Ugrás a tartalomra

Senki sem unatkozott, aki tegnap este a Múzeumok Éjszakáját választotta

Miskolc Televízió / Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 23. vasárnap 12:37
Képzőművészeti és irodalmi légyottal, Béres Attila és Fedor Vilmos különleges tárlatvezetésével és rendhagyó könyvbemutatóval is készültek a 125 éves Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei.
Juhász Ákos képgalériája

Változatos programokkal köszöntötték az idei 23. Múzeumok Éjszakáján a jubileumát ünneplő Herman Ottó Múzeumot és a 200 éves Miskolci Nemzeti Színházat. Az eseménysorozat rengeteg érdeklődőt vonzott minden korosztályból június 22-én, szombat este. 

- Az idei Múzeumok Éjszakája a huszonharmadik már a sorban és a mi számunkra egészen különleges, hiszen ebben az évben 125 éves a Herman Ottó Múzeum. Ha a konkrét születésnapot nézzük az Szent Iván éj napján, június 23-án, vasárnap van. Úgyhogy a programjainkat többek között eszerint is állítottuk össze – nyilatkozta Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója a Miskolc Televízió stábjának. 

– Az egyik vezérfonál benne az, hogy a 200 éves Miskolci Nemzeti Színház most zárta az évadát, így a programelemeink egy részével őket is köszöntjük. Eljött például Béres Attila színházigazgató, akik a „Titkos és publikus” című kiállításon tartott alternatív tárlatvezetést. Itt volt Lajos András idei Déryné-díjas színművész. A tavaly díjazott Varga Andrea színművész sanzonokat énekelt. A „Miskolc anno” tárlat kiállítási terében pedig Fedor Vilmos, Miskolc város díszpolgára tartott különleges tárlatvezetést a város épületeinek történetéből – fejtette ki a múzeumigazgató.

- Egy különleges könyvbemutatónak is tanúi lehettek az idelátogatók: ez nem más, mint a 125 éves jubileumi kötetünk bemutatója. Közel 360 oldalon, gyűjteménytörténeteken keresztül vettük végig, hogy az elmúlt ötször negyedszázad, hogyan telt a Herman Ottó Múzeum életében – fűzte hozzá. 

Kiemelte, hogy különleges helyszín volt a január 22-én megnyílt a Régészeti Látványraktár a Tímár Malom utcában, amelynek tárlatával július elején pályáznak az Év Kiállítása díjra. A nulladik rendezvényük pedig a Thália-házban, a Színészmúzeumban volt, ahol a „24. Légyott Tompa plusz Herman Ottóné” címmel nyílt kiállítás, kortárs képzőművészeti és irodalmi alkotásokból. 

További hírek

Olvasnivaló