Ugrás a tartalomra

A szolidaritás vált jelszóvá - egy éve tüntetnek a tanárok

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 31. kedd 17:17
Tavaly ilyenkor indult a tüntetés cunami, ami egyre szélesedik, hiszen a pedagógusokhoz más területek szakszervezetei is csatlakoztak mostanra. Ennek szellemében keddre meghirdették a Szolidaritás napját, ami Miskolcon egy autós blokádban csúcsosodott ki.

A januári, egyhetes tanársztrájk utolsó napján a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok 80 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez, a Földesben a tanárok fele. A Kaffka Margit általános iskolában pedig egy egész osztály nem ment iskolába kedden, a negyedikes diákokra azok a szülők vigyáztak, akik meg tudták oldani, hogy otthon maradjanak. A Miskolc Televíziónak nyilatkozó szülők azt mondták, napról napra egyre rosszabb a helyzet, nincsenek tanárok, akik a gyerekeiket eljuttatják az érettségiig. Nagyon szeretnének változást elérni.

Mostohák

A tüntetések, sztrájkok, polgári engedetlenségi akciók egy éve tartanak, a mostani, egyhetes sztrájkhullám egy autós blokádban csúcsosodott ki Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség szervezte meg a forgalomlassító demonstrációt a város egyik forgalmas csomópontjában. Az autók egy sávot foglaltak el, amikre zászlókat, molinókat erősítettek.

Juhász Ákos képgalériája

A szervezők célja nem az volt elmondásuk szerint, hogy megbénítsák a forgalmat, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a Szolidaritás napjára, a pedagógusok, de más területeken dolgozók szintén nehéz helyzetére.

- Azokhoz a szélesebb társadalmi rétegekhez, ágazatokhoz szeretnénk szólni, ahol ugyancsak problémákkal küzdenek, hiszen "a NER mostohán kezel jónéhányunkat" - fogalmazott a blokád ideje alatt megtartott sajtótájékoztatón a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja.

Szűcs Tamás szerint "hatalmas forrásokat" vontak ki bizonyos ágazatokból; például "romokban van" a kulturális élet, és az állami szférában is "nyomottak a fizetések".

- Nem csak azt kérdezzük, hogy ki fog holnap tanítani, de ki fogja gondozni a rászorultakat? Ki fog gyógyítani? Új minőségre akkor tudunk emelkedni, ha összekapaszkodást hirdetünk mindazok számára, akiket ez a rendszer megnyomorít - szögezte le.

A Földes Ferenc Gimnázium tanára szerint gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem tudták megnyugtatóan rendezni a pedagógusok helyzetét. Úgy fogalmazott: "hatalmas, felhalmozott adóssága van minden kormánynak" velük szemben.

A jövőnk a tét

De a diákoknak is vannak követeléseik, Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom helyi koordinátora és szóvivője szerint "nagyon sok minden nem működik megfelelően" ma Magyarországon.

- Sajnálom, hogy 16 éves diákként egy jobb rendszerért kell tüntetnem. Nem az a célunk a blokáddal, hogy valaki később érjen haza a családjához - nem, sokkal inkább azt szeretnénk bemutatni, hogy a problémák nem egy vékony réteget érintenek. A jövőnk a tét - vélekedett.

Végül felszólította diáktársait, hogy csatlakozzanak valamilyen diákszervezethez, és szervezzenek a mostanihoz hasonló eseményeket - fogjanak össze, "mert csak így lehet változást elérni", mondta.

Pénzínségben legalább ígéretek

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megyei elnöke kiemelte, a magyar szakszervezeti mozgalom több mint száz éves, de példa nélkül áll, hogy egy akciósorozatot egy évig fenn tudtak volna tartani, sőt ki tudták volna bővíteni, és diákok, szülők, civilek álltak volna melléjük.

- A nagy kérdés persze az, hogy mit értünk el? - vetette fel Molnár Zoltán. - Látszólag nem sokat, de hadd biztassam a kollégáimat azzal, hogy valamilyen eredménynek kell lennie előbb-utóbb. A pénzbőség tíz évében a kormányzat a füle botját nem mozgatta meg a jogos panaszaink, követeléseink megfogalmazásának hallatán. Az akciók hatására azonban - a pénz szűke ellenére - legalább ígéretek vannak arra, hogy a pedagógusok hivatása nem fog ellehetetlenülni, nem fog kiürülni a pálya. El kell azt is érnünk, hogy modern, valóban 21. századi tudást tudjunk átadni a diákoknak, megszüntetve a túlterhelésüket, a gyakran felesleges oktatási terhet, ami manapság jellemző.

A tiltakozók köre Miskolcon is szélesedett, hiszen a keddi blokádnál képviseltette magát mások mellett a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) is. Csóka Edit elnökségi tag kiemelte, a kezdetektől szolidárisak a pedagógusokkal.

- Művelődési házak, könyvtárak tartanak zárva az energiaárak elszabadulása, az önkormányzatok kivéreztetése miatt. De kitartunk, pedig a szféra bérei még a pedagógusokét sem éri el. Ha nem vagyunk velük szolidárisak, mi sem várhatjuk el tőlük - mutatott rá.

Hajdú Antal, a Vasas Szakszervezet észak-magyarországi regionális vezetője szintén a "szolidaritás" vezényszót tűzte zászlajára.

- Azért vagyunk ma itt, mert véleményünk szerint ma teljes mértékben hiányzik a társadalmi konzultáció hazánkban - vélekedett.

Szűcs Tamás végül bejelentette, hogy nem állnak meg, pénteken délután fél 2-kor a Szinva teraszon egy rendhagyó társadalomismeret órát tartanak.

Éhezés, fázás, mélyszegénység

A fővárosban közben közös sajtótájékoztatón jelentette be a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete a kulturális és védőnői tagozatával együtt (MKKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ), a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD), hogy csatlakoznak a tanárok kezdeményezéséhez, és a fizetések inflációhoz igazítását szeretnék elérni.

A szervezetek közleményben írták, hogy a KSH adatai szerint 2022-ben a közszférában dolgozók 10 százalékos reálkereset-veszteséget szenvedtek el, így ha a kormány idén sem rendezi a bérkérdést, akkor az éhezés, a fázás, az elárverezés és a mélyszegénység réme fog minden közszolgálati dolgozót fenyegetni.

További hírek

Olvasnivaló