Ugrás a tartalomra

Számadó – Számokban a tények

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 27. szombat 18:08
Kendőzetlen őszinteséggel és precíz alapossággal tárja fel és mutatja be Miskolc jelenlegi gazdasági helyzetét, valamint az idáig vezető folyamatokat a Számadó című, hiánypótló önkormányzati kiadvány.
Fotó: Juhász Ákos

Az olvasó 24 oldalon, politikai kommentár, minősítés és felelőskeresés nélkül, kizárólag a pontos számokra és tényekre támaszkodva kap mindenre kiterjedő részletességű beszámolót a korábbi önkormányzattól megörökölt pluszokról és mínuszokról, a koronavírus-világjárvány és az ellene folytatott védekezés költségvetésre gyakorolt hatásairól, a kormányzati elvonások mértékéről és súlyosságáról, illetve arról, hogy mindezek hogyan sodorták gyakorlatilag a működőképesség határa a várost.

Miskolcon korábban még sosem született hasonló kiadvány, és Magyarországon sem volt szokás eddig, hogy egy város vagy önkormányzat ilyen részletekbe menő alapossággal, pontos számokat tételesen listába szedve tárja a lakosság és az olvasók elé költségvetési, pénzügyi és gazdasági helyzetét. A Számadó nem minősít, nem mutogat vissza, nem vádaskodik, hanem bemutat, közérthető formában úgy, hogy a tények magukért beszéljenek, mindenféle szükségtelen indoklás és magyarázat nélkül.

A kiadvány fontos eleme a Veres Pál polgármester által meghirdetett Nyitott Városháza programnak, célja a hivatal és az önkormányzat transzparens, átlátható működésének erősítése, és annak a munkának az erősítése, alátámasztása, amelyet a Velünk a Város-frakció és Veres Pál polgármester nap mint nap annak érdekében végez, hogy a hivatal valóban ne csak a szavak szintén legyen nyitott.

Bepillantást enged azokba a pénzügyi, gazdasági folyamatokba, amelyek a várost 2019 őszétől a mai napig jellemzik, rögzíti és bemutatja a kulcsfontosságú számokat, adatokat, miközben nem szerepel benne egyetlen párt vagy politikus neve sem, kivéve az elő- és utószót jegyző Veres Pál polgármesterét.

Nem politikai kiadvány, szándékosan nem az, hiszen a készítők szándékainak megfelelően nem is az a dolga, hanem tényeket lajstromba szedő dokumentum, egyfajta jelentés, gazdasági beszámoló a városvezetéstől a városlakóknak, amelyben mindenki számára lehetővé teszik, hogy belenézzen a város gazdálkodásába, átláthassa a város stabil és tervszerű működése érdekében végzett és feltétlenül szükséges munkát és folyamatokat.

Tételes, hiteles, objektív, egyszerű és közérthető. Nem pénzügyi, gazdasági szakembereknek összeállított bonyolult szakdokumentum, hanem a mindennapok emberének nyelvére lefordított, szakmai pontossággal összeállított számadás mindarról, amiről minden Miskolcon élőnek tudnia kell.

A Számadó a napokban jelent meg, online formában már bárki számára elérhető a miskolc.hu/szamado internetes oldalon, de az elkövetkező húsz napban a város igyekszik majd nyomtatott formában is eljuttatni a miskolci háztartásokba. A kiadvány célja, hogy bemutassa, hol tart ma a város, és az, hogy mindenki számára világossá váljon, mi történt az elmúlt évben, és azt megelőzően Miskolc gazdálkodásának és pénzügyeinek terén. A kiadványban található számsorok, kimutatások, táblázatok és grafikonok Miskolc Megyei Jogú város Önkormányzatának adataiból, a Miskolc Holding Zrt. adataiból, valamint a tagvállalatok adataiból építkeznek, forrásaik minden esetben valós számok.

A Számadó megjelenésének apropóját az adja, hogy Veres Pál polgármester és a Velünk a Város-frakció alig több mint egy évvel ezelőtt vették át Miskolc vezetését, ez a majdnem kerek évforduló, illetve az idei költségvetés elfogadásának közelgő időpontja kiváló alkalom a számadásra, az elmúlt időszak gazdasági, pénzügyi mérlegének megvonására.

Nehéz helyzetet örökölt az akkor még új városvezetés, jelentős hiánnyal, komoly kötelezettségállománnyal, rosszul működő pénzügyi rendszerrel, pazarló Miskolc Holdinggal, és a munkát az sem könnyítette meg, hogy mindezek mellett egyre növekvő feladatmennyiséggel, kiszámíthatatlan költségvetési környezetben kellett dolgozniuk a szakembereknek az elmúlt egy évben. A Számadó pedig többek között épp ezt a munkát igyekszik a nyilvánosság elé tárni.

A Számadót 77 ezer példányban nyomtatja ki a város. A nyomdai munkákra három cégtől kért ajánlatot Miskolc MJV Önkormányzata. A legjobb ajánlatot a Miprodukt Kft., a város cége adta. A nyomdai munkák költsége: 2.524.125 forint. A lapok terjesztését ugyancsak városi cég, a MiRend-Sec Kft. végzi 400 ezer forintért.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!