Ugrás a tartalomra

Több újítással életbe lépett a nyári vasúti és buszos menetrend

24.hu
Utoljára módosítva
2022. június 18. szombat 11:36
Az idei nyári menetrend célja, hogy a Balaton felé ne csak Budapestről kínáljanak megbízható, ütemes kiszolgálást, hanem kihasználva, hogy a MÁV és a Volán már egy cégcsoportban működik, az ország minden tájáról biztosítsanak oda eljutási lehetőséget.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkár, Vitézy Dávid elmondta, az idei nyári menetrenddel – amely a Volánbusznál június 16-án, a vasútnál pedig június 18-án lépett életbe – az utasok igényeinek igyekeznek megfelelni.

Kiemelte, idén június 12-ig - 2019 azonos időszakához mérve - 80 százalékkal nőtt az utasok száma, ez csaknem félmillió embert jelent. Ez az "óriási” növekedés azt tükrözi, hogy ma már az iskolai szünet előtt többen járnak vonattal a Balatonra, mint a járvány előtti nyáron az augusztusi csúcsszezonban.

Tájékoztatott arról is, Budapestről megmarad a korábbi ütemes menetrendi rendszer, amely Intercity vonatokkal kiszolgálja a déli partot, az északi partra pedig a Kék Hullám Intercityk és az azokat kiegészítő Katica és más Interregio vonatok közlekednek.

Újdonság azonban, hogy öt irányba emeletes vonatokkal, Kiss motorvonatokkal új szolgáltatásokat is indítanak: a Dunakanyarból Vác felől a Jégmadár Expressz, Kelet-Magyarországról pedig Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Cegléd felől Újszászon át indulnak expresszvonatok Budapest érintésével a Balatonra.

Mindezeket kiegészítik a Volánbusz fejlesztései – mondta Vitézy Dávid, aki egyúttal közölte, az ország számos tájáról: Eger, Salgótarján, Szeged, Békéscsaba, Szekszárd és Pécs felől közvetlen távolsági járatok indulnak, amelyek a Balatont megközelíthetővé teszik a nem közvetlen vasúti járatokkal kiszolgált útirányokból is.

Kitért arra is, az éjszakai közlekedést nyáron a Balatonon kiterjesztették, így a most hétvégén induló és augusztus végégig tartó nyári menetrendben a Bagoly vonatok minden éjszaka közlekednek a Balaton déli partján. Ugyanakkor jelezte, lesznek éjszakai vonatok az északi parton is, ott egyelőre csak a hétvégén.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport vezetője elmondta, megújultak az étkezőkocsik, amelyek június 18-tól a Balaton, a Kék Hullám és a Levendula Intercity-nél is megtalálhatóak. Beszámolt még a Balaton 24, illetve 72 jegyről is, előbbi a felnőtteknek 1090 forintba, a 26 éven aluliaknak pedig 750 forintba kerül.

Hozzátette, a kerékpáros turizmus terjedése miatt valamennyi Balatonra tartó vonaton kerékpárszállításra alkalmas kocsit is indítanak.

További hírek

Olvasnivaló