Ugrás a tartalomra

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe - Vízosztással és párakapukkal készül Miskolc

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. július 20. szerda 09:15
A kánikula miatt elrendelt intézkedés a mostani állás szerint szombat éjfélig lesz érvényben. Miskolcon a MIVÍZ és a Városgazda párakapukat állított fel a hűsolni vágyóknak, illetva vízszolgálató három helyen oszt majd vizet, és működik a cég összes ivókútja is.
Fotó: Horváth Csongor


Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az NNK és a katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Óvatosan a hőségben
    
Felhívták a figyelmet, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5 fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek - ismertették.
    
A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját. Kiemelték: sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot - kérték.

A város töübb pontján isüzemelnek majd párakapuk. Fotó: Horváth Csongor

    
A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.
    
Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzésében azt írta: a nappali felmelegedés tovább erősödik. Előrejelzésük szerint a hét második felében helyenként 40 Celius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Többfelé még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Vizet osztanak Miskolcon az idei első hőségriasztás idején. Hasonlóra készülnek szerdától is. Fotó: Horváth Csongor.

Párakapu, vízosztás

A hőségérzet enyhítése érdekében a MIVÍZ munkatársai – szerdától szombatig, délelőtt tizenegy és délután három óra között ivóvizet osztanak Miskolc város több pontján; a Villanyrendőrnél, a Centrum Áruháznál és az Újgyőri főtéren. Ezeken a helyszíneken párakaput is felállítanak - írja kedd délutáni közleményében a miskolci pogármesteri hivatal sajtóosztálya. 

Rendelkezésre állnak az ivókutak is városszerte. Ebből - teszik hozzá - a meglévő tizenhét kúton túl további négyet adott át az elmúlt időszakban a MIVÍZ: az új kutak a Népkertben, az Avastetőn és a Búza téren találhatóak. További három kút kiépítése folyamatban van. "Érdemes ezeket a vízlelőhelyeket is felkeresni és a kutak adta friss, Bükki csapvízzel enyhíteni a szomjúságunkat" - hívja fel a figyelmet a városháza közleménye.

Fontos az is - teszik hozzá -, hogy a hőségriasztás végéin a Barlangfürdő meghosszabbított nyitvatartással, este hét helyett este nyolc óráig várja a fürdőzőket.

Készül a MÁV és a Volánbusz is

A MÁV és a Volánbusz is készül a hőségriasztásra - közölte szerkesztőségünkkel a közös irányítás alatt lévő két cég kommunikációs irodája. 

A MÁV Budapesten a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson oszt  vizet délelőtt tíz és délután öt óra között. Mint írják egészen addig, míg ezt az időjárás szükségessé teszi. 

A Volánbusz is vízzel kedveskedik utasainak a hőségriasztás alatt: déli tizenkét óra és délután kettő óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon osztanak vizet, vagyis: Miskolcon, Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!