Ugrás a tartalomra

Színpadra álmodták magukat

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 17. szerda 15:45
Első félévüket bemutató vizsgával zárták a Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Középiskola művészeti tagozatos színésznövendékei hétfőn a Vasgyári úton található DOKK Humánkikötőben.

Nem csupán Miskolcon, de az egész régióban hiánypótló képzést indított el tavaly az iskola: a középfokú színészképzés gyakorlatilag a színművészeti főiskolák, egyetemek előszobája: aki elég elhivatottságot érez magában, egy ilyen kétéves képzés elvégzése után sokkal bátrabban célozhat meg egy felsőoktatási intézményt. A diákok külön örülnek annak, hogy ma már a borsodi megyeszékhelyen is megismerkedhetnek a színjátszás alapjaival, és nem kell a fővárosba járniuk.

Juhász Ákos képgalériája

– Régóta kacérkodtam a színészettel, de eddig csak Budapesten lett volna lehetőségem továbbképezni magam. Nagyon megörültem tehát, amikor hallottam az indulásról – mondja Vajda Éva. A Miskolci Nemzeti Színház énekkari művésze úgy fogalmaz, aki érez magában affinitást a művészet, az önkifejezés ilyen formája iránt, az bizalommal választhatja a miskolci képzést. – Alig pár hónap alatt rengeteg tapasztalattal és élménnyel lettünk gazdagabbak. Nekem külön öröm, hogy munka mellett is aktívan részt tudok venni a képzésben.

Vajda Éva: rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk

Heti 30-35 órában döntően gyakorlati tantárgyaik vannak, így a dramaturgia, esztétika, vagy például színháztörténet mellett nagy hangsúlyt kap a mozgás, a vers- és prózamondás, valamint az ének. A mesterségórákat a miskolci teátrum színművészei oktatják: Nádasi Erika, Somhegyi György, illetve a következő félévtől Szegedi Dezső, hozzájuk csatlakozott Püspöki Péter művésztanár. Éneket Zombori Zsanett magántanár, vers- és prózamondást Izsó Angelika művésztanár oktat. A mozgásórákat pedig egy szintén komoly tapasztalatokkal bíró szakemberre, Lukács Ádámra bízták. A miskolci teátrum táncművésze a mozdulatok természetességét igyekszik beleplántálni a diákjaiba. – Ezek jó alapot szolgáltatnak majd a koreográfiák megtanulásához. Amint megvannak a biztos alapok, könnyedén elsajátíthatják mozdulataik működését és alapelvét. Ez segíthet felfedezni testi képességeiket – emeli ki.

A képzés első osztálya nyolc fővel indult, Püspöki Péter szerint rövid idő alatt erős csapattá alakultak. Megtudjuk, hogy négyen jelenleg is a színház énekkarosai, mások egyetemi tanulmányaik mellett végzik a képzést. Ez azonban nem jelent gondot, a tanrendet rugalmasan tudják alakítani. Érdeklődők – megfelelő előképzettséggel – akár most is csatlakozhatnak hozzájuk.

Püspöki Péter (balra): rövid idő alatt erős csapattá alakultak

– A képzés amiatt versenyképes, hogy elhivatott szakemberekkel dolgozhatnak a diákok. Ráadásul minden feltétel adott: a Nyitott Ajtó Baptista Szakképző Középiskolától minden lehetőséget megkapunk, jól felszerelt színi stúdióban megy az oktatás. Gyakorlatilag a fantáziánk és a művészi előadó ambícióink szabhatnak csak gátat a lehetőségeinknek – teszi hozzá.

A fenntartó Nyitott Ajtó Baptista Központnál fontosnak tartják, hogy a kulturális területen is hozzájáruljanak Miskolc, illetve a képzés résztvevőinek fejlődéséhez. Lipták-Czakó Ildikó szakmai igazgató érdeklődésünkre kiemeli: sokak számára vonzó lehet a színészképzésük. – Nemcsak azoknak jó, akik a színpadra álmodták magukat, hanem azoknak is, akiknek még nincs pontos jövőképük, nem találták meg önmagukat, keresik a siker útját. Hiszen a képzés az ön- és társismeretben, az elfogadásban, az együttműködésben tud olyan pluszt adni, ami bármelyik szakmánál jól használható. Ha pedig valaki színészi kvalitásait szeretné fejleszteni, de úgy gondolja, hogy még nem állnak készen az egyetemre, neki is érdemes bekapcsolódni. Így lépésről lépésre akár a Miskolci Nemzeti Színház színpadát is megcélozhatják maguknak idővel.

Az iskola vezetői és a művészeti oktatók vettek részt a vizsgaelőadáson

A hátrányos helyzetű tanulók mellett tehát a tehetségek támogatásából is kiveszi a részét az iskola művészeti tagozata. Hudák Ibolya igazgató hangsúlyozza: a különböző szakmai oktatás mellett küldetésüknek tartják az előadó és képzőművészeti képzések támogatását is. – Diákjaink olyan alapokat kapnak, amik akár a Színművészeti Egyetemhez is jók lehetnek. Mivel emeltszintű szakképesítésről van szó, így plusz pontokkal indulhatnak a felvételin – mutat rá az igazgató, akitől azt is megtudjuk, hogy ebben a tanévben mind az előadóművészeti, mind a grafikus képzést meghirdették 8. osztály után, 5 éves képzésekben, és az érettségivel rendelkezőknek is.

– Az új szakképzési rendszernek köszönhetően ráadásul a tanulóink jelentős összegű tanulmányi ösztöndíjban és – sikeres vizsgák esetén – pályakezdési támogatásban is részesülhetnek – teszi hozzá Hudák Ibolya.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!