Ugrás a tartalomra

A tankernél egy nemre váltják a hét igent

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 17. péntek 14:57
Az ország számos pontjához hasonlóan péntek délben a Miskolci Tankerületi Központ is átvehette volna Magyarország első alternatív népszavazásának eredményeit – nem a szervezőkön múlt, hogy nem éppen ez történt.
Fotók: Mocsári László

Mint arról lapunk is beszámolt, az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) által szervezett alternatív referendumot október 23. és október 30. között tartották, ahol a választópolgárok hét kérdésben mondhatták el véleményüket az oktatásról.

A két szervezet célja, hogy megmutassa: hiába lehetetlenítették el szerintük az összes oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, az emberek véleményt akarnak formálni a rendszerről – nyomást gyakorolva mindezzel a kormányzatra. Rajtuk kívül Miskolcon egyebek mellett az Adom Diákmozgalom (ADOM), a Helyi Civilek Szövetsége és a Padtársak aktivistái is csatlakoztak a 7IGEN-es alternatív népszavazás októberi kitelepüléseihez.

Amellett, hogy rövidesen az ország valamennyi tankerületéhez eljuttatják az alternatív népszavazás eredményeit – pénteken Budapesten, Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben, Salgótarjánban, Veszprémben, Pécsen és Miskolcon személyesen vitték (volna) be őket a helyi tankerületeknek.

Előre jelezték, hogy mennek.

– A leadott 115 ezer szavazat egyértelmű és világos kinyilatkoztatást tett, hogy azonnali reformokra van szükség a magyar oktatási rendszerben – mutatott rá a helyszínen Sikoparija Lujza, aki szerint a tankerületeknek helyi szinten kiemelt a felelősségük az oktatást érintő kérdések végrehajtásában.

Emlékezetes: ezek voltak azok az intézmények, amelyek egy évvel ezelőtt kipostázták a felmondó levelet a tiltakozó pedagógusoknak, vagy éppen kirúgással fenyegető levelet írtak azoknak, akik polgári engedetlenséggel kívánták felhívni a figyelmet az egyre súlyosbodó problémákra.

Nem fogadták őket – csak a plakátragasztásig jutottak.

Az aHang borsodi koordinátora a tankerületi reakció híján meghiúsult akció végén emlékeztette a sajtó megjelent képviselőit: a 7IGEN-es alternatív népszavazás folytatásaként a pénteken postázásnak indult nemzeti konzultációs ívekből egymillió üres példányt szeretnének összegyűjteni, hogy megmutassák:

„propaganda helyett valódi kérdésekkel kell foglalkozni.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!