Ugrás a tartalomra

Színészportrék színesben – kiállítás nyílt a Színészmúzeumban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 06. péntek 23:23
A Színészmúzeumban megnyílt tárlat a huszadik Cinefest „nulladik” eseménye volt, néhány órával később a megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a filmfesztivál.

Mocsári László képgalériája

Premier Plan – Színészportrék a filmszalag másik oldaláról. Ez a címe annak a kiállításnak, ami pénteken délután nyílt meg Paraszkay György munkáiból a Színészmúzeum pincéjében, vagyis a Veres Attila-kiállítótérben. Az eseményen Muszatics Péter, a CineClassic kurátora köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, az ott látható felvételek olyan pillanatokat ragadnak meg, melyek csodaszámba mennek. Örömét fejezte ki, hogy ezzel a kiállítással indul az idei Cinefest, ahol kilenc nap alatt több mint negyven filmpremier lesz látható.

Ezt követően Mikita Gábor színháztörténész nyitotta meg a tárlatot, aki rövid előadást tartott a színházi fotók fejlődéséről a fotózás kezdeteitől egészen napjainkig.

– Sokáig nagy divat volt a fekete-fehér színházi fotó, még a technológia fejlődése ellenére is, amivel én nem értek egyet. Egy szük arckép esetén valóban nagyon ütős tud lenni egy fekete-fehér kép, de egy színházi előadáson a színdramaturgia olyan jelentős, hogyha azt az ember kihagyja, akkor az csonkítja a kép jelentését is. Nem véletlen, hogy Paraszkay György fotói is színesek. Ha eljönnek ide, a Színészmúzeumba és megnézik a tárlatot, önök is látni fogják, ezek a képek elvesztenék mondanivalójukat, jelentésüket a színek nélkül – hangsúlyozta.

A kiállítás október 27-éig tekinthető meg a Színészmúzeum nyitvatartási idejében.

További hírek

Olvasnivaló