Ugrás a tartalomra

Tökéletes bejgli? Megoldjuk!

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 24. csütörtök 15:29
Ugyan karácsonyig még van egy kis időnk hátra, de az ünnepi menü tervezgetését sosem lehet elég korán elkezdeni. És persze az igazán felkészült háziasszonyok nemcsak a menüt tervezik meg, hanem sok esetben már valamilyen vészhelyzeti forgatókönyvvel is számolnak. Mert vannak alapanyagok, amiket jó előre be tudunk szerezni, és vannak, amelyek miatt izgulni kell, hogy biztosan kapjunk belőlük az utolsó pillanatban is.

A másik hibalehetőség pedig az, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva, vagy legalább úgy, mint ahogy szeretnénk.

A karácsonyi bejgli tipikusan olyan étel, ami sokaknak okoz csalódást, mert valami félresiklik, és akkor jöhet a szabadkozás a család előtt. Vagy jó előre kikísérletezhetünk egy olyan verziót, ami minden körülmények között jól sikerül, és akkor a karácsonynak már magabiztosan tudunk nekivágni.

A Receptneked.hu oldalon nagyanyáink bejgli receptje is megtalálható, amivel biztosan sikerül bárkinek az ünnepi sütemény.

Hogyan nem reped ki a bejgli?

A repedés a háziasszonyok egyik legnagyobb szívfájdalma. Ezt elkerülhetjük azzal, ha gyorsan állítjuk össze a tésztát. Ekkor ugyanis a belekerülő zsiradékok nem fognak túlságosan felmelegedni, és a sütés során nem fognak olyan gyorsan, nagy mennyiségben távozni. Ha ezt el tudjuk kerülni, akkor már jó esélyünk van arra, hogy a tészta szép és egységes felületű maradjon, ne repedezzen szét a sütőben töltött idő alatt.

Milyen legyen a töltelék?

A repedés kérdéséhez szorosan fűződik a töltelék is. És ez alatt nem csak azt kell érteni, hogy ne töltsük túl vagy alul a tésztát! Nem mindegy az sem, hogy milyen hőmérsékletű a beletölteni kívánt massza. Az előző bekezdés alapján láthatjuk, hogy a meleg nem tesz jót a tésztának a sütőbe kerülés előtt, szóval érdemes a massza kikeverése után várni egy kis időt a betöltéssel. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tésztában lévő zsiradékok könnyebben kisülhessenek súlyos repedéseket okozva.

Aszalt gyümölcs a töltelékben

Amennyiben azt tervezed, hogy a bejgli töltelékét egy kevés aszalvánnyal is feldobod, akkor érdemes ezekkel is körültekintően eljárni. Az aszalványok kimondottan szárazzá válnak a feldolgozásuk során, ezért nem tudnak jól beépülni a töltelékbe, és a felvágás során csak kipotyognak belőle. Ellenben, ha kicsit beáztatjuk őket a töltelékbe való keverés előtt, akkor tökéletesen részei lesznek majd a süteménynek kihullás nélkül.

Márványos megjelenés

A külső máz titka nem más, mint hogy először egy tojás és 2 sárgája keverékével kell lekenni a tésztát, majd türelmesen megvárni, míg az megszárad. Ezután csak fehérjével kell átkenni, és mehet is az előmelegített - de semmiképpen nem forró - sütőbe a bejgli. 

Amikor elkészül, kimondottan csábító a megjelenése és az illata is, de nem szabad elcsábulni. A bejglit csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt, ha nem szeretnénk, hogy szétessen!

További hírek

Olvasnivaló