedden. A Miskolci Egyetemen lebonyolított verseny az informatikai és mérnöki szakma népszerűsítése mellett a környezetvédelemre is ráirányította a figyelmet.

Napjainkban kiemelkedő fontosságú iparágak az informatika és a robotika, amelyek gyakran együtt járnak, hiszen a robotokat informatikai programok tanítják meg a kívánt cselekvésre.

Innen nézve csöppet sem meglepő, hogy általános iskolás gyerekek robotokat építenek és programoznak – még ha banálisnak tűnő feladatokra is. Az egyébként nem olyan egyszerű teljesítményt versenyeken is prezentálják a gyerekek. Ilyen az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter és az Agrárminisztérium közös megmérettetése, a SPIKEE REScute is.

Képgalériánk az eseményről; Fotók: Mocsári László

A szervezőktől megtudtuk, hogy a többéves hagyománnyal rendelkező versenyre idén 11 csapat jelentkezett. Közülük ketten betegség miatt nem tudtak elmenni kedden a Miskolci Egyetemre.

A házigazdák részéről Horváth Zita rektor köszöntőjében elmondta, hogy reméli, néhány év múlva hallgatóként látja viszont az általános iskolás versenyzőket. Kihangsúlyozta, hogy az egyetem könnyen tud azonosulni a SPIKEE REScute-tal az „okos és zöld egyetemváros” eszméje miatt. „A robotika az okos világot mutatja ma, a téma pedig a környezetvédelmet, a zöldítést” – fogalmazott a rektor.

A 9 és 14 éves kor közötti gyerekekből álló többi team a programozás és a robotépítés mellett olyan készségekről is bizonyságot tett, mint a csapatmunka vagy a kommunikáció. A feladatok – ahogy arra Horváth Zita is utalt – a környezetvédelemre koncentráltak. Az Agrárminisztérium egyrészt ezen elv mentén állt be támogatóként a verseny mögé.

Bárdosné Soós Viktória, Horváth Zita és Szinay Attila (b.-j.)

Szinay Attila, a minisztérium közigazgatási államtitkára arra emlékeztetett köszöntőjében, hogy a járvány ideje alatt a természet szerepe – mint a kiszabadulás helyszíne – felértékelődött, a versenyen pedig most a robotikával együtt jelenik meg. „Az agrárium számára ugyanilyen fontos, hogy egészséges élelmiszer kerüljön az asztalra. Ez egyre inkább elképzelhetetlen a modern technika – a robotika és a precíziós gazdálkodás – használata nélkül” – utalt arra, hogy az apparátus miért támogatja a versenyt.

A főszervező Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter részéről Bárdosné Soós Viktória igazgató elmondta, a mostani, harmadik alkalommal megrendezett versenyt tavaly csupán virtuálisan tudták lebonyolítani, ezért külön öröm, hogy maszk nélküli, mosolygós gyerekarcokat láthat a teremben.

A SPIKEE REScute egyébként három részből áll, hiszen a diákok előzetesen kutatómunkát végeztek a vízgazdálkodás témakörében. Erről előadással készültek a keddi napra. Bárdosné Soós Viktória kihangsúlyozta, hogy a beérkezett pályamunkák „remekül sikerültek, igazán profi munkákat adtatok le”. Hozzátette: biztos benne, hogy ez a hozzáállás a keddi napon is visszaköszön.

A verseny egy másik része volt a robotkonstrukció, amely során bemutatták a megépített robotokat, illetve azok funkcióit. Emellett akcióban is ismertették, hogy milyen programot írtak a működtetéséhez.

A legösszetettebb kihívás a robotfutam volt. Egy adott pályán hét feladatot kellett elvégeznie a robotoknak. Olyanokat, mint mosógél-dobozok gyűjtése vagy szánkózó vidrák lecsúsztatása egy domboldalon. Környezetvédelem és robotika.

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett a versenyre Zsemkó Anna és csapata. Anna elmondta, hogy a felkészülés során igyekeztek a maximumot kihozni magukból. „Próbáltuk időre megcsinálni a feladatokat, kerestük a legjobb robotot, hogy minél gyorsabban meg tudjuk oldani a problémákat” – foglalta össze a felkészülési időszakot.

Annáék olyan jól teljesítettek, hogy végül Atomrobotok nevű csapatuk lett az első helyezett. Ugyanakkor minden induló teljesítményét ajándékkal ismerték el a szervezők. Az első három helyezett egyéb elismerések mellett megtarthatta a robotot, amelyet a Lego bocsátott a diákok rendelkezésére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!