Ugrás a tartalomra

Spinto: jó döntés volt Miskolcon letelepedni

minap.hu/Miskolc TV
Utoljára módosítva
2019. augusztus 07. szerda 22:23
A gyártás alapja a megfelelő szerszám. Évente milliószámra gördülnek le autók cégek futószalagjairól, egyes részeik elkészítéséhez pedig extra méretű szerszámok szükségesek. Ezeket gyártja majd' egy éve a Miskolcon letelepült Spinto Hungária Kft.

A régióban egyedülálló technológiát kínálnak, legyen szó hideg lemezalakításhoz, alumíniumöntéshez vagy műanyag-fröccsöntéshez szükséges, extra méretű szerszámokról. Elkészült termékeiket sok helyen használják, de legnagyobb megrendelőjük az autóipar.  

Szakemberek Miskolcról

Az üzemben van a világ ötödik CNC megmunkáló központja is, aminek csak a hosszúsága hat méter. Hasonló csak Németországban van, ebben például lemez szerszámok öntvényházait készítik, a berendezéshez értő szakember pedig miskolci, külföldről jött haza, hogy itt dolgozhasson.  

– Nálunk megvalósult a nyugatról keletre történő munkaerő-áramlás, mert aki éppen a gépen dolgozik, Németországból jött haza – nyilatkozta Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezetője a Miskolc Televíziónak. –Jelenleg hetven feletti létszámmal dolgozunk, ami egy rendkívül nagy bővülés, hiszen tavaly a munkát húsz fővel kezdtük el és nagyon jó szakembereket találtunk. Idén száz lesz az összlétszámunk, 2023-ig pedig 140 embert alkalmazunk majd, ha az üzem nem bővül. Olyan területen építkeztünk, ahol akár meg is tudjuk duplázni a kapacitásunkat, bővíthetünk. Ez az autóiparban is egy elvárás, mert ha valaki bevált szállító, akkor általában bővülnie is kell.  

Elégedett ügyfélkör, növekvő árbevétel  

Ügyfeleink között már hat-hét olyan cég van – folytatta –, amelyik már visszatérő vevőnk, ezek között vannak nagy autógyártó cégek, illetve vannak kisebb beszállítók is, de miskolci cégekkel is kapcsolatban állunk. Fontos elvünk, hogy a Miskolc környéki ipart és a kapcsolatainkat is fejlesszük. Az árbevételünk és a rendeléseink száma is dinamikusan nő. Most is egy nagyobb ugrás előtt állunk, az előző negyedévhez képest szeretnénk megduplázni a megrendeléseink számát.

Gépek XXXL-ben

– Formagyártó szerszámokat készítünk, amiket majd maguk a sorozatgyártók használnak – tette hozzá. – Akár egy komplett ajtó vagy egy motorblokk formáját alakítjuk ki, egy-egy ilyen szerszámot úgy kell elképzelni, mint egy LEGO-t, a készlet akár több száz alkatrészből is állhat. Ezeknek elindítjuk a gyártását, aztán összeszereljük. Nagyjából 22 hétig gyártunk egy szerszámot, a végén lepróbáljuk, aztán a megrendelőnk beteszi a gyártásába és különböző alkatrészeket gyárt vele. Évente nagyjából száz projektet tudunk végigvinni. Ez Magyarországon is egyedülálló, az Audinak a gyárában van egyedül ilyen összetettségű és méretű szerszámüzem, mint a miénk.

Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezetője a 2018. szeptemberi átadóünnepségen, fotó: Juhász Ákos

Miskolc jó döntés volt

– „Miskolc fanok lettünk” – fogalmaz Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezetője. – Miskolcot nagyon szeretjük. Jó döntés volt minden tekintetben; mind a beruházás, mind a város és az egyetem közelsége miatt, illetve nagyszerű szakembereket találtunk ehhez a munkához, közösen meg tudunk felelni ezeknek a kihívásoknak.  

A Spintó Kft. tavaly összességében 5,9 milliárd forintos beruházást hajtott végre Miskolcon, ehhez a magyar kormány 2,45 milliárdos vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A Spinto-n kívül számos cég érkezett a városba az elmúlt években, többek között a Joyson Safety Systems, a SEGA Hungary Kft. vagy a GS Yuasa. Néhány hónappal ezelőtt pedig a Lufthansa-csoport jelentette be, hogy 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!