A másik hibalehetőség pedig az, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva, vagy legalább úgy, mint ahogy szeretnénk.
A karácsonyi bejgli tipikusan olyan étel, ami sokaknak okoz csalódást, mert valami félresiklik, és akkor jöhet a szabadkozás a család előtt. Vagy jó előre kikísérletezhetünk egy olyan verziót, ami minden körülmények között jól sikerül, és akkor a karácsonynak már magabiztosan tudunk nekivágni.
A Receptneked.hu oldalon nagyanyáink bejgli receptje is megtalálható, amivel biztosan sikerül bárkinek az ünnepi sütemény.
Hogyan nem reped ki a bejgli?
A repedés a háziasszonyok egyik legnagyobb szívfájdalma. Ezt elkerülhetjük azzal, ha gyorsan állítjuk össze a tésztát. Ekkor ugyanis a belekerülő zsiradékok nem fognak túlságosan felmelegedni, és a sütés során nem fognak olyan gyorsan, nagy mennyiségben távozni. Ha ezt el tudjuk kerülni, akkor már jó esélyünk van arra, hogy a tészta szép és egységes felületű maradjon, ne repedezzen szét a sütőben töltött idő alatt.
Milyen legyen a töltelék?
A repedés kérdéséhez szorosan fűződik a töltelék is. És ez alatt nem csak azt kell érteni, hogy ne töltsük túl vagy alul a tésztát! Nem mindegy az sem, hogy milyen hőmérsékletű a beletölteni kívánt massza. Az előző bekezdés alapján láthatjuk, hogy a meleg nem tesz jót a tésztának a sütőbe kerülés előtt, szóval érdemes a massza kikeverése után várni egy kis időt a betöltéssel. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tésztában lévő zsiradékok könnyebben kisülhessenek súlyos repedéseket okozva.
Aszalt gyümölcs a töltelékben
Amennyiben azt tervezed, hogy a bejgli töltelékét egy kevés aszalvánnyal is feldobod, akkor érdemes ezekkel is körültekintően eljárni. Az aszalványok kimondottan szárazzá válnak a feldolgozásuk során, ezért nem tudnak jól beépülni a töltelékbe, és a felvágás során csak kipotyognak belőle. Ellenben, ha kicsit beáztatjuk őket a töltelékbe való keverés előtt, akkor tökéletesen részei lesznek majd a süteménynek kihullás nélkül.
Márványos megjelenés
A külső máz titka nem más, mint hogy először egy tojás és 2 sárgája keverékével kell lekenni a tésztát, majd türelmesen megvárni, míg az megszárad. Ezután csak fehérjével kell átkenni, és mehet is az előmelegített - de semmiképpen nem forró - sütőbe a bejgli.
Amikor elkészül, kimondottan csábító a megjelenése és az illata is, de nem szabad elcsábulni. A bejglit csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt, ha nem szeretnénk, hogy szétessen!