Ugrás a tartalomra

Tiltakoznak a pedagógusok, a Szinván úsztatták le a kormányrendeletet

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 03. péntek 17:11
Szűcs Tamás pedig lángra lobbantotta azt a papírt, amin a tanárok rendkívüli felmentésének legújabb szabályai szerepeltek.
Mocsári László képgalériája

Folytatja a kiállásokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség, a keddi Szolidaritás napja után ezúttal rendhagyó társadalomismeret órára hívták a diákokat és a szülőket, nagyszülőket péntek délután a Szinva teraszra. Itt átadták a Pedagógusok Méltóságáért oklevelet is, amit ezúttal Csabalik Zsuzsanna vehetett át - tavaly, első alkalommal Pilz Olivér kapta meg.

Éppen hét éve, 2016. február 3-án rendezték meg az első fogadóórát a gyermekekért, a miskolci Hősök terén hazánk egyik legnagyobb vidéki tüntetését tartották több ezer emberrel. A Tanítanék mozgalom is ekkor indult. A 2022-es évfordulón újra demonstrációt szerveztek a térre, ahol - emlékezetes momentumként - Szűcs Tamás szétflexelt egy ósdi kerékpárt. A darabolás szimbolikáját mindenki értette: az elavult magyar közoktatást is darabjaira kell szedni, hogy újat, modernet lehessen építeni belőle.

A helyzet azóta nem változott, a tüntető pedagógusok szerint egyenest tovább romlott, holott - hangoztatják napról napra - a fiataloknak fel kell készülniük a 21. századi kihívásokra, a változásokra.

A pénteki rendhagyó társadalomismeret órán egy-egy diák, jogász, mozgalmár, és végül szakszervezetis kereste a választ arra, hogy milyen a mai Magyarország, mit biztosít a benne élőknek, és, hogy mire lenne valóban szükségük.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja vezette le a rendhagyó tanórát. Az "előadásokat" felvezető előszavában elmondta, van egy hatalmas oktatási tiltakozó folyam, de az egész humán szféra válságban van.

- Szeretnénk, ha minél többen tettekkel is kifejeznék azt, ha valami nem tetszik. Mi most ezt tesszük - buzdította csatlakozásra más területek helyzetükkel elégedetlen tagjait.

A diákok helyzetéről, a jogállamiságról, a fékek és ellensúlyok rendszeréről is szó volt a továbbiakban. A 16 éves Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom helyi koordinátora és szóvivője azt mondta, sok probléma van a rendszerrel, hiába küzdenek évek óta a diákközpontú, esélyteremtő és érdekérvényesítő oktatásért. Hiányolta továbbá a kormányzati kommunikációt a diáktársadalommal.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint nincs jogállamiság és jogbiztonság ma Magyarországon, így "szabadság sincsen", és ezek nélkül a bizalom is hiányzik az állam felé.

- Mi most azért vagyunk itt, mert fuldoklunk; a jogbiztonságot, a szabadságunkat egyre rohamosabb mértékben szivattyúzzák ki az életünkből - vélekedett, hozzátéve: a bizalom visszaállítása az egyik legfontosabb feladat.

A hatalmon lévők önkényének vagyunk kiszolgáltatva véleménye szerint, az orvosi ló az a rendeletet, amivel nemrégiben a kormány felülírta a pedagógusok rendkívüli felmentésének szabályait. Ez "bosszú jogalkotás" volt, egy válasz, megtorlás az egyre terjedő polgári engedetlenségi akciókra a jogász szerint.

A rendeletet egyébként az esemény résztvevői megkapták papírra kinyomtatva - tiltakozásuk jeléül többen csónakot hajtogattak belőle, és a Szinva vizére bízták a sorsát. (Egyikük megjegyezte, hogy szívük szerint egészen a Fekete-tengerig úsztatnák - a szerző.) Szűcs Tamás inkább elégette a nyomtatványt.

Pilz Olivér gimnáziumi tanár a fékek és ellensúlyok, egyensúlyok fontosságáról beszélt. Azt mondta, 2010 óta szisztematikusan építették le ezeket hazánkban, a végrehajtó hatalom, a kormány pedig "elhatalmasodott" a többi ág fölött.

- Ezért vannak a civil szervezetek, hogy próbáljunk valamit tenni, legyen valamilyen ellenőrzési rendszer. Ezen vagyok a Tanítanék Mozgalomban, sokaknak felnyitottuk a szemét az oktatás problémáival kapcsolatban - mondta.

Végül a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) részéről Béres Ildikó szólalt fel. A miskolci titkár azt mondta, bár jó az együttműködés a szakszervezetek között, a kormány halogatja az érdemi tárgyalást. "Munkabékére" törekednek, ami azt jelenti, hogy küzdenek a munkakörülmények javításáért, a jobb bérekért, a nyugodt környezetért.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!