Ugrás a tartalomra

Szippantás és szikkasztás vár a tapolcai iszapra

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 29. szerda 08:24
Rövidesen elmocsarasodhat a miskolctapolcai Csónakázó-tó – hogy a rémkép ne váljon valósággá, úgy a tervek szerint még a nyár végén hozzálátnak a túlburjánzó iszap lecsapolásához.
Horváth Csongor 2021 szeptemberi felvétele

Egyre sürgetőbb a szükséges beavatkozást meglépni, most pedig a tapolcai geotermikus és ősparkot érintő beruházás keretében erre lehetőség és pénzügyi fedezet is nyílik Miklós Viktor szerint. A polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője megkeresésünkre felidézte: már 2017-ben, az idén márciusban megkezdett fejlesztések előkészítésekor is felmerült a tó iszaptalanítása. A szükséges vizsgálatokat akkor elvégezték, voltaképp a műszaki tartalom is összeállt, azonban a megvalósításra – akárcsak az azt megelőző esztendőkben oly sokszor – már nem jutottak el.

Miklós Viktor tavasszal Veres Pállal és Varga Lászlóval ismertette az induló beruházás részleteit. | Fotó: Juhász Ákos

A tó legmélyebb pontja két és fél méter. Az iszap helyenként a nyolcvan-kilencven centimétert is elérheti, ami az élővilágra komoly veszélyt jelent: bármennyire is élvezetes turistaként az úszkáló pontyok hátában gyönyörködni, nem jó dolgukban úsznak a vízfelszínhez ennyire közel a halak...

Az idő más irányból is sürget: a parkrekonstrukció előreláthatóan 2023 március végén fejeződik be, ebből kifolyólag az addigra felújított és akkor frissen átadott területen jól belátható okokból már nem volna célravezető megejteni ilyen jellegű munkát.

Így festett a tó 1936-ban. | Fotó: Fortepan

Az e hét szerdán kiírt, a több mint kétezer köbméter iszap mentesítéséről és szikkasztott elszállításáról szóló közbeszerzésre július 21-éig lehet pályázni. Amennyiben – közölte az érintett főosztály vezetője – megtalálják a megfelelő kivitelezőt, úgy augusztusban már neki is tudnak veselkedni a kicsit sem patyolat munkavégzésnek. Mint megtudtuk: a jelenlegi ajánlat hatvannyolcmillió forintról szól, s vélhetően ekörül áll meg a kivitelezési szerződéses összeg is.

Az idő ugyan fogy, az iszap pedig dagad, ennek ellenére pánikra semmi ok, elvégre a művelet annyira soká tartani azért nem fog: szivattyúzásra, majd az azt követő szikkasztásra is három-három hetet becsülnek előzetesen a szakemberek. Vagyis ideális esetben szeptember végére az állóvíz visszakaphatja annak kijáró mélységét. A kiszippantott iszapot áteresztő paplanokra helyezik, így alaposan megszűrt, tiszta víz kerül vissza az addigra immár megnövelt térfogatú tóba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!