Ugrás a tartalomra

Szeptember végén jön a harmadik Szinva Örökség Napok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 04. szerda 19:12
A fesztivál célja, hogy az itt élők és ide érkezők minél jobban megismerjék, és ezáltal megszeressék Miskolcot.
Kocsis Károly, Veres Pál és Fedor Vilmos. Fotó: Mocsári László

Harmadik alkalommal rendezik meg a Szinva Örökség Napokat szeptember utolsó két hétvégéjén – az esemény programjairól szerdán délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. Az eseményen előbb Veres Pál, Miskolc polgármestere szólt az esemény jelentőségéről.

– A várost és a miskolciakat a Szinva köti össze, egy olyan patak, nekünk már szinte folyó, ami a kezdetektől egészen a torkolatáig ebben a városban van. Ez igazán kivételes dolog, ami Miskolc földrajzi elhelyezkedésének köszönhető. De a Szinva ezen kívül jelentette mindazt, ami fontos volt az ide települő embernek: biztosította a tiszta vizet, időnként a szállítást, malmokat hajtott meg és a benne lévő halak miatt élelmet is jelenthetett. És jelentette azt a völgyet, amin keresztül vezethettek kereskedelmi utak már egészen a keltáktól kezdve, jelentette a helyet, ahol érdemes letelepedni. Talán ezek miatt is gondolhatta évekkel ezelőtt Fedor Vilmos, hogy érdemes lenne ezt a patakot olyan szinte emelni, hogy jelképezze azt az összetartozást, amit számunkra jelent – fogalmazott.

A városvezető szerint arra ad alkalmat a Szinva Örökség Napok, hogy megmutassuk, mik azok az értékek, melyekre Miskolc büszke lehet, melyek összekötnek. „Keressük meg azokat a sarokponokat, amire lehet hivatkozni és lehet építkezni, és ehhez kérjük a miskolciak segítségét” – tette hozzá.

Szabadidő is, tudomány is

A fesztivál idén is a kultúrára, a környezetvédelemre, a tudományra és a közösségi programokra épül. Ezúttal is lesznek Szinva Örökség Séták, tudományos konferencia, horgászverseny, Szinva takarítás, ünnepi koncert és filmvetítés is.

Fedor Vilmos, a rendezvény alapítója azt mondta, ezúttal két hétvégén keresztül igyekeznek ezt megtenni, szeptember 21-én és 22-én illetve 27-én 28-án és 29-én is lesznek események. Az egyik kiemelt program idén is a horgászverseny lesz.

– A horgászverseny nemcsak a horgászoknak szól, hanem azt kívánja bemutatni, hogy olyan tiszta a Szinva vize, hogy nagyon sok hal él benne. A tavalyi program alkalmával tizenhárom halfélét fogtak ki az emberek, köztük olyanokat, mint például a pisztráng, melyek csak a kifejezetten magas oldott oxigénű vizekben élnek meg – mondta.

Kocsis Károly, a Miskolci Akadémiai Bizottság elnöke pedig a Szinva Örökség Napok Tudományos programjairól beszélt, mint mondta, ezek idén a Szinva geográfiája köré épülnek.

– Az MTA képviselőjeként és geográfusként nagy szeretettel várjuk a Szinva Örökség Napok résztvevőit, érdeklődőit és igyekszünk nagyon sok érdekességgel szolgálni, hogy gazdagodjon a honismereti tudástára mindenkinek. Jobban megismerje a városát és ezáltal még inkább szeresse Miskolcot. Hiszen csak azt tudjuk igazán szeretni, amit ismerünk is – jelentette ki.

Fókuszban Miskolc

Elhangzott még, a programok között idén is szerepel több örökségi séta, ezek vezetője Fedor Vilmos és Tóth-Bodnár Krisztina, a MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezetője. A séták során megismerhetőek lesznek Lillafüred és a belváros értékei és garantált városnéző séta is les Virágos Miskolc címmel. Folytatódik ezen túl a Szinva medrének tisztítása, lesznek a kulturális programok, sőt a Palotaszállóban a kilencven évvel ezelőtt született és részben itt forgatott ikonikus magyar filmet, a Meseautót is levetítik.

A program zárása idén is a Szinva teraszon lesz, ahol a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek és a Szinvavölgyi Néptáncműhely tagjainak különleges műsora és a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertje is látható, hallható lesz. A fesztiválzárón Veres Pál, Juhász Ferenc pasztoriális helynök és Tóth-Szántai József, Miskolc megválasztott polgármestere is beszédet mond majd. 

A programokról részleteket a Szinva Örökség Napok Facebook-oldalán találnak.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!