Ugrás a tartalomra

Több tízmilliós kárt okoztak a hétvégi viharok Miskolcon

Miskolc TV/ T.Á.
Utoljára módosítva
2020. június 30. kedd 13:19
A felhőszakadások, villámárvizek utáni helyreállításon még vasárnap is dolgoztak a tűzoltók és a városgazda munkatársai, a károk értéke már most meghaladja az ötvenmillió forintot.

Ahogyan arról korábban a minap.hu elsőként számolt be, hatalmas felhőszakadás zúdult Miskolcra péntek délután és este. Miskolcon rövid idő alatt körülbelül százmilliméternyi csapadék hullott: a csapadék felduzzasztotta a vízfolyásokat, volt, ahol a hegyekből patakként ömlött le az esővíz és ez okozott károkat, máshol leszakadt ágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. 

Fotó: Végh Csaba

Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, pénteken a  megye teljes területén volt dolguk a hivatásos tűzoltóknak. „Faágak hasadtak le tizenegy esetben, amelyek autóra vagy villanyvezetékre dőltek. Négy helyszínen kellett vizet szivattyúzni Miskolcon. Személyi sérülés egyik esetben sem történt – mondta. 

Szombaton is számos helyszínre kértek segítséget a rendkívüli időjárási helyzet okozta károk felszámolása miatt a megye tűzoltóitól. 

- Ekkor Miskolcon, Diósgyőrben a Gagarin utcában egy kidőlt fa ágait távolították el a tűzoltók motoros láncfűrésszel, míg az Almás utcában egy ház pincéjéből kellett a hatvan centiméter magasan álló vizet kiszivattyúzni. Az egységek amint befejezték az egyik címen a beavatkozást, indultak a következő helyszínre – hangsúlyozta.

Fotó: Juhász Ákos

A szóvivő a Miskolc Televízió Híradójának azt mondta, a két nap alatt közel 200 esethez riasztották a tűzoltóinkat, ebből 155 volt a műszaki mentés, ami ugye kapcsolatba hozható a viharral, 69 esetben vonultak ki vízszivattyúzáshoz, illetve 61 esetben faágak lehasadásához kellett kivonulniuk.

A hirtelen jött vihar Miskolc szinte valamennyi városrészében gondot okozott. A lezúduló eső hordalékot hozott magával, volt, ahol garázsokat, pincéket is elöntött.

-Az önkormányzati cégeknek, az önkormányzat dolgozóinak a legtöbb munkát a különböző sárfelhordások, a kavicsfelhordások, a hordalék eltávolítása jelentette, de emellett azonnal megkezdték az átereszek, a rácsok, az átfolyók, illetve a szakemberek által műtárgyaknak nevezett eszközök takarítását, helyreállítását – mondta Petruskó Norbert, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa. 

A vihar okozta károk felmérése még most is tart, de az eddigi felmérések alapján már most 50 millió forintos helyreállítási költség keletkezett.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!