Ugrás a tartalomra

Túlvilág a hangszereknek

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 22. péntek 15:42
Barabás Márton megmutatta, hogy a muzsika remek múzsa, a lélekkel teli hangszereknek nem kell meghalniuk. Kiállítása csütörtökön nyílt a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériájában.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

A múzsa különlegesség. Akkor érkezik, amikor akar és akkor távozik, amikor csak a kedve tartja. Nincs olyan művész a világon, aki ne várna rá. A múzsa, az inspiráció pedig mindig a legváratlanabb helyről bukkan fel. Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművészt a zenén keresztül találta meg. Kidobott zongorák átalakításával, szoborrá, domborművé alakításával foglalkozik.

A képzőművész új élettel tölti meg a hangszereket, a régi kottákat és könyveket. Szobrokká válnak. Már némán, de továbbra is a művészetet szolgálják. A Miskolci Galériában rendezett tárlatot Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója nyitotta meg. A karmestert az első pillanatban megihlette a zene által inspirált t árlat. Fiatalkori élményeit idézte, azt, amikor csellózni tanult, de még nem ment tökéletesen.

A Rákóczi-házban nyílt tárlat abból a szempontból is különleges, hogy megmutatja Barabás Márton életét. Legutóbb negyven évvel ezelőtt mutatta meg munkáit Miskolcon. A legújabb kiállítás az azóta készült alkotásokat fogja össze. A legtöbb darab az elmúlt hat évben készült. A zenei mennyországot megidéző tárlat május végéig látható a Miskolci Galériában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!