Ugrás a tartalomra

„A szent művészet Utat mutat” – Elkezdődött a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 14. szombat 22:51
Gazdag nyitókoncerttel indult útjára péntek este a szakrális művészetek fesztiválja városunkban.
Juhász Ákos képgalériája

Magyar zeneszerzők dallamai mellett, Verdi muzsikája is felcsendült a nívós rendezvénysorozat megnyitóján szeptember 13-án a Zenepalota Béke termében. Mindezt a Szent Ferenc Kórus, a Cardinal Mindszenty Kórus és a Cantus Agriensis Kórus adta elő, Gergely Péter Pál, Pro Urbe-díjas karnagy vezényletével. Az est házigazdája: Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója volt. 

A nagy érdeklődésre számot tartó, tíz napos fesztivál célja a keresztény szellemiség és béke üzenetének közvetítése ökumenikus szellemben. Emellett a szakrális művészetek ápolása, terjesztése, a város kulturális értékeinek bemutatásán keresztül. Negyvenöt értékes, de ingyenes kulturális program több száz szereplője várja az érdeklődőket szeptember 22-ig, Miskolc több helyszínén, illetve Szendrőben és Szinpetriben is. Az idei mottó: „Az Igazság békét teremt!” (Iz.32,17). További információ a fesztivál eseményeiről az Éltető Lélek Alapítvány közösségi oldalán található. 

A fesztivál megálmodója: Várhelyi Krisztina főszervező, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. A seregszemle fővédnöke: Ternyák Csaba egri érsek, akit az István Nádor Borlovagrend ajándékkal lepett meg az ünnepélyes megnyitón. A programsorozat tizennyolc civil szervezet, több mint negyven egyházi közösség, valamint intézmények, iskolák összefogásával, a Miniszterelnökség, Miskolc önkormányzata és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg. 

Kulturális értékek tárháza

„2007-ben rendezték meg először a Városmisszió nevű kezdeményezést, amiből az országos Ars Sacra Fesztivál kinőtte magát. Ehhez kapcsolódik a Nyitott Templomok Napja, amikor a templomok kapuit megnyitják az érdeklődőknek és bemutatják azt a több ezer éves kulturális és építészeti örökséget, amelyet az egyházak hordoznak” – mondta köszöntőjében Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Bartók Béla Zeneművészeti Kar nevében, amely helyet adott a nyitókoncertnek. 

Horváth Zita, mint a Zenepalota házigazdája köszöntötte a jelenlévőket / Fotók: Juhász Ákos

„Örülök neki, hogy Miskolc csatlakozott ehhez a programsorozathoz és bemutathatjuk a város gazdag szellemi és kulturális értékeit, többféle művészeti ágból érkező nagyszerű művészekkel. Annak pedig külön örülök, hogy a Miskolci Egyetem egy olyan rendezvényhez tud hozzájárulni, amely a világ számára Miskolcot jobban megismerteti, népszerűsíti” – emelte ki.  

 Az Ars Sacra felemel

„Martin Buber vallásfilozófus írta, hogy a kultúra addig él, amíg kapcsolódik azzal az éltető titokkal, amely létrehozta. Az európai kultúra azért van sok szempontból emberi és társadalmi válságban, mert elveszítette a kapcsolatot ezzel az éltető titokkal, Jézus Krisztussal. A keresztény embernek azonban ez a kapcsolata megvan, amire a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál is épül” – fejtette ki Makláry Ákos, a fesztivált támogató Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke. 

Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke

„Prokopp Mária művészettörténész szavaival a művészet a Teremtő nagy ajándéka az ember számára, amely lehetővé teszi, hogy az Isten képére és hasonlatosságára teremtve felemelkedhessen hozzá. Egyéni és közösségi hivatásunk is a művészet és a kultúra ápolása és terjesztése. Kartal Ernő minorita szerzetes nevéhez fűződik a KÉSZ miskolci csoportjának és az Éltető Lélek Alapítványnak az indulása is, ami évtizedeken át összekötötte a két szervezetet” – tette hozzá. 

A művészet misztérium

„Az ars sacra szakrális művészetet jelent, de mit értünk ez alatt? Minden szent és megszentelt dolog szakrálisnak tekinthető. A szakrális művészet pedig szolgál embernek és Istennek, építészettel, zenével, festészettel, szobrászattal, iparművészettel, költészettel, sőt akár a népművészettel is" - sorolta Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára, a művészeti programok szervezője.  

"Az egyház a művészetek anyja. A vallásos művészet minden alkotásából Isten dicsősége és a szakralitás fénye árad. A keresztény felfogás szerint minden ember Isten alkotása, a művészek pedig alkotó emberek, akik formálják a jelen valóságát. A művészet misztérium, a szakrális művészet pedig szent misztérium” – jelentette ki. 

Isten a névtelen művész

„Megtisztelő számomra, hogy én nyithatom meg már második alkalommal itt Miskolcon ezt a fesztivált. Ma a művészek szívesen írják oda a nevüket a műalkotásuk alá, de a régi katedrálisépítők még név nélküliek maradtak. Valójában a Teremtő, a Szentlélek a legnagyobb művész, aki szintén a háttérbe húzódik. Szent Pál írja levelében a rómaiaknak: Ami ugyanis megtudható az Istenről, az világos előttük, maga Isten tette számukra nyilvánvalóvá. Mert ami benne láthatatlan: örök ereje és isteni mivolta, arra a világ teremtése óta műveiből következtethetünk. (Róm.1,19-20)” – hívta fel a figyelmet beszédében Ternyák Csaba egri érsek. 

Ternyák Csaba egri érsek, a rendezvénysorozat fővédnöke nyitotta meg a fesztivált

„Az idei fesztivál mottója: Az Igazság békét teremt! Jézus azt mondta, hogy azért jött el, hogy tanúságot tegyen az Igazságról. Viszont azt csak a tanítványainak árulja el, hogy az Igazság ő maga. Így mondja: Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet (Jn.14,6). Tehát az Igazság egy személy, fedezzük fel tehát ezt az Igazságot! Az az igazi szent művészet, amely megerősíti a hívőt, utat mutat a keresőnek, elgondolkodtatja a kételkedőt és megnyugtatja a tagadót” – nyitotta meg szavaival az érsek a fesztivált. 

Az esemény védnökei: Orosz Atanáz a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke, Barna Sándor a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Juhász Ferenc pasztorális helynök, a Mindszenti templom plébánosa, Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija, Tóth István borsodi főesperes, martinkertvárosi plébános és Fabinyi Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, aki nem tudott eljönni. 

Jelen volt: Kiss János országgyűlési képviselő, Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke és Pitti Katalin operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!